Lucian Heiuş, președintele ANAF, a declarat că Agenția Naţională de Administrare Fiscală își va intensifica controalele perioada viitoare și că vom vedea din ce în ce mai multe amenzi în domeniile cu cel mai ridicat grad de evaziune fiscală.

Acesta a punctat faptul că este important ca, pe lângă persoanele juridice, să fie verificate și persoanele fizice. Lucian Heiuș subliniază faptul că, chiar dacă până acum intervențiile ANAF au fost mai timide, în perioada viitoare vom vedea un număr tot mai mare de amenzi în domeniile de activitate cu probleme în sfera evaziunii fiscale.

„Dacă nu verificăm și persoanele fizice și cele juridice nu facem nimic sau facem doar pe jumătate. Știu că ANAF a creat multe probleme pentru mulți dintre voi și cred că vor crea în continuare. Nu am început încă niște controale foarte puternice pe teren. În perioada următoare veți vedea niște amenzi drastice pentru unele domenii”, spune Lucian Heiuș.

Acesta a discutat, în cadrul Conferinței anuale de fiscalitate EY, despre digitalizarea la nivelul ANAF. Lucian Heiuș a menționat că anul 2022 a fost unul important din perspectiva implementării sistemelor SAF-T, Ro e-Transport și e-Factura.

„Anul 2022 s-a intervenit masiv pe cele 3 domenii. Evaziunea fiscală este un flagel al economiei. Riscul cel mai mare pentru ANAF este legea achizițiilor publice. Asta mă sperie cel mai mult, mă sperie procesul birocratic”, spune șeful ANAF.

Conform instituțiilor europene, țara noastră se menține pe ultimele locuri în privința încasării taxelor la buget. Datele Eurostat arată că România s-a aflat, și în 2021, la coada clasamentului în funcție de nivelul taxelor și impozitelor în produsul intern brut (PIB), cu puțin peste 27% (față de media europeană de aproape 42%). Prin comparație, Bulgaria colectează taxe de peste 30% din PIB, Ungaria ajunge la 34%, Croația aproape de 36%, iar Polonia depășește 37% din PIB. În spatele României este doar Irlanda, cu aproape 22% din PIB, dar în acest caz explicația este legată de nivelul redus de taxare.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri