Daca la inceput se uita cu teama in spate cand mergea pe strada, obisnuit cu precautia impusa de strazile Bogotei, Robert Rekkers, bancherul olandez care a venit in Romania in 1998, spune ca s-a adaptat destul de greu la inceput, tranzitia de la climatul ecuatorial din Columbia la zapada murdara a Bucurestiului fiind anevoioasa. A trebuit sa vina primavara si sa adulmece mirosul florilor de tei pentru a se indragosti definitiv de tara noastra.
Robert Rekkers este unul dintre cei mai cunoscuti bancheri din piata locala. Olandezul de 53 de ani a venit in Romania in 1998 sa conduca ABN Amro, iar din 2002 a preluat fraiele Bancii Transilvania, unde, dupa cum spune el insusi, a devenit "un bancher antreprenorial care a incercat sa creeze ceva sustenabil in Romania".

Dupa 9 ani la carma Bancii Transilvania a simtit nevoia sa o ia de la zero intr-un nou business, devenind CEO al Agricover Credit IFN, o institutie financiara nebancara care isi propune sa crediteze fermierii locali.

In noul proiect, bancherul recunoaste ca este mult mai linistit. "La BT era un job day and night cu presiuni constante. Acum nu am foarte multa energie negativa. Este energie pozitiva: trebuie sa construim in timp si sa ne gandim la noi produse", mentioneaza Rekkers.

In postura unuia dintre cei mai populari bancheri din Romania, ideea unui pranz cu Robert Rekkers a venit natural, la un loc cu dorinta de a afla povestea omului care de 15 ani pune umarul la dezvoltarea spiritului antreprenorial in Romania. Nu stie daca va ramane pe termen lung in Romania, spunand cu sinceritate ca inca de la inceputul carierei, in ABN Amro, a fost deschis la schimbari, dar recunoaste ca in momentul in care este plecat una-doua saptamani din tara, simte nevoia sa stie ce se mai intampla in Romania.

Intalnirea de la ora 14, in restaurantul UpTown

Nu ne mai intalnisem niciodata la conferinte sau fata in fata, insa bancherul m-a salutat degajat cu un zambet prietenos, care a inlaturat orice emotie, anuntandu-ma astfel inca de la inceput ca nu va fi deloc stanjenit de prezenta reportofonului sau a fotografului.

Am fost repede acaparati de atmosfera linistita din salonul interior al restaurantului UpTown, un local situat intr-o zona buna a Capitalei, pe o straduta ce aminteste de Bucurestiul de alta data. Restaurantul este pozitionat la intersectia dintre strada Rabat si Aleea Alexandru, intr-o zona impanzita de ambasade, cladiri vechi si alei cu trafic redus.

Restaurantul este frecventat de oameni de business, expati si persoane publice. Noi am preferat sa stam in salonul de interior, la nefumatori, pentru mai multa liniste, terasa fiind destul de aglomerata la orele pranzului.

Fostul CEO al Bancii Transilvania comanda un expresso si un Kinley. Meniurile vin in scurt timp si incepem amandoi sa le rasfoim, bancherul fiind in cautarea unei specialitati din peste. Eu aleg un risotto cu fructe de mare, iar Rekkers incearca pana la urma si el un risotto, cel cu trufe.



Odata ce ne-am ales felul de mancare, olandezul care conduce acum Agricover Credit IFN lanseaza o discutie referitoare la situatia in care se afla presa romaneasca, remarcand si el plecarile din breasla jurnalistilor ca urmare a crizei.

“A fost un boom si in presa, apoi a venit si bust-ul, la fel ca in multe alte business-uri. Eu cred insa ca sectorul agricol a trecut mai bine prin aceasta criza”, spune bancherul, referindu-se la potentialul pe care spera sa il exploateze la Agricover Credit IFN.

Intrebat daca vede o bula speculativa in agricultura, Rekkers raspunde ca oamenii se uita acum la ce merge si sunt niste asteptari mari in ceea ce priveste pretul terenurilor. “Trebuie sa evitam insa bula speculativa”.

Seful Agricover Credit IFN subliniaza faptul ca exista si la nivel inalt un interes din ce in ce mai mare pentru agricultura. "Acum se discuta despre strategia in agricultura, despre ce se va intampla incepand cu ianuaie 2014. In Ungaria, de exemplu, sunt niste masuri draconice, pentru ca cei care vor sa cumpere teren acolo in 2014 nu vor putea sa ia mai mult de 200 de hectare. Ei sunt mai restrictivi cu strainii. Ma astept ca si in Romania sa apara tot felul de masuri, sa fie reglementata achizitia de terenuri de catre straini”.

Totusi, bancherul crede ca ar fi gresit sa inchidem granita strainilor pentru ca se blocheaza in acest fel un transfer de practici si know-how in agricultura. “Ar fi bine pentru Romania sa profite, dar reglementarea este totusi necesara”.


Romanii sunt foarte legati de pamant, dar trebuie sa faca un “smart-farming”

“In timp, mi-am dat seama cat de legati sunt romanii de pamant. Oamenii isi doresc sa aiba gradina lor, vorbesc cu mandrie desprea ea si stiu sa o cultive”.

In calitate de sef al BT, Robert Rekkers a finantat tot felul de sectoare din economie, insa acum a devenit foarte legat de agricultura, sector care “poate excela in Romania”.

“Aici aveti un potential mare, aveti know-how si puterea de a transforma experienta catre noile generatii. In viitor, Romania ar putea face un smart-farming, adica o agricultura mai eficienta, mai performanta si mai intensiva. Normal, cu venituri si profituri mai mari”.

Poate vorbi bancherul pe limba fermierului?

Din pozitia de bancher, chiar daca acum axat doar pe sectorul agricol, seful Agricover Credit IFN a facut la un moment dat in cadrul unei conferinte de presa o declaratie foarte interesanta: “bancherul urban nu vorbeste limba fermierului”.

Rekkers a detaliat acum afirmatia, sustinad faptul ca “exista o lipsa de intelegere si de comunicare reciproca”.
“Nici bancherul nu comunica cu fermierul, dar sunt si fermieri care nu prea il plac pe bancher”, spune razand Rekkers.

Seful Agricover ne ofera pe loc o lectie de comunicare, evidentiind modul in care vrea in noua sa calitate sa se apropie de mediul rural.

“Daca eu ma duc la un fermier si il intreb daca vrea un credit, el o sa spuna cu siguranta ca nu are nevoie si nu discuta cu bancherii. Dar daca discutam si il intrebam daca are nevoie de utilajul acesta, de un produs sau un serviciu, isi da seama ca are nevoie de bani. El nu are nevoie de credit, dar vrea sa cumpere un echipament. El nu are nevoie de credit, dar vrea sa cumpere acest teren arabil, care acum este in arenda. Noi nu trebuie sa vindem neaparat credite sau bani, trebuie sa vindem solutii pentru agricultori. Asa incercam sa ne pozitionam si atunci vorbim alt tip de limba si incercam alt tip de comunicare”.

In primele luni in Romania, ma uitam mereu pe strada in spate

Bancherul olandez isi aminteste ca, de-a lungul carierei, a facut numeroase “schimbari" si "reinventari" personale, avand in vedere ca a lucrat la ABN Amro in diverse colturi din lume. In Columbia a fost director general si a pus bazele activitatii.

“In Bogota era destul de periculos. Eu am locuit acolo din ’96 pana in ’98. Doi ani si ceva. Am fondat practic banca ABN Amro in Columbia. Pe vremurile acelea, rapirile si talhariile erau la ordinea zilei in Bogota, probabil ca era cel mai periculos oras din lume. Imi amintesc ca 90% dintre columbieni erau oameni super, dar 10% dintre ei erau foarte rai”.

Olandezul si-a pastrat obiceiurile prevazatoare dobandite in Columbia si in Romania, cel putin in primele luni pe care le-a petrecut in tara noastra. “In primele trei luni in Romania, stateam cu teama, ma uitam mereu in spate, dar nu se intampla nimic. Era totul linistit si plictisitor”, povesteste razand cu pofta Rekkers.

Prima impresie despre Romania nu a fost insa prea placuta, in ciuda nivelului de siguranta mult mai ridicat fata de Columbia, spune bancherul, trecerea de la clima sud-americana la zapada murdara a Bucurestiului fiind putin derutanta.

“Schimbarea in ceea ce priveste imaginea mea fata de Romania s-a produs in primavara anului 1999. Eu locuiam pe vremea aceea pe langa Ministerul Agriculturii, la Universitate, si acolo, undeva in aprilie, a inceput sa miroasa a tei. Mi-a placut asa mult incat mi-am schimbat parerea despre Romania”, spune Rekkers.

Seful Agricover Credit IFN nu regreta deloc venirea in Romania, chiar daca a avut, ca in viata fiecaruia, suisuri si coborasuri.



Daca in Columbia, Rekkers a pus bazele unei banci specializata in corporate si trezorerie, Banca Transilvania a fost o banca comerciala, experientele fiind complet diferite. El recunoaste, insa, ca i-a placut mereu spiritul antreprenorial si a incercat sa motiveze oamenii si cu altceva in afara banilor.

In opinia bancherului, romanii au spirit antreprenorial, dar nu pe termen lung, avertizand asupra tendintei de a face bani mult prea repede si apoi de a renunta.

“Inteleg intr-un fel acest spirit, pentru ca tara asta a suferit. Romanii nu sunt neaparat mai egoisti in business, dar comunismul cred ca a creeat un efect invers fata de ce si-a propus. S-a format o atitudine de genul: eu vreau sa castig tot si tu sa nu castigi nimic”.

Pe de alta parte, seful Agricover Credit IFN precizeaza ca in Olanda oamenii gandesc altfel: trebuie sa faca ceva pentru ei, dar si pentru societate, ceea ce inseamna si plata taxelor.

“La Banca Transilvania am avut discutii cu un actionar local, pentru ca eu mereu am vrut sa platesc impozite. Nu imi placea sa gasim tot timpul scheme ca sa nu platim impozite. Poate ca sunt naiv, dar cred ca daca ai succes, esti responsabil social sa dai ceva inapoi”

"In 1998, din Otopeni pana in Baneasa era doar camp"

Mai in gluma, mai in serios Robert Rekkers si-a exprimat nemultumirea cu privire la numarul redus de terenuri de golf din Romania. “Un teren de 18 gauri, adevarat, este in judetul Alba, spre Sebes. Este foarte frumos, 9 ani am fost acolo, sunt membru, dar nu ma mai duc des pentru ca acum sunt mai departe”, a spus Rekkers, care a locuit in Cluj cata vreme a condus Banca Transilvania.

“Imi lipseste Clujul, dar cel mai mult imi lipseste Transilvania, care ramane zona mea preferata din Romania”.

El mentioneaza ca un mare avantaj cat a fost CEO al BT au fost calatoriile pe care le facea in toata tara. “Cunosc Romania probabil mai bine decat 80% dintre romani. Am deschis sucursale peste tot, am tinut petreceri in diverse locuri, am avut intalniri cu clienti. Am profitat de oportunitate sa cunosc tara. Imi place foarte mult Bucovina, am fost si in Cernauti care, desi apartine de Ucraina, este tinut romanesc”.

Intrebat despre zonele turistice cu potential pentru Romania, seful Agricover Credit IFN sustine ca se fac investitii mari in zona litorala, dar concurenta este foarte mare aici, pentru ca foarte multe tari au litoral.

“Se fac investitii in hoteluri, in terenuri de golf, dar este pacat ca Bucurestiul nu are un teren de golf de 18 garuri. Daca vreti sa sustineti turismul si sa atrageti oameni cu bani, trebuie sa aveti terenuri de golf”.

Bancherul olandez se declara incantat si de zona Apusenilor, care are un potential imens, cu lacuri si paduri virgine. "Dar pentru mine este o drama toata aceasta defrisare, este mare pacat ca se taie copacii”.

"Tara asta s-a dezvoltat. Imi aduc aminte cum am ajuns prima data pe Otopeni, in 1998. Pana la intrare in Baneasa era camp. Acum este plin de cladiri, plin de business. Au fost si investitii in infrastructura, cat s-a putut, dar este indiscutabil ca s-au facut pasi mari”.



Nota de plata:

Expresso fara cofeina - 10 lei

Fresh de portocale - 15 lei

Apa plata - 9 lei

Kinley - 10 lei

2 Expresso - 20 lei

Risotto cu trufe - 56 lei

Risotto cu fructe de mare - 64 lei


.........................................................
TOTAL = 184 lei




@Wall-Street Lunch este un feature editorial deja traditional: interviuri inedite acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai reprezentativi oameni din businessul romanesc, intr-un cadru informal si relaxat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri