Opera monumentala "Silver Car Crash (Double Disaster)", de Andy Warhol, a fost vanduta la licitatie cu 105 milioane de dolari, miercuri, la New York. Astfel, a fost stabilit un nou record de pret pentru o opera creata de acest artist american, a anuntat casa Sotheby's, citata de AFP, potrivit Mediafax.

"Silver Car Crash (Double Disaster)" face parte dintr-o serie intitulata "Death and Disaster" creata de Andy Warhol in 1963. Ea a fost expusa in public o singura data pe parcursul ultimilor 26 de ani. Celelalte trei panze din serie sunt expuse in muzee din New York, in Elvetia si la Viena.

A doua zi dupa recordul mondial de pret stablit de vanzarea unui triptic de Francis Bacon, pentru 142,4 milioane de dolari, opera lui Andy Warhol a fost achizitionata cu suma de 105.445.000 de dolari. Aceasta vanzare a pulverizat precedentul record de pret pentru o opera de Andy Warhol - 71,72 de milioane de dolari -, potrivit casei Sotheby's, care nu a dorit sa dezvaluie identitatea colectionarului care a cumparat "Silver Car Crash (Double Disaster)".

Avand dimensiunile de 2,43 metri x 4 metri, opera lui Warhol se compune din doua panouri. Panoul stang contine o serigrafie cu 15 fotografii ale unui accident de automobil, iar panoul drept este un vast dreptunghi argintiu.
Pe parcursul aceleiasi licitatii, tabloul "Coca-Cola (3)", care prezinta in alb-negru o cutie cu celebra bautura carbogazoasa cu dimensiunile de 1,7 metri x 1,3 metri, a fost vandut cu 57,285 milioane de dolari.

Pictat de Andy Warhol in 1962, pictura apartinea unui colectionar privat de aproape 20 de ani.
Totodata, cu vanzari cumulate de peste 329 milioane de dolari (fara taxe), Andy Warhol (1928 - 1987) a revenit in 2012 pe primul loc in topul vanzarilor la licitatie pe plan mondial, pe care il castigase in 2007 si il pierduse ulterior, potrivit unui bilant alcatuit din Artprice si noul sau aliat de pe piata chineza, Artron.

Citeste si:
Mobila vâlceană care trece Oceanul și ajunge la vânzare în SUA și...
Fabrica românească de mobilă...

Interesul pentru piata contemporana nu se dezminte. Pe parcursul licitatiei organizate de casa Sotheby's, miercuri,tabloul "Untitled (Yellow Tar and Feathers)" de Jean-Michel Basquiat (decedat in 1988) a fost adjudecat cu 25,925 milioane de dolari, iar pictura "A.B. Courbet" de germanul Gerhard Richter a fost cumparata cu 26,495 milioane de dolari.

Potrivit Reuters, licitatia organizata miercuri seara de casa Sotheby's a generat incasari totale de 380 milioane de dolari, devenind cea mai valoroasa licitatie din istoria casei britanice.

Sursa foto: sothebys.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Citește și
Regina Elisabeta a II-a sărbătoreşte ieşirea din izolare printr-o plimbare
Setari Cookie-uri