Aflat la cea ce-a 56-a editie, festivalul londonez a operat o modificare importanta in acest an, prin introducerea in program a trei noi sectiuni competitive, in care au concurat cate 12 pelicule si cineasti, pe langa competitia oficiala, introdusa in 2009, scrie Mediafax.

Gala de premiere a avut loc sambata seara, la Banqueting Hall din Londra.

Lungmetrajul "De rouille et d'os", regizat de Jacques Audiard, s-a impus in competitia oficiala si a castigat trofeul festivalului.

"Jacques Audiard este unul dintre putinii cineasti din lume care sunt capabili sa administreze cu maiestrie si sa integreze in filmele lor toate elementele unui film pentru a atinge un scop unic. «De rouille et d'os» este un film plin de emotie, violenta si iubire", a declarat David Hare, presedintele juriului acestei sectiuni a festivalului londonez.

Regizorul Jacques Audiard a primit acest trofeu pentru a doua oara in ultimii patru ani. Filmul sau "Un profet/ Un prophète" a castigat acelasi premiu in anul 2009.

Victoria obtinuta de "De rouille et d'os" face ca filmul sa devina un competitor important pentru editia din acest an a galei BAFTA Awards, unde precedentele doua pelicule regizate de Jacques Audiard - "Si inima mi se opri in loc/ De battre mon coeur s'est arrêté" si "Un profet/ Un Prophète" - s-au impus la categoria cel mai bun film strain, in anii 2005, respectiv 2009.

Cineastul Alex Gibney a fost recompensat, sambata seara, la Londra cu Grierson Award - trofeu acordat in cadrul sectiunii "cel mai bun documentar" - pentru filmul sau "Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God".

Trofeul Sutherland Award, acordat celui mai bun film de debut, i-a revenit cineastului Benh Zeitlin pentru pelicula "Beasts of the Southern Wild".

Cineastul Sally El Hosaini s-a impus la categoria "cel mai bun cineast britanic debutant", cu pelicula "My Brother the Devil".

Organizatorii festivalului londonez au acordat si doua premii speciale - BFI Fellowship -, anuntate inca de pe 10 octombrie, care au revenit in acest an cineastului Tim Burton si actritei Helena Bonham Carter.

BFI London Film Festival 2012 a debutat pe 10 octombrie cu proiectia animatiei 3D "Frankenweenie", de Tim Burton, si se va incheia duminica seara cu proiectia filmului "Great Expectations", de Mike Newell.

Ce-a de-a 56-a editie a festivalului de film londonez a oferit publicului, timp de 12 zile, peste 200 de productii din 68 de tari, Romania fiind prezenta cu lungmetrajele"Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, si "Toata lumea din familia noastra", de Radu Jude, potrivit unui comunicat remis de Institutul Cultural Roman (ICR) din Londra .

In programul festivalului, al carui partener a fost, pentru a treia oara, ICR Londra, s-au regasit, de asemenea, scurtmetrajul romano-britanic "Along the lines", regizat de Catalina Niculescu, si "Tratat despre noroi si eternitate", filmul de referinta al artistului vizual francez de origine romana Isidore Isou, cinematografia romaneasca fiind de fiecare data puternic reprezentata in cadrul acestui eveniment.

Lungmetrajul "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, a fost prezentat cinefililor londonezi de doua ori in cadrul festivalului, saptamana trecuta, pe 12 si pe 14 octombrie. Prima proiectie a fost urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu regizorul Cristian Mungiu.

Potrivit aceluiasi comunicat, lungmetrajul lui Radu Jude "Toata lumea din familia noastra" - "primul film romanesc prezentat la BFI de la Londra" - a avut proiectii pe 11, 14 si 16 octombrie, cea din urma prezentare beneficiind de prezenta regizorului Radu Jude, care a sustinut o sesiune de intrebari si raspunsuri cu publicul.

http://www.youtube.com/watch?v=Dlx8XKjIXq8