Toader vrea sa stabileasca prin OUG procedura de selectie a candidatului Romaniei pentru Parchetul UE

Ministrul Justitiei vrea sa stabileasca prin ordonanta de urgenta procedura de desemnare a procurorului european din partea Romaniei. Fiecare tara din cele 22 de state europene care participa la proiect va desemna un procuror care va activa in structura centrala a institutiei, iar Tudorel Toader propune ca o comisie pe care el o prezideaza sa selecteze propunerea tarii noastre. Deja pentru sefia acestei noi structuri europene este favorita Laura Codruta Kovesi, fosta sefa a DNA, dar pentru aceasta functie candidaturile sunt independente, in baza unor criterii de selectie, si nu sunt propuse de statele membre.

Ministerul Justitiei vrea sa adopte prin ordonanta de urgenta procedura de selectie nationala, asa ca a transmis un proiect la Consiliul Superior al Magistraturii. Documentul prevede ca ministrul Justitiei face lista de propuneri, dupa o selectie facuta de o comisie, conform Digi24.ro.

Comisia de selectie va fi desemnata de ministrul justitiei si va avea patru membri pe langa cel care o va conduce (Tudorel Toader). Din aceasta comisie de selectie ar urma sa faca parte un reprezentant al Parchetului General, desemnat de procurorul general al Romaniei, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de plenul acestei structuri, si de asemenea doi specialisti in cooperare internationala in materie penala, care la randul lor vor fi propusi de ministrul justitiei, Tudorel Toader.

Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta, pentru care Tudorel Toader cere avizul CSM, orice procuror sau judecator cu cel putin 15 ani experienta si grad profesional maxim isi poate depune candidatura, insa este importanta si experienta in combaterea fraudelor cu bani europeni. Dupa un interviu, care va fi public, ministrul selecteaza trei nume, din care Consiliul Uniunii va desemna procurorul european din partea Romaniei.

Citeste si:
Ambasadorul britanic: Cazul Kovesi, de referinţă pentru lupta...
Ambasador Marea Britanie:...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...
Sursa foto: Agerpresfoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri