Banca este detinatoarea uneia din cele mai importante colectii private de arta din regatul belgian, care include 4.500 de lucrari, inclusiv tablouri de Rubens, Jordaens, Ensor si Magritte, scrie Mediafax.

Belfius a luat recent decizia de principiu de a limita colectia la lucrari realizate dupa anul 1830, data independentei Belgiei, a declarat Moniek Delvou, purtator de cuvant al bancii.

"Vom ceda lucrarile mai vechi, dar nu am stabilit inca in ce conditii", a spus Delvou, explicand ca, in calitate de banca publica, Belfius are obligatia unei gestiuni bune si de a face economii.

Banca urmeaza anul viitor sa renunte la sponsorizarea echipei de fotbal FC Bruges, unul dintre cele mai importante cluburi de fotbal adin Belgia.

Delvou a aratat ca banca intelege emotia provocata de anuntul referitor la vanzarea lucrarilor de arta, care ar putea parasi Belgia.

Contestarile au depasit joi mediul artistic si au atins si lumea politica.

Ministrul Intreprinderilor Publice, Paul Magnette, s-a declarat "indignat", in Parlament, de aceasta decizie si a cerut conducerii Belfius un gest moral.

"Desigur, administratorii bancii au datoria sa actioneze in interesul acesteia si ei trebuie sa decida ce este mai bine, dar vanzarea unei parti din colectie nu va aduce un castig spectaculos", a spus oficialul.

Directorul Muzeului de Arta, Michel Draguet, a afirmat la randul sau, in publicatia Le Soir, ca "multe muzee straine se vor bucura de acest gest, avand in vedere ca nicio natiune cat de cat educata nu l-a practicat".

Statul belgian a devenit proprietarul Dexia Banque Belgique in octombrie 2011, pentru a evita desfiintarea institutiei financiare, dupa ce holdingul franco-belgian Dexia a devenit victima crizei datoriilor si a fost desfiintat.