Intr-o postare pe Facebook, judecatorul Cristian Danilet enumera motivele pentru care Guvernul nu poate da OUG doar pe articolele constitutionale dintr-o lege, asa cum a anuntat premierul Viorica Dancila ca va face in urmatoarea perioada, scrie Digi24.

Judecatorul aduce cinci argumente pentru care Guvernul Dancila nu ar putea da ordonanta de urgenta doar pentru articolele constitutionale din noile coduri penale si sa le intoarca in Parlament pe cele neconstitutionale.

Printre motivele enumerate, Danilet aduce in discutie faptul ca exista in lege niste nereguli care trebuie corectate tot de Parlament, ca in cazul in care Guvernul da o OUG, aceasta trebuie supusa aprobarii in Legislativ si ca OUG presupune o urgenta, care in acest caz nu este justificata de vreun context politic, social, economic.

„De ce nu se poate da OUG pe ce este constitutional dintr-o lege:

-proiectul de lege privind modificarea codurilor penale a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului, deci procedura legislativa este finalizata;

- la controlul de constitutionalitate s-au gasit niste nereguli care trebuie corectate tot de Parlament; asadar, procedura legislativa se reia, dar numai cu privire la aceste chestiuni care, din nou, vor putea fi verificate de CCR;

- cand o lege este in faza finala la Parlament, Guvernul nu poate adopta un act normativ pe aceeasi chestiune, o spune CCR prin decizia 1431/2010, pentru ca ar incalca principiul separatiei puterilor in stat si cel al cooperarii loiale intre puteri;

- daca Guvernul ar da o OUG, ea ar trebui supusa aprobarii in Parlament, adica din nou sa se discute chestiunile deja discutate in Parlament; dupa care se va putea ajunge din nou la CCR; or, e ilogic sa apelezi la o asemenea procedura, noua, cand tu esti pe final cu prima procedura;

- OUG presupune „urgenta”, generata de o „situatie exceptionala”. Or, zilele acestea nu s-a intamplat nimic in Romania care sa justifice o OUG: e aceeasi stare juridica, sociala si politica prezenta si in timpul aprobarii proiectelor, si in timpul discutarii in CCR, si ieri, si astazi.

PS. Sa nu uitam ca redactarea acestor coduri a costat statul roman milioane de euro, platiti din imprumut de la Banca Mondiala; ca ele au fost redactate de o comisie de specialisti alcatuita din profesori si practicieni; ca apoi au trecut prin Parlament unde au suferit multiple modificari necesare, cel putin teroretic, pentru imbunatatirea proiectelor. Si, in nici cinci ani de la intrarea lor in vigoare deja le modificam in mod substantial?! Evident, ceva nu e cuser!”, spune Cristi Danilet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri