Cele doua superputeri economice au anuntat recent ca vor pompa milioane de dolari pentru a depasi ultima frontiera din medicina, aceea de a descalci secretele creierului omenesc, potrivit Nutritie.Restomania.ro.
Recent, presedintele SUA, Barack Obama, a anuntat ca vrea sa faca investitii importante in neurostiinta, pentru a intelege in sfarsit creierul uman. Credeti sau nu, oamenii de stiinta si medicii nu au reusit sa desluseasca pana in prezent misterele creierului, mai pe romaneste nu stie nimeni ce face fiecare centimetru din cel mai important organ al corpului uman.

Totodata, Comisia Europeana a promis ca va investi 500 de milioane de euro pentru a crea un model functional a creierului uman, potrivit The Atlantic.

Ambele proiecte incearca sa cartografieze cele 100 de miliarde de neuroni din creierul omenesc, ceea ce ar putea sa ne duca mai aproape de obiectivul maret de a intelege in sfarsit acest fenomen complex: creierul uman.

Initiativa europeana denumita “Human Brain Project” isi propune sa simuleze cu ajutorul unui supercalculator activitatea creierului uman.

Filmul de mai jos expune obiectivul primordial al proiectului, adica sa intelegem cum functioneaza si ce face fiecare regiune a creierului.




Insa exista si o problema, simularea unui creier uman necesita calculatoare foarte performante, de sute de ori mai puternice decat cele de azi si de aceea proiectul trebuie sa finanteze si crearea de supercalculatoare.

Dupa cum ne anunta un cercetator din materialul de prezentare, secolul 21 va fi secolul creierului uman, insa tehnologia trebuie sa tina pasul cu neurostiinta. Finantarea este insa tot ce lipseste, producatorii de tehnologie pompand bani in domenii mult mai profitabile, jocuri video sau industria militara.

De cealalta parte a oceanului, proiectul american denumit Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies (BRAIN) isi propune acelasi lucru, dar pentru motive mai pragmatice, dupa cum reiese din discursul presedintelui Obama.

Practic, fiecare dolar investit in cartografierea genomului uman va aduce in economia americana 140 de dolari. De fapt, nici nu conteaza pentru ce vrei sa desecretizezi creierul uman, cata vreme asta inseamna descoperirea unor tratamente pentru Alzheimer sau alte boli incurabile, scrie Nutritie.Restomania.ro.

Cercetatorii considera ca investitia in acest proiect merita fiecare cent, avand in vedere ca 100 de milioane de americani sufera de boli neurologice sau psihice, ceea ce costa bugetul 500 miliarde de dolari in fiecare an.

Multi oameni de stiinta considera ca acest organ complex reprezinta ultima frontiera in medicina si descalcirea misterelor creierului uman va reprezenta o realizare mai mare decat expeditia primului om pe luna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri