Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNPIMMR) sustine implementarea efectelor referendumului convocat in data de 26 mai 2019, in special „extinderea dreptului de a ataca Ordonantele de Urgenta direct la Curtea Constitutionala”. Reprezentantii Consiliului spun ca extinderea este necesara avand in vedere practica Guvernului de a emite ordonante de urgenta cu impact negativ major asupra activitatii agentilor economici, fara consultarea acestora (exemplu reprezentativ este OUG nr. 114/2018).

“CNIPMMR este interesat in asigurarea unui mediu de afaceri predictibil si al unui cadru legislativ stabil, care sa nu creeze disfunctionalitati majore in activitatea companiilor care iti desfasoara activitatea in Romania, in special asupra IMM-urilor”, se arata intr-un comunicat al Consiliului.

In prezent, conform art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei, in privinta Ordonantelor doar Avocatul Poporului poate ridica direct exceptia de neconstitutionalitate, independent de orice conflict juridic concret din fata unei instante judecatoresti.

“CNIPMMR considera utila extinderea dreptului de a ataca Ordonantele de Urgenta direct la Curtea Constitutionala si la alte domenii, respectiv fiscal si economic, avand in vedere practica Guvernului de a emite ordonante de urgenta cu impact negativ major asupra activitatii agentilor economici, fara consultarea acestora (exemplu reprezentativ este OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene prin care s-au introdus masuri cu consecinte dezastruase in economie, din care amintim suprataxarea bancilor in functie de cresterea ROBOR, suprataxarea companiilor din energie cu 2% pe cifra de afaceri, suprataxarea companiilor din telecomunicatii cu 3% pe cifra de afaceri)”, se subliniaz ain comunicat.

Printre entitatile indreptatite sa atace direct OUG la Curtea Constitutionala trebuie sa se afle Consiliul Economic si Social, institutie constituita in scopul realizarii dialogului tripartit la nivel national, precum si organizatiile patronale si sindicale reprezentative la nivel national, in calitatea lor de parteneri sociali interesati in domeniul relatiilor industriale, sunt de parere reprezentantii Consiliului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri