Deschiderea Festivalului de Film de la Durban, cenzurata de autoritatile din Africa de Sud

Seara de deschidere a editiei din acest an a Festivalului de Film de la Durban a fost anulata, intrucat Consiliul de Film din Africa de Sud a considerat ca filmul care trebuia sa inaugureze evenimentul - "Of Good Report", de Jahmil XT Qubeka - contine scene de pornografie infantila.

Din pacate, Consiliul de Film si Publicare a refuzat ca filmul 'Of Good Report' sa fie proiectat. Potrivit declaratiilor reprezentantilor acestuia, filmul contine cateva scene care fac referire la prostitutia infantila, fapt pentru care nu avem voie sa prezentam acest film. Imi pare foarte rau", a declarat directorul festivalului, Peter Machen, citat de hollywoodreporter.com.

Astfel, joi seara, pe ecranul pe care ar fi trebuit sa ruleze filmul "Of Good Report" a fost postat mesajul Consiliului de Film. "Acest film a fost refuzat de catre Consiliul de Film si Publicare, in baza legii cinematografiei din 1996. Din pacate, nu putem proiecta filmul 'Of Good Report' intrucat ar fi o infractiune", se spunea in mesaj, scrie Mediafax.

Filmul "Of Good Report" spune povestea unui profesor caruia ii plac fetele foarte tinere. Intr-o zi, acesta intalneste o tanara la o taverna locala. "Captivat de frumusetea fetei, o idila nepotrivita incepe. Fata este insa una dintre elevele sale si are doar 16 ani", se arata intr-o descriere a filmului respectiv.

"Am ales acest film (pentru a-l proiecta in deschiderea festivalului, n.r.) pentru ca este o provocare si un succes artistic (...) Acest film prezinta o realitate sociala din tara noastra", a declarat Peter Machen, directorul festivalului.
Dupa anuntul anularii deschiderii oficiale a festivalului, regizorul filmului, Jahmil XT Qubeka, a purtat o banda adeziva peste gura si a refuzat sa comenteze situatia creata. Sotia regizorului, Lwazi Manzi, a vorbit in numele acestuia, afirmand ca vede foarte multe cazuri de tinere abuzate in fiecare zi, avand in vedere ca este doctor intr-un spital de stat din Africa de Sud.

Cea de-a 34-a editie a Festivalului International de Film de la Durban se va incheia pe 28 iulie. Organizatorii evenimentului au declarat ca toate celelalte proiectii se vor desfasura potrivit programului oficial.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Setari Cookie-uri