În ajunul a două competiții importante de schi la Poiana Brașov, Ștefan Țînț, unul dintre cei mai influenți și bogați oameni de afaceri din zonă, alături de alți “privați”, au adunat în Poiană toate autoritățile cu putere de decizie asupra turismului din zonă pentru a promova ideea unui proiect de milioane de euro ce vizează dezvoltarea domeniului schiabil. Ce înseamnă asta pentru turistul obișnuit? Mai multe ore la schi, mai puțin timp de așteptare la telegondolă, pârtii mai multe și a căror calitate să nu mai depindă atât de mult de condițiile meteo.

Mega Proiectul pentru extinderea pârtiei din Poiana Brașov. Ce presupune?

Pe scurt, privații din Poiana Brașov și autoritățile locale au un plan extins ale cărui rezultate palpabile ar fi următoarele:

  • Extinderea capacității domeniului schiabil de la 4.300 la 6.200 schiori pe zi,
  • Creșterea suprafeței schiabile de la 75 hectare, la 100 hectare (+33%),
  • Creșterea lungimii cumulate a pârtiilor de la 20 km la 30 km (+50%),
  • Construirea a două noi telescaune fixe de 4 locuri,
  • Construirea unei gondole de 10 locuri, cu o capacitate de 2.400 de persoane/oră,
  • Două parcări cu un total de 600 de locuri în zona stației Cheișoara,
  • Acoperirea întregului domeniu schimabil existent cu instalații de produs zăpadă artificială,
  • Noi instalații de nocturnă pe pârtiile Drumul Roșu și Subteleferic.

Vrem să folosim fonduri nerambursabile pentru acest proiect, din Programul Național de Reziliență și din Programul Operațional Regional. Cred că în 1-2 ani vom vedea nocturna și instalațiile din Postăvaru. Pentru restul este nevoie de mai mult timp, iar despre costuri exacte putem vorbi doar după studiul de fezabilitate pe care îl vom desfășura.

- Allen Coliban, primar Brașov -

Prima etapa a planului general privind dezvoltarea domeniul schiabil din Poiana Braşov a fost executată de o firma austriacă în anul 2007. La acea vreme au fost recomandate două etape de dezvoltare în vederea modernizării și îmbunătățirii domeniului. Prima etapă a fost proiectată pentru o capacitate maximă de primire de aproximativ 4.500 persoane pentru o zi de varf și a fost realizată în anul 2012.

A doua etapă a luat în considerare o capacitate maximă de primire de 6.000 persoane/zi și este cea de care se vorbește în prezent.

Etapa a doua a fost împărțită în două faze.

  • Faza 1 - Optimizarea domeniului schiabil existent.
  • Faza 2 - Extinderea domeniului schiabil spre Râșnov, zona Cheișoara.

Faza 1 presupune lucrări de mai mică amploare, precum construirea unor noi instalații de nocturnă sau construirea unei noi instalații de telescaun fix de 4 locuri între platoul Ruia și actuala stație superioară a teleschiului Kanzel.

Noul primar al Brașovului, reprezentantul USR Allen Coliban, spune că termenul acestor lucrări nu ar trebui să fie mai lung de 1-2 ani.

Faza 2 presupune extinderea domeniului schiabil, principalul avantaj fiind accesul în masivul Postăvaru și în condiții meteorologice nefavorabile: vânt puternic, zăpadă viscolită, etc. În prezent, întreaga activitate de schi este dependentă de telegondola Postăvarul Expres și blocată de cate ori există vânt puternic.

Un alt beneficiu important al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea alimentării cu apă al lacului Ruia și lacului nou proiectat Cheișoara (volum aprox 100.000 mc), ambele comunicând intre ele și putând fi alimentate în principal cu apă provenită din captările de primăvară.

”Trebuie să fim realiști, nu să batem câmpii să ne comparăm cu marile stațiuni ale Europei”

Ștefan Țînț, proprietarul hotelului Teleferic din Poiana Brașov, este unul dintre principalii susținători ai dezvoltării turistice din stațiune, alături de asociația de Turism a stațiunii. Acesta recunoaște că în final scopul este creșterea numărului de turiști din zonă, un lucru de care, evident, hotelierii loviți dur de pandemie anul trecut ar beneficia.

De asemenea, acesta nu își face vise că Poiana se poate lupta de la egal la egal cu marile stațiuni montane europene, însă crede că obiectivul de a transforma Poiana Brașov într-o stațiune mică, dar foarte atractivă pe continent este realizabil.

Nu trebuie să batem câmpii să ne comparăm cu marile stațiuni ale Europei. Realist vorbind, vrem ca stațiunea noastră să isi gaseasca un loc în cadrul stațiunilor mici dar foarte atractive din Europa”, a declarat Țînț.

Proprietarul hotelului Teleferic este unul dintre oamenii de afaceri din Brașov discreți la capitolul apariții în presă, însă în relația cu factorii de decizie situația se schimbă. Astfel, pentru a promova dezvoltarea turismului în stațiune dar și competițiile de schi - FIS Children Trophy și Poiana Brașov SES RACE 2021, acesta i-a adus în aceeași cameră pentru a colabora atât pe primarul Brașovului cât și pe reprezentanții Prefecturii, ai Comitetului Olimpic, ai Federației Române de Schi, dar și alți reprezentanți ai companiilor private.

De altfel, organizarea ambelor competiții este finanțată exclusiv din sponsorizări, fără niciun ban de la autoritățile locale.

”Am strâns 110.000 de euro de la sponsori precum Mastercard, BCR sau Total, bani pe care îi vom folosi pentru organizarea și promovarea competițiilor. Nu este vorba de nicio milă sau pomană aici, firmele acestea investesc în imagine pentru a se promova și în final pentru a atrage mai mulți clienți. Nu am venit cu bani de acasă pentru organizarea competițiilor, sponsorizările vor acoperi toate costurile”, spune Ștefan Țînț.

FIS Children Trophy este o competiție internațională ce beneficiază de o licență de 5 ani (2018-2022) de la Federația Internațională de Schi. Aceasta se va desfășura în perioada 17-18 februarie și va avea discipline de slalom și slalom uriaș pentru fete și băieți aflați în categoriile de vârstă U14 și U16.

Poiana Brașov SES Race 2021 este o competiție pentru sportivi adulți, care se va desfășura în perioada 15-18 martie 2021 și care va avea discipline masculine și feminine de slalom și slalom uriaș.

“Vrem în primul rând să dăm tinerilor schiori români șansa de a participa la un concurs de nivel internațional la ei acasă. De asemenea, astfel de competiții promovează stațiunea la nivel internațional și astfel reușim să punem Poiana Brașov în anticamera intrării în zona schiului de performanță mondială, astfel încât, peste câțiva ani, după finalizarea unor proiecte de modernizare precum cele menționate mai devreme, să putem organiza o competiție de talia unei cupe mondiale”, concluzionează Ștefan Țînț.

Sursa foto: FIS Children Trophy, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri