Municipiul Timisoara a intrat oficial, joi seara, in cursa pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021, anuntul fiind facut de primarul Nicolae Robu, care a subliniat importanta zilei de 20 decembrie, data la care, in urma cu 23 de ani, Timisoara se declara primul oras liber de comunism.
Joi seara, in Sala de Consiliu a Primariei Timisoara, a fost semnata intr-un cadru festiv Carta Timisoarei, de sustinere a municipiului pentru a deveni, in anul 2021, Capitala Europeana a Culturii, transmite corespondentul Mediafax.

Carta a fost semnata de primarul Nicolae Robu, precum si de invitati la eveniment, printre care consuli, primari din regiune, din tara si din strainatate.

"In 20 decembrie 1989, Timisoara devenea primul oras liber de comunism. Ceea ce s-a intamplat atunci a fost un act de curaj care a dus la pierderea unui numar important de vieti omenesti. Sarbatorim, azi (joi - n.r.), acea victorie si in egala masura comemoram pierderile a ceea ce a insemnat acea victorie. Nu intamplator am ales aceasta zi pentru ca Timisoara sa devina Capitala Europeana a Culturii in 2021. Gandim aceasta candidatura intr-o maniera complexa. Credem ca Timisoara trebuie sa fie Capitala Culturala, dar nu pentru a se reprezenta pe ea insasi, ci pentru a reprezenta judetul Timis si regiunea de vest, din care face parte. Azi avem invitati din Timisoara, din judetul Timis si din regiunea de vest, dar avem si invitati din Europa larga. Dorim ca prin aceasta intelegere a candidaturii sa ne manifestam ca atare in 2021, cand speram ca vom fi Capitala Culturala Europeana. Timisoara este un oras aparte, care are ca si caracteristica multiculturalitatea.

Timisoara este un centru universitar puternic, are cele mai importante institutii culturale, la care as adauga performantele in plan economic. Pentru toatre acestea, Timisoara merita sa fie Capitala Europeana a Culturii", a spus, in discursul sau, Nicolae Robu.

Momentul semnarii Cartei Timisoarei a fost urmat de o gala care a avut loc la Opera Romana din Timisoara. Au evoluat pe aceeasi scena, in premiera mondiala, Mike Stern si Trilok Gurtu, intr-un proiect al muzicianului Csaba Toth Bagi: "Balkan Union with Csaba Toth Bagi, Mike Stern & Trilok Gurtu".

Totodata, de la ora 19.00, in Piata Operei din Timisoara, legendara formatie Phoenix a sustinut un concert aniversar, trupa implinind cinci decenii de existenta.

Potrivit calendarului, in anul 2015, Romania anunta orasele candidate la titlul de Capitala Europeana a Culturii si depune dosarele de candidaturi, iar in 2017 va fi desemnat orasul castigator din Romania si cel din Grecia, care vor purta acest titlu timp de un an.

Sursa foto: Timisoara.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri