Prin actiunile sale, medicul Mircea Beuran a transformat o institutie publica de prestigiu in propria "piata de desfacere", precizeaza judecatorul de la Tribunalul Bucuresti in motivarea deciziei prin care a decis plasarea acestuia in arest la domiciliu.

Medicul Mircea Beuran este acuzat intr-un dosar instrumentat de DNA ca ar fi primit o mita de 10.000 de euro pentru a-i aranja unui alt medic ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti.

"Astfel, fapta presupus a fi savarsita de catre inculpat este de o gravitate extrema, care se rasfrange asupra sigurantei si eficientei sistemului public de sanatate, in contextul in care medicii (care doresc posturi) acceseaza, prin intermediul inculpatului, aceste posturi, pe baza unor criterii pecuniare si nu conform competentei profesionale, urmate de obtinerea unor foloase considerabile pentru inculpatii cu functii de decizie. Prin actiunile sale, inculpatul a transformat o institutie publica de prestigiu (...) in propria "piata de desfacere', ca sursa personala de venituri ilicite", se arata in motivare.

Citeste si Averea medicului Beuran: vila de 400 mp, doua limuzine, venituri lunare de 6.000 euro

Potrivit Tribunalului Bucuresti, gravitatea faptei comise de Beuran consta si in faptul ca acesta ar fi actionat intentionat, in sensul "vanzarii unui post" din pozitia celui care conduce si care ar fi trebuit sa se bazeze pe "criterii care privesc exclusiv performanta".

"Gravitatea faptei este potentata de imprejurarile concrete si mijloacele de comitere a acesteia, constand in aceea ca inculpatul a actionat intentionat, in exercitarea atributiilor de serviciu, in scopul eludarii acestora, in sensul 'vanzarii' unui post de... de catre insusi cel care conduce... si care ar fi trebuit sa aiba, mai mult decat oricine, criterii care privesc exclusiv performanta, iar nu 'vanzarea-cumpararea', contra unor sume de bani, a posturilor in mediul universitar (si, lato sensu, in domeniul medical)", se mentioneaza in document.

De asemenea, judecatorul spune ca nu se poate ignora "pericolul" pe care medicul il constituie in societate, iar lipsa unei reactii a autoritatilor ar conduce la o incurajare tacita la savarsirea altor fapte similare.

"La aprecierea starii de pericol pentru ordinea publica trebuie avuta in vedere si rezonanta sociala deosebita pe care astfel de fapte le au in randul opiniei publice. In mod evident, nu se poate ignora pericolul pe care inculpatul il constituie pentru societate, iar lipsa unei reactii ferme a autoritatilor ar conduce la o incurajare tacita la savarsirea altor fapte similare, cu consecinta scaderii increderii populatiei in capacitatea de protectie a statului, a faptului ca toti functionarii statului primesc mita si ar intari convingerea ca numai prin 'cumpararea' bunavointei factorilor de decizie se poate ajunge la accesarea unor posturi considerate de neatins de catre persoanele oneste care, prin indeplinirea conditiilor legale, tind la ocuparea unor astfel de posturi", noteaza magistratul.

Mai mult, judecatorul isi exprima convingerea ca, in viitor, prin masuri administrative oneste, sa fie asigurata egalitatea de sanse pentru toti candidatii.

"Este de notorietate faptul ca tinerii absolventi ai facultatii de medicina se orienteaza catre state membre ale Uniunii Europene care le asigura un climat normal, firesc de exercitare a profesiei, fara alte conditionari cu exceptia celor de competenta, astfel ca judecatorul de drepturi si libertati isi exprima convingerea ca, in viitor, prin masuri administrative oneste, sa fie asigurata egalitatea de sanse pentru toti candidatii, fara discriminare sau alte beneficii materiale", se afirma in documentul instantei.

Tribunalul Bucuresti a respins, vineri, cererea DNA de arestare preventiva a chirurgului Mircea Beuran, insa instanta a decis ca acesta sa fie plasat in arest la domiciliu.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri