Romania ar putea avea incepand cu 2020 festivaluri si evenimente publice ECO, in care colectarea separata a deseurilor de ambalaje sa fie un segment obligatoriu si prioritar pentru organizatori.

Asociatia Act for Tomorrow, in parteneriat cu Ministerul Mediului, propun o noua abordare de organizare a evenimentelor din Romania, avand la baza principiile dezvoltarii sustenabile.

Romania este gazda unora dintre cele mai mari festivaluri din Uniunea Europeana, iar numarul si dimensiunea acestor evenimente este in continua crestere. Anual, peste 1 milion de persoane participa la marile festivaluri de muzica. Acestora li se adauga participantii altor tipuri de evenimente sportive, culturale, precum concerte, serbari, targuri, zilele oraselor si comunelor, dar si manifestatiile religioase sau politice.

In ultimul an, Asociatia Act for Tomorrow s-a implicat in foarte multe campanii de constientizare cu privire la colectarea separata a deseurilor de ambalaje, din cadrul festivalurilor din Romania cu scopul de a educa si incuraja organizatorii festivalurilor sa fie prietenosi cu mediu, dar si de a promova conceptul de sustenabilitate in cadrul acestor evenimente. Astfel, in urma numeroaselor participari, AFT a intocmit o serie de concluzii si recomandari, care au fost inaintate Ministerului Mediului.

Propunerile transmise au fost incluse in Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 54/2012 privind desfasurarea activitatilor de picnic, initiat vineri, 30 august 2019, de doamna ministru Gratiela Gavrilescu.

Prin acest proiect de lege, aflat in dezbatere publica, Ministerul Mediului si-a propus prevenirea si reducerea cantitatii de deseuri generate in cadrul evenimentelor si reuniunilor publice, cum ar fi concertele, festivalurile, serbarile, zilele oraselor/comunelor, manifestatiile politice sau religioase. In acelasi timp, Ministerul Mediului tine cont de noile pachete legislative la nivel european.

Proiectul de lege propune o serie de masuri care trebuie implementate de catre organizatorii evenimentelor, pentru a diminua impactul negativ asupra mediului:

  • sa asigure infrastructura necesara colectarii separate a deseurilor pe minim trei fractii – reciclabile, nereciclabile si biodegradabile, precum si cu toalete ecologice;
  • sa asigure marcarea punctelor pentru colectarea separata a deseurilor si afisarea regulilor privind colectarea separata, cu exemplificarea tipurilor de deseuri;
  • sa asigure igienizarea si salubrizarea locului de desfasurare a evenimentului;
  • sa se asigure ca produsele alimentare si bauturile comercializate sau oferite gratuit la locul de desfasurare a evenimentului sunt ambalate in ambalaje reutilizabile sau biodegradabile care respecta standardul SR 13432:2002;
  • sa furnizeze participantilor informatii specifice privind sistemul de colectare separata pus la dispozitie si a conditiilor care trebuie indeplinite pentru colectarea corecta a deseurilor produse;

“Acesta este ultimul document pe care l-am adoptat in calitate de Ministru al Mediului, fiind un demers proactiv pentru promovarea masurilor adoptate la nivel european, care vizeaza reducerea deseurilor de unica folosinta. Pe durata intregului mandat am cautat solutii si adoptat masuri pentru ca Romania sa aiba un viitor sigur si sanatos si sa isi atinga obiectivele de mediu asumate la nivel european. Imi doresc ca acest proiect sa reprezinte primul pas care sa ajute organizatorii de evenimente sa devina ei insisi promotori ai masurilor care asigura sustenabilitatea si tranzitia catre o economie circulara.” - a declarat Gratiela Gavrilescu, Ministru al Mediului.

,,Am initiat aceasta propunere legislativa pentru ca suntem constienti de lipsa masurilor sustenabile din cadrul acestor evenimente. S-au facut pasi importanti in ultimii ani, insa este nevoie de mult mai mult pentru o tranzitie sanatoasa, corecta si constanta in imbratisarea pe deplin a conceptului. De asemenea, suntem convinsi de faptul ca organizatorii marilor festivaluri din Romania vor gasi de bun augur sa implementeze viitoarea lege, care isi propune sa reduca impactul negativ asupra mediului si sa contribuie la protejarea acestuia’’ – a declarat Andrei Cosuleanu, Presedintele Asociatiei Act For Tomorrow.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri