Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare (ANBR) reactioneaza cu privire la intentia Guvernului de a introduce o taxa suplimentara pentru bauturile racoritoare cu continut de zahar. "Am aflat cu mare surprindere, din presa, de intentia Guvernului Romaniei. Consideram ca aceasta masura ar fi discriminatorie si disproportionata, iar unicul sau scop pare sa fie cresterea incasarilor la bugetul de stat. Initiativa Guvernului Romaniei reprezinta o suprataxa ce va afecta direct consumatorul roman", se arata intr-un comunicat ANBR.

In urma cu patru luni, aceeasi majoritate parlamentara a respins prin vot in plen o initiativa similara a USR de taxare suplimentara a bauturilor racoritoare. Respingerea a fost motivata de faptul ca masura era discriminatorie. ANBR considera ca taxa este ineficienta din cauza impactului negativ in economie si pentru ca nu genereaza schimbari care sa duca la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Totodata taxa este discriminatorie pentru ca bauturile racoritoare reprezinta in medie, doar 3% din aportul caloric zilnic al unui adult.

ANBR este un partener corect in relatia cu institutiile statului si, in acest sens, a initiat deja demersuri pentru a relua discutiile cu reprezentantii autoritatilor privind efectele nefaste ale aceste initiative pentru economia romaneasca: cresterea preturilor la raft cu pana la 90%, scaderea semnificativa a contributiilor (impozit pe profit, taxe salariale) la bugetul statului, disponibilizari si cresterea inflatiei. Foarte important, va fi afectat intregul lant valoric al acestui sector economic, care are peste 60.000 de angajati, de la fermierii romani ce cultiva sfecla de zahar, la producatorii de materii prime si echipamente si pana la distribuitori si magazine.

Studiile de specialitate, fie ca vorbim despre studii ale Comisiei Europene sau ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, confirma faptul ca un stil de viata sanatos este incurajat in primul rand prin programe de educatie si informare si nu prin taxare suplimentara. Astfel, taxa pe bauturi racoritoare este unul din cele mai putin eficiente instrumente, nefiind inclusa pe lista de recomandari de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

De altfel, aceasta taxa nu si-a dovedit efectele in tarile in care a fost implementata. De exemplu, in Danemarca s-a renuntat in 2014 la taxarea bauturilor racoritoare cu zahar, pentru ca nu s-au constatat efecte benefice pentru sanatatea populatiei, iar industria bauturilor racoritoare, precum si cele conexe, au fost afectate pe termen lung.

ANBR (Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare) este o asociatie non-profit, al carei scop este sa reprezinte interesele membrilor sai. ANBR este membru ROMALIMENTA (Federatia Patronala din Industria Alimentara) si UNESDA (Uniunea Europeana a Asociatiilor Producatorilor de Bauturi Racoritoare).

ANBR militeaza pentru impunerea si mentinerea unor standarde de igiena si calitate la nivel european, pentru informarea corecta a consumatorilor si pentru promovarea comportamentului responsabil al membrilor asociatiei in problema nutritiei echilibrate si a ingredientilor folositi de acestia. ANBR isi propune sa fie un partener de dialog activ si responsabil atat pentru institutiile implicate in activitatea sectorului bauturilor racoritoare, cat si pentru toti cei interesati de dinamica acestui sector aflat in ultimii ani in Romania intr-o continua dezvoltare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri