Valoarea totala a premiilor, pe care UPC, oganizatorul evenimentului o va oferi celor patru castigatori ai concursului se ridica la 18.000 de euro, bani cu ajutorul carora norocosii vor avea posibilitatea sa isi dezvolte inventiile si sa le perfectioneze.

Proiectul tanarului din Botosani care a luat marele premiu in valoare de 7.000 de euro este denumit „Robo Hand” si reprezinta o mana robotica / bionica ce poate fi utilizata cu succes in industria chimica sau medicala.

Prin amplificarea fortei si controlului mainii robotice, Constantin poate determina transformari la nivelul chirurgiei romanesti, mana robotica putand fi un prototip utilizat pe scara larga in operatiile de extrema precizie si in domeniul telemedicinei in interventiile de la distanta.

Bugetul de 7.000 de euro pe care l-a castigat il va ajuta pe Constantin Voiniciuc sa dezvolte si sa implementeze o versiune avansata a prototipului la care lucreaza deja din timpul competitiei.

“Cu ajutorul unor senzori amplasati la nivelul unei manusi, conectati prin intermediul unui cablu de date, sunt trimise comenzile la mana robotica, prin care se actioneaza dispozitivul. Utilitatea poate varia de la mediul chimic unde se lucreaza cu substante toxice sau corozive pana la cel medical sau militar”, spunea tanarul intr-un interviu exclusiv Wall-Street.ro.