CSM limiteaza accesul presei la informatii din anchete si procese

Noul ghid de relatie a sistemului judiciar cu mass-media, adoptat de Consiliul Superior al Magistraturii, prevede mai multe restrictii de informare publica in cazul anchetelor din parchete, al dosarelor aflate pe rolul instantelor, dar si dupa finalizarea definitiva a proceselor, scrie ziare.com.

Pe lista informatiilor care nu pot fi comunicate presei se afla: numele si prenumele unor suspecti. Aceste informatii pot fi comunicate "doar daca faptele pentru care este urmarit penal afecteaza capacitatea de exercitare a functiei publice".

Un specialist in comunicare publica care activeza in sistemul judiciar a explicat pentru Ziare.com ca potrivit acestui ghid, se pot face publice doar numele persoanelor care au comis fapte ce au legatura cu functia publica pe care o ocupa. "Daca directorul unei companii de stat, un demnitar sau un functionar public sunt acuzati de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu, sau neglijenta in serviciu etc., numele lor pot fi facute publice", a explicat acesta.

Dar daca aceleasi persoane sunt acuzate de alte infractiuni, cum ar fi crima, viol, agresiune sexuala sau talharie? "Potrivit Ghidului CSM, numele lor nu pot fi facute publice", a mai spus specialistul in comunicare.

Citeste si:
Ministerul Public va putea avea mai mulți angajați
CSM a avizat favorabil...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri