Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a votat-o cu 15 la 4 pe Nicoleta Tint in functia de presedinte al institutiei, pentru anul 2020, au declarat surse judiciare pentru Ziare.com.

Votul vine dupa ce pe 10 decembrie plenul CSM a amanat alegerea unui nou presedinte, dupa ce la votul pentru desemnarea Nicoletei Margareta Tint a iesit de doua ori egalitate - 9 voturi "pentru", 9 "impotriva" si un vot nul.

Surse judiciare au declarat pentru Ziare.com ca mai multi membri CSM care saptamana trecuta au votat impotriva Nicoletei Tint si-au schimbat miercuri votul in favoarea acesteia.

De altfel, doi dintre membrii CSM care votasera impotriva Nicoletei Tint saptamana trecuta au afirmat ca vor vota pentru numirea acesteia. Judecatorul Bogdan Mateescu a voteaza pentru a aduce stabilitate in Consiliu.

La randul sau, Mariana Ghena a cerut membrilor CSM sa o voteze in unanimitate pe Tint. Singura care a recunoscut ca voteaza impotriva acesteia este judecatorul Andrea Chis, care a explicat ca acest vot este pentru modul in care Tint a sustinut mai multe demersuri ale Liei Savonea.

Cele mai importante declaratii din CSM:

Andrea Chis: Eu am sa-mi pastrez votul, Nicoleta Tint. Asta nu inseamna ca nu o sa te sustin daca vei fi aleasa. Se vorbeste de opinii diferite in acest Consiliu si ca trebuie sa dam un mesaj de unitate. Eu de doi ani de zile am incercat sa dau acest mesaj de unitate.

Judecatorul a explicat ca totul are legatura cu mandatul Liei Savonea, in care au fost luate mai multe decizii mediatizate. Totul a culminat cu cererea de revocare a Liei Savonea, care nu a mai fost pusa pe ordinea de zi a CSM.

"Lia Savonea nu a luat decizia singura. Ea a avut sprijinul unei parti a CSM, din care cu regret iti spun ca ai facut parte. Noi nu am vazut in tine un sprijin ca ele sa se opreasca. In loc sa vina un mesaj, hai sa rezolvam problema, a venit un mesaj de revocare a vicepresedintelui, pe care l-ai semnat si tu," spune Andrea Chis.

"Nu am vazut din partea ta, Nicoleta, o sustinere a recomandarilor MCV si GRECO. Eu acum am nevoie de fapte, mie nu-mi ajunge un cuvant. Nu am o chestiune personala cu colega Tint. Am o problema cu colega care a avut anumite proiecte, care a avut anumite pozitii," conchide Chis.

Nicoleta Tint a facut mai multe precizari si arata ca ea nu a votat impotriva recomandarilor MCV si GRECO.

"Eu am votat pentru ca CSM sa ofere infomatii corecte. Noi am demonstrat cu acte emise de membri ai Consiliului daca s-au strecurat niste nuante sau daca lucrurile trebuie prezentate sub alta forma," explica Tint.

"Inteleg optiunea dumneavoastra si o respect," conchide Tint.

Lia Savonea a avut o replica la adresa Andreei Chis: Va rog sa nu-i reprosati Nicoletei Tint lucruri pe care vreti sa mi le reprosati mie... Va stau la dispozitie pentru intrebari ce vizeaza mandatul meu de presedinte.

Gabriela Baltag: Eu vreau sa va spun ca am un vot pozitiv pentru doamna Tint. Eu nu am ce sa-i reprosez doamnei judecator Tint.

Bogdan Mateescu: Respect argumentele doamnei judecator Chis, trebuie sa va spun ca eu o voi vota pe doamna Tint. In acest moment, Consiliul are nevoie de stabilitate. Imi asum lucrul acesta cu incredere, lucrurile vor fi mai bune si nu vor mai fi cum au fost.

Mariana Ghena a facut apel la membrii CSM pentru a o vota in unanimitate pe Nicoleta Tint la sefia CSM.

Predoiu: Sper sa fie un nou inceput

Mai devreme, ministrul Catalin Predoiu a ajuns la sediul CSM si a explicat ca s-a abtinut la votul de saptamana trecuta, deoarece a vrut ca membrii Consiliului sa discute si sa-si clarifice pozitiile: "Eu sper ca astazi sa fie un nou inceput pentru CSM, nu numai in termeni de alegeri, de organizare."

Potrivit ministrului, CSM trebuie sa arate dorinta de a rezolva problemele din sistem, recomandarile MCV si GRECO.

"Si data trecuta am votat intr-un fel, intr-un fel de a da timp CSM sa discute intre ei, sa-si clarifice pozitiile, daca vor un consiliu scindat, in tabere, sau unul care sa lucreze in jurul unor proiecte comune. Eu sunt impotriva taberelor. Militez pentru un Consiliu care sa lucreze in jurul unor proiecte," conchide Predoiu.

Margareta Tint, candidatul Liei Savonea

Nicoleta Margareta Tint a fost desemnata, prin vot, de Sectia pentru judecatori a CSM, pentru a candida la functia de presedinte. In cadrul sedintei plenului din 10 decembrie, procurorul Tatiana Toader a fost ales vicepresedinte, aminteste Agerpres.

CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Au dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM si reprezentantii societatii civile.

Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului, iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.

In prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecatorii Simona Camelia Marcu si Mariana Ghena - Inalta Curte de Casatie si Justitie, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucuresti, Nicoleta Margareta Tint - Curtea de Apel Brasov, Andrea Annamaria Chis - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamt, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Balan - Judecatoria Timisoara si Mihai Bogdan Mateescu - Judecatoria Ramnicu Valcea.

Din CSM fac parte procurorii Codrut Olaru - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Florin Deac - Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Tatiana Toader - Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti.

Victor Alistar si Romeo Chelariu au fost alesi de Senat ca membri ai CSM din partea societatii civile.

Sursa foto: NewsBucovina.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri