Romania a fost implicata de la inceputul anului in trei mari scandaluri alimentare, cel mai amplu fiind cel referitor la carnea de cal, urmat de incidentul cu aflatoxina din lapte si cel cu privire la un lot de carne de curcan exportat catre Germania in care s-au descoperit urme de antibiotice. Credeti ca alte tari sunt mai ferite de riscurile alimentare? Nutritie.Restomania.ro avertizeaza ca americanii se confrunta de ceva vreme cu incidente mai tragice.
Desi televiziunile au realizat un spectacol mediatic extraordinar si ne-au facut sa ne punem intrebarea "Mai putem cumpara vreun produs sigur si sanatos din supermarket?", nici cele mai dezvoltate economii nu sunt lipsite de astfel de incidente, ele fiind chiar mai des intalnite in tarile unde procesarea alimentelor se realizeaza automatizat, prin utilizarea multor substante chimice.

The New York Times a publicat in decembrie 2006 un articol denumit "A contaminat politica lantul de furnizare a alimentelor?", material ce a facut inconjurul lumii si a semnalat tragedia din sistemul alimentar al celei mai mari economii din lume.

Trebuie sa remarcam in acest articol faptul ca americanii se confruntau de acum cativa ani cu situatii mult mai grave din punct de vedere al sigurantei alimentare. Doar in toamna anului 2006, mai mult de 200 de americani din 26 de state s-au imbolnavit dupa ce au consumat spanac contaminat cu o tulpina de E.coli. Trei oameni au murit in acest scandal.

Alte 183 de persoane din 21 de state s-au imbolnavit in urma contaminarii cu salmonela a rosiilor servite la restaurante si alte 160 de persoane din New York si New Jersey au contactat E.coli din restaurantele Taco Bell.

"Oamenii vor face mereu toxiinfectii alimentare. Ideea ca fiecare masa poate fi fara risc, fara germeni si sterila este genul de fantezie care l-ar fi distrat pe Howard Hughes. Dar mancarea noastra poate fi mult mai sigura decat acum", avertiza editorialistul Eric Schlosser.

Potrivit Centrului de Control si Preventie a Bolilor, la acea vreme 76 milioane de milioane de americani se imbolnaveau anual din cauza alimentelor contaminate, 325.000 ajungeau la spital si 5.000 mureau de pe urma alimentelor.

Practic, in cea mai mare economie din lume, situatia era dramatica din perspectiva sigurantei alimentare si nu ar trebui sa ne mire ca apar si in Romania astfel de incidente. Este posibil ca parte a Uniunii Europene sa fim mai bine protejati din acest punct de vedere decat americanii.

Oricum, pe masura ce oamenii mananca din ce in ce mai multa hrana procesata, riscul de aparitie a focarelor de toxiinfectii alimentare creste. La fel si datorita concurentei din ce in ce mai acerbe din piata agricola, care determina fermierii sa apeleze la substante chimice pentru a creste productia.

Sa nu uitam scandalul castravetilor contaminati cu E.coli care a lovit chiar cea mai mare economie din Europa, Germania, in urma cu ceva ani.

Filmul de mai jos realizat pe baza materialului The New York Times atrage atentia asupra fenomenului ingrijorator de a nu mai avea certitudinea, ca si consumatori, ca putem cumpara produse sigure din supermarket, nici cand vorbim de legume si fructe.

Ce putem face? Sa ne intoarcem la bazele agriculturii, ceea ce inseamna ca, daca avem timp si resurse, trebuie sa stabilim o relatie directa, bazata pe incredere, cu fermierul, astfel incat sa avem siguranta ca alimentele nu sunt contaminate cu pesticide sau alte substante chimice periculoase.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri