Controalele pentru scoatere la suprafaţă a muncii la negru sau la gri vor continua şi în acest an, în baza unui protocol între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Inspecţia Muncii, a afirmat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, conform Agerpres.

"Acţiuni pe care le întreprindem cu Antifrauda pe partea de scoatere la suprafaţă a muncii la negru sau la gri vor continua şi anul acesta. Este acel protocol numit Cronos, cu ITM-urile, care este prins şi în PNRR şi în care, împreună, Antifrauda cu Inspecţia Muncii, încearcă să identifice, acolo unde încă se mai foloseşte, munca la negru sau munca la gri. Încercăm să identificăm şi alte mecanisme prin care se ocoleşte plata contribuţiilor, în general - şi se caută alte modalităţi de a fi cumva recompensată prestaţia pe care o face o persoană, la un moment dat. Dar, toate aceste lucruri, să fie foarte bine înţeles, nu le facem decât în baza unei analize de risc. Nu mai mergem decât pe baza analizei de risc. Este unul dintre jaloanele pe care mi le-am impus eu, ca preşedinte, ca tot controlul, să-l numim generic, indiferent cine-l face, orice acţiune pe care o face ANAF în acest sens, are în spate o analiză de risc corectă, bine făcută - şi care să ne şi ducă la rezultatele pe care le aşteptăm şi, în acelaşi timp, să nu deranjez niciodată un contribuabil care îşi face bine treaba şi care încearcă să respecte legislaţia din România", a menţionat Lucian Heiuş, la Conferinţa Anuală de Taxe PwC România.

Şeful ANAF a subliniat că inspectorii vor merge acolo unde există suspiciuni că TVA este evazionată. De asemenea, aceştia vor merge să verifice "acolo unde există tranzacţii intragrup, tranzacţii cu persoane afiliate".

"Este unul dintre elementele pe care le avem în în analiză. Vom încerca să verificăm şi luăm în studiile pe care le facem noi zone unde, în perioada de pandemie, statul a direcţionat sume importante de bani - şi vrem să vedem dacă într-adevăr ele au fost folosite corect şi au şi ajutat la acest lucru. Anul trecut au fost, de exemplu, sectoare ale economiei care pe datele statistice, date de Institutul National de Prognoză, am avut o creştere spectaculoasă, dar noi am constatat că impozitele şi taxele declarate din acele sectoare nu a avut trendul pe care l-a avut dezvoltarea acelor domenii - şi o să încercăm să identificăm şi în aceste sectoare unde trebuie să mergem să facem controale. În mare, cam asta este viziunea noastră pentru anul 2023 şi obiectivele pe care ni le-am stabilit", a mai spus Lucian Heiuş.

Șeful ANAF: În perioada următoare veți vedea amenzi drastice

Lucian Heiuş, președintele ANAF, a declarat că Agenția Naţională de Administrare Fiscală își va intensifica controalele perioada viitoare și că vom vedea din ce în ce mai multe amenzi în domeniile cu cel mai ridicat grad de evaziune fiscală.

Acesta a punctat faptul că este important ca, pe lângă persoanele juridice, să fie verificate și persoanele fizice. Lucian Heiuș subliniază faptul că, chiar dacă până acum intervențiile ANAF au fost mai timide, în perioada viitoare vom vedea un număr tot mai mare de amenzi în domeniile de activitate cu probleme în sfera evaziunii fiscale.

„Dacă nu verificăm și persoanele fizice și cele juridice nu facem nimic sau facem doar pe jumătate. Știu că ANAF a creat multe probleme pentru mulți dintre voi și cred că vor crea în continuare. Nu am început încă niște controale foarte puternice pe teren. În perioada următoare veți vedea niște amenzi drastice pentru unele domenii”, spune Lucian Heiuș.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri