Premierul Viorica Dancila si-a prezentat luni bilantul la jumatate de an de guvernare, intr-o insiruire citita rapid de promisiuni din campanie, masuri care au produs haos, dar pe care le-a expus ca fiind benefice pentru romani si economie, precum si planuri de viitor. La capitolul investitiilor finalizate, marea mandrie a premierului este un bazin de inot.

Potrivit premierului si a bilantului prezentat, economia Romaniei duduie. Salariile au crescut, pensiile s-au marit, in vistieria statului au intrat mai multi bani, iar strainii investesc tot mai mult si nu se lasa impresionati de „stirile false si alarmiste”. De asemenea, Executivul se mandreste si cu o serie de investitii finalizate, nu doar cu studii de fezabilitate si aprobari de proiecte.

La capitolul masuri sociale, Dancila a mentionat marirea punctului de pensie, cresterea pensiei minime, cresterea subventiilor pentru
angajarea persoanelor fara loc de munca, accesul la medicamente compensate pentru pensionari.

De asemenea, premierul nu a ratat sa mentioneze cresterea salariilor din Educatie si Sanatate, masuri care au generat o serie de nemultumiri printre angajati in momentul in care au fost implementate.

Cu privire la gradul de absorbtie a fondurilor europene, Dancila a declarat ca se inregistreaza o crestere vizibila a acestuia, procentul fiind apropiat de media Uniunii Europene. „In decembrie 2016, a fost inregistrata o absorbtie de numai 7%. Am reusit sa deblocam programele europen. In decembrie 2017, a crescut 16% iar in luna iunie a anului curent procentul a continuat sa creasca pana la 19%”.

Dancila s-a laudat si cu investitii locale finalizate si a amintit de:

  • Terminalul Multimodal Park&Ride Straulesti
  • Varianta ocolitoare pentru Caracal
  • Stadionul Targu Jiu
  • Bazinul de inot de la Focsani

„Total venituri bugetare: semestrul I 2017 - 117,2 miliarde de lei, semestrul I 2018 - 132 miliarde de lei. Se observa ca veniturile la bugetul de stat au fost in primele 6 luni din 2018 cu 12% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. Deci, in vistieria statului au intrat cu aproape 15 miliarde de lei in plus fata de primul semestru al anului trecut. Acest surplus a fost folosit pentru a sustine cresterile de venituri ale populatiei, precum si cresterile cu investitiile publice”, a spus Viorica Dancila, potrivit Digi24.

Pe de alta parte, s-a inregistrat o scadere a sumelor din impozitul pe venit de la 14,8 miliarde lei - in semestrul I 2017 la 11,7 miliarde de lei - in semestrul I 2018.

„Acest lucru este datorat faptului ca impozitul a fost redus de la 16% la 10%. Pe de alta parte, transferul contributiilor de la angajator la angajat a adus la buget un plus de 12,6 miliarde de lei de la 34,2 miliarde de lei in semestrul I 2017 la 46,8 miliarde de lei in semestrul 1 2018”, a adaugat premierul.

Daca in decembrie 2017 gradul de absorbtie al fondurilor europene era de 16%, in iunie 2018 gradul de absorbtie este de 19% fata de 20% cat este media europeana, a mai spus Dancila.

Dancila: Investitorii nu se lasa impresionati de „stirile false si alarmiste”

„Investitiile publice reprezinta un capitol vizat de critici. Daca ne uitam in grafic, in semestrul unu 2017, investitiile publice erau de 6 miliarde lei. In semestrul unu 2018, investitiile publice sunt de 9,1 miliarde lei. Graficul de fata arata cat de lipsite de temei a fost aceste critici. Investitiile publice au crescut cu mai mult de jumatate din suma de anul trecut”, a spus Dancila.

Premierul a adaugat ca investitorii nu se lasa impresionati de „stirile false si alarmiste”: „Am adaugat aici si anul 2016, pentru ca as vrea sa va reamintesc cum se spunea ca vor pleca investorii daca vom mari salariul minim, asa cum e prevazut in programul de guvernare. Iata ca investitorii nu au plecat, dimpotriva, au venit si a investit cu incredere in Romania”.

Premierul a mai spus ca investitiile straine directe au crescut cu 65,7% dupa primele sase luni ale anului, fata de aceeasi perioada din 2016, la 2,21 miliarde euro.

Planuri de viitor: bani pentru promovarea Romaniei la Hollywood

Din ultima categorie fac parte ajutorul de la stat pentru firmele de la Hollywood ca sa promoveze Romania in filmele lor sau deja cunoscutele proiecte realizate prin parteneriat public privat privind autostrazi, spitale, un nou aeroport si zeci si sute de kilometri de canal navigabil, de irigatii sau partii, scrie Ziare.com.

Cel de-al treilea premier PSD-ALDE intr-un an si jumatate s-a laudat si cu "mandria nationala" de a fi salvat doua rase de porci. Dancila a prezentat si ca benefice masuri care au dus la scaderea veniturilor pentru multi romani, precum Legea Salarizarii sau trecerea contributiilor de la angajat la angajatori, pentru care a fost nevoie de numeroase ordonante de corectie ca sa nu se ajunga la situatii catastrofale precum greva generala in sanatate.

Totodata, a trecut la capitolul realizari chiar si reducerea accizei la motorina cu 10% pentru transportatori, asta in conditiile in care tot PSD-ALDE decisese introducerea supraaccizei la carburanti in toamna anului trecut si transportatorii au amenintat ca blocheaza tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri