Dancila contrazice matematica, bunul simt si...chiar pe ea insasi

Subiectul rectificarii bugetare de la Educatie a fost din nou abordat de premierul Viorica Dancila. Aceasta a declarat ca, dupa rectificarea facuta saptamana trecuta, Educatia ramane cu „o alocare bugetara cu 45,4% mai mare decat anul trecut”, potrivit antena3.ro. Procentul folosit de premierul Dancila contrazice insa comunicatul oficial al ministerului Educatiei, propria-i declaratie facuta in sedinta de Guvern din 12 august, cand a aprobat rectificarea respectiva, precum si calculul matematic.

Viorica Dancila a vorbit despre rectificarea bugetara de la Educatie, de unde Guvernul a taiat 1,03 miliarde lei, aceasta fiind cea mai mare suma rectificata dintre toate cele de la celelalte 22 de ministere. „Am vazut atacurile aparute in spatiul public. In primul rand, vreau sa fac o precizare: aceasta rectificare este o rectificare pozitiva. Pentru ca foarte multi au discutat doar despre reducerile de buget de la anumite ministere, dar am vazut foarte putini care au discutat de rectificare buge… aa… pozitiva. Mai mult decat atat, au luat in calcul numai faptul ca s-a taiat in anumite ministere si o sa iau ministerul Educatiei, pentru ca este un minister de interes. Ca s-a taiat pe ministerul Educatiei, dar nimeni nu a spus ca anul acesta avem o alocare bugetara cu 45,4% mai mare decat anul trecut,” a declarat premierul Viorica Dancila.

Informatia contrazice propria declaratie facuta de premier pe data de 12 august, in sedinta de Guvern in care a anuntat rectificarea. Aceasta spunea atunci public ca ”Educatia va beneficia in continuare de fonduri mai mari cu 42,4% fata de anul 2018”.

In plus, comunicatul Ministerului Educatiei de pe 7 august, cand proiectul rectificarii bugetare a fost pus in dezbatere, preciza ca „dupa rectificarea bugetara, bugetul Ministerului Educatiei Nationale continua sa beneficieze de fonduri mai mari cu 42,4% faţa de anul 2018”.

Din punct de vedere matematic, bugetul alocat pe 2018 a fost de 21.011.310.000 lei, potrivit ministerului Finantelor. Bugetul alocat pentru 2019 a fost de 30.969.261.000 lei, arata aceleasi date de la Finante.

Fata de 2018, alocarea din 2019 a fost cu 9.957.951.000 lei mai mare, asta inseamna o crestere cu 47,4%.

Citeste si:
Teodorovici îi cerea lui Dăncilă în 2019 amânarea creșterii...
Eugen Teodorovici îi cerea...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Scaderea bugetului cu 1,03 miliarde lei la rectificare inseamna ca procentul respectiv scade la 42,4, si nu la 45,4% cum a declarat premierul duminica seara.

Citeste articolul integral pe Edupedu.ro


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri