Ce sanse are Mircea Cartarescu sa castige Nobelul pentru literatura

Mircea Cartarescu detine o cota egala - 50 la 1 - cu cele atribuite unor scriitori celebri, precum Hilary Mantel, Umberto Eco, Salman Rushdie, Margaret Atwood si George R.R. Martin, in ceea ce priveste sansele de a castiga premiul Nobel pentru literatura pe 2015, informeaza electricliterature.com.

Academia suedeza va anunta numele laureatului premiului Nobel pentru literatura pe 2015 joi, la ora locala 13.00 (14.00 ora Romaniei, n.r.), la Stockholm. In acest an, Comitetul Nobel pentru literatura a primit 198 de propuneri, inclusiv 38 de scriitori care nu au mai fost niciodata propusi in trecut, scrie Mediafax.

Dintre cele 198 de propuneri, Comitetul Nobel a retinut cinci finalisti si a studiat in amanuntime operele acestora. Din Comitetul Nobel pentru Literatura fac parte membri ai Academiei Regale Suedeze, profesori de lingvistica si literatura de la diverse universitati de prestigiu, dar si laureati ai premiului Nobel pentru literatura din anii precedenti.

Ca in fiecare an, casele de pariuri din Marea Britanie acorda cote scriitorilor creditati cu sanse reale de a castiga premiul Nobel pentru literatura. Astfel, potrivit casei Ladebrokes, pe primul loc in randul favoritilor din acest an se afla scriitoarea belarusa Svetlana Alexievici, cu o cota de 3 la 1.
Pe locurile urmatoare se afla scriitorul japonez Haruki Murakami si scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong'o, ambii cu o cota de 6 la 1.

Locul al treilea, prin prisma cotei alocate (10 la 1) este impartit de trei scriitori: norvegianul Jon Fosse si americanii Joyce Carol Oates si Philip Roth.

Citeste si:
Mircea Cartarescu: doresc pentru Romania o democratie normala
Mircea Cartarescu: doresc...

Mircea Cartarescu se afla intr-o companie selecta din acest punct de vedere, avand o cota de 50 la 1, la egalitate cu un grup numeros de scriitori, in randul carora se remarca autori celebri pe plan mondial, precum Hilary Mantel, Colm Toibin, Umberto Eco, Salman Rushdie, Don Paterson, Margaret Atwood, Ian McEwan, Michel Tournier si George R.R. Martin.

Scriitorul roman a primit cote similare si din partea altor case de pariuri cunoscute, precum Nicerodds, Paf si Unibet.
Incepand din 1901, premiul Nobel pentru literatura este decernat in fiecare an unui autor din orice tara de pe Glob care, potrivit cuvintelor lui Alfred Nobel, "a produs in domeniul literaturii cea mai remarcabila lucrare intr-o tendinta idealista". Desi lucrarile individuale sunt uneori citate de Academia suedeza in comunicatul care motiveaza alegerea laureatilor, in sintagma de mai sus termenul "lucrare" se refera la intreaga opera literara a unui scriitor.

Considerat cea mai prestigioasa si mai intens mediatizata distinctie literara din lume, premiul Nobel aduce la cunostinta publicului larg un autor si opera sa. Trofeul ii aduce acestuia o promovare la scara planetara, renume pe plan international si castiguri financiare deloc de neglijat.

Nu de putine ori premiul Nobel pentru literatura a avut si o semnificatie politica, avand uneori valoarea unei dezavuari a regimurilor autoritare. Intr-adevar, mai multi scriitori exilati, disidenti, contestatari, persecutati si interzisi la publicare in tarile lor au fost recompensati cu Nobelul pentru literatura, printre acestia numarandu-se nume sonore precum Boris Pasternak, Pablo Neruda, Aleksandr Soljenitin si Gao Xingjian.
Premiul Nobel recompenseaza in special romancieri, eseisti, poeti si dramaturgi. Totusi, lista laureatilor include si trei filosofi (Rudolf Christoph Eucken, Herin Bergson si Bertrand Russell), un istoric (Theodor Mommsen) si un sef de stat (Winston Churchill, distins pentru discursurile sale politice).

Citeste si:
Ceremonia pentru premiile Nobel, anulată
Ceremonia pentru premiile...

In 2013, scriitoarea canadiana Alice Munro, supranumita "maestra nuvelei contemporane", a devenit primul scriitor din lume care a publicat exclusiv nuvele si care a fost recompensata cu premiul Nobel pentru literatura.
Premiul Nobel pentru literatura pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de inteles destine umane si a dezvaluit universul tarilor aflate sub ocupatie", a precizat la momentul respectiv Comitetul Nobel.

In ultimii ani, scriitorul Mircea Cartarescu s-a numarat printre favoritii la premiul Nobel pentru literatura, potrivit caselor de pariuri internationale. Anul acesta, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) l-a propus pe Mircea Cartarescu, in unanimitate, drept candidat la premiul Nobel pentru literatura pe 2015.

Mircea Cartarescu s-a nascut pe 1 iunie 1956, la Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti si a debutat ca poet, publicand cateva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literara a numit "generatia optzecista". Treptat, s-a indepartat de poezie, dedicandu-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din "Nostalgia" le-au urmat un scurt roman ("Travesti", 1994) si apoi unul in trei volume, "Orbitor" (1996-2007), privit de critica drept un reper al prozei romanesti contemporane. Trei volume de publicistica completeaza chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului romanesc.

Premiul pentru medicina a marcat, luni, debutul sezonul Nobel, care a continuat, marti, cu premiul Nobel pentru fizica. Miercuri a fost decernat premiul Nobel pentru chimie.
Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri.Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Citeste si:
INTERVIU| Cum a reușit Franța să încaseze anual 91 mld. EURO din...
INTERVIU| Cum a reușit Franța...

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 855.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.
Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Sursa foto: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=814078241947741&set=a.151452391543666.26090.100000367191497&type=3&theater

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri