"Eu vad preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019, ca pe un proiect national. Aici nu vorbim de persoane, vorbim despre Romania, despre un examen pe care trebuie sa il dea Romania in fata Europei si pentru ca acest examen sa fie obtinut cu o nota mare, pentru a avea succes (...), acest lucru presupune (...) un consens intre institutiile statului, (...) in clasa politica, o dorinta a fiecaruia dintre noi de a ne implica in acest proiect national. (...) Cred ca societatea romaneasca, partidele politice, clasa politica trebuie sa dea dovada de foarte multa responsabilitate, sa se uneasca si sa se implice in aceste proiecte nationale", a declarat Dancila intr-un interviu difuzat sambata de TVR 1.

Totodata, prim-ministrul a precizat ca obiectivele mari trebuie sa uneasca intreaga clasa politica.

"Eu intotdeauna am crezut in consens si am crezut ca proiectele, obiectivele mari trebuie sa uneasca intreaga clasa politica. Inca mai cred in acest lucru, pentru ca adevaratele proiecte, proiectele nationale presupun acest lucru. Cand vorbim de un proiect national, nu vorbim despre o persoana sau alta, nu vorbim despre un partid sau altul, vorbim despre Romania si despre romani si cred ca acest lucru este foarte important si acest lucru presupune sa dam la o parte interesele politice si sa ne unim pentru acele proiecte", a subliniat Dancila.

Intrebata daca a simtit ca membrii opozitiei sunt dispusi "sa lase la o parte atacurile" in fata proiectului privind preluarea Presedintiei Consiliului UE, premierul Dancila a raspuns: "As vrea sa va dau un raspuns pozitiv, dar am vazut ca lucrurile arata altfel, ca foarte multi dintre politicieni au vazut interesul personal dincolo de interesul de tara si acest lucru nu este un lucru normal. Am vazut foarte multe afirmatii ca nu suntem pregatiti pentru preluarea Presedintiei, ceea ce a facut ca sa avem reactii din partea altor tari - am vazut reactia Finlandei. In acelasi timp, am vazut declaratiile Comisiei Europene, declaratiile presedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, care spun cu totii ca suntem pregatiti".

Dancila: Seful CNAIR pleaca...
Citeste si: Dancila vrea 100 de kilometri de autostrada finalizati anul acesta

Totodata, prim-ministrul a precizat ca isi doreste ca 1 Decembrie sa aduca "mai multa intelepciune".

"As vrea ca 1 Decembrie, Ziua Nationala, sarbatorirea Centenarului Marii Uniri sa aduca mai multa intelepciune pentru toti si, pornind de la 1 ianuarie, sa putem sa vedem aceasta Presedintie rotativa ca un proiect de tara, in care fiecare dintre noi sa ne aduce contributia. (...) Nu este proiectul prim-ministrului, nu este proiectul Guvernului Romaniei, este proiectul Romaniei si al romanilor. (...) Consider ca, dupa aderarea la NATO, (...) la Uniunea Europeana (...), preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene este un proiect de tara", a mai aratat Dancila.

Sursa foto: Agerpres Foto