Indiferent de nivelul educației financiare pe care fiecare dintre soți îl aduce într-o căsnicie, este important ca bugetul casei să fie folosit într-o manieră cât mai eficientă. Cu o situație economică aparte, pe care nimeni nu o intuia în urmă cu un an, contextul general la care multe familii au fost nevoite să se adapteze a adus, deopotrivă, incertitudine și oportunități. În cele de mai jos, parcurgem o listă a modurilor prin care finanțele casei pot fi utilizate cu ceva mai multă înțelepciune.

Țineți o evidență exactă a bugetului casei

Nu putem discuta despre optimizarea cheltuielilor sau despre identificarea unor oportunități pentru a acumula o sumă de bani, prin economisire, fără a pune cap la cap resursele de care dispunem. Veniturile sunt ușor de cuantificat, prin totalizarea salariilor, câștigurilor din activități de freelancing sau a chiriilor pe care le încasăm lunar. Din acestea, se vor scădea cheltuielile fixe, cum ar fi chiria sau rata casei, precum și abonamentele la diferite servicii. Ce rămâne va reprezenta suma disponibilă pentru consumabile și cheltuieli opționale.

Prioritizează-ți cheltuielile

Plata utilităților sau ratele bancare ar trebui să fie cea mai importantă cheltuială a unei gospodării, indiferent dacă vorbim despre o persoană care locuiește singură, de un cuplu sau de o familie care are copii. Pe locul doi, orice alte cheltuieli pot fi optimizate prin căi inteligente de scădere a costurilor. De exemplu, un calculator asigurare auto îți oferă acces la cele mai avantajoase tarife RCA online. Ai posibilitatea de a încheia polița chiar de la tine de acasă, iar aceasta va sosi instantaneu, pe adresa ta de e-mail, după ce vei face plata securizată, cu ajutorul cardului sau al transferului bancar.

Diminuați consumurile

De departe, una dintre recomandările care pot stârni o ridicare de sprânceană este cea legată de economia prin reducerea consumului. Chiar dacă nu vei observa banii salvați prin consumul mai rațional de apă, de energie electrică sau de gaz, fiecare diferență negativă înregistrată de la o factură la alta se va aduna în ansamblul sumelor de bani pe care le poți salva de la o lună la alta.

Căutați alternative

Când vine vorba despre a adapta obiceiurile de consum, suntem înclinați să simțim această schimbare ca pe o intervenție drastică asupra propriei zone de confort. Cu toate acestea, secretul stă în micile gesturi: a cumpăra obiecte de valoare considerabilă doar în perioadele de reducere, a nu refuza articolele second-hand sau a alege mâncarea gătită acasă în locul meniurilor comandate prin curier ar putea face diferența în momentele în care ne dorim să punem bani deoparte.

Deschideți un fond de rezervă

Atunci când ai un venit suplimentar, generat în urma unei colaborări episodice sau chiar a unei măriri de salariu, poți să îl transformi într-un avantaj tactic, pe termen lung. Mai exact, separat de sumele pe care le economiseai până acum în cuplu, poți crea un fond suplimentar, la care să apelezi doar în cazuri de forță majoră. O avarie a instalației de alimentare cu apă sau înlocuirea rapidă a unui aparat electrocasnic defect vor trece neobservate cu o rezervă consistentă de bani.

Sfaturile de mai sus te pot ajuta să pui banii la lucru, în avantajul tău și al familiei, fără să ai sentimentul că renunți la ceea ce contează cu adevărat. Deciziile corecte îți vor aduce rezultatele dorite, mai repede decât ai crede.


Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri