Piata berii a scazut in primele 8 luni cu 8% fata de aceeasi perioada din 2012, pe fondul cresterii accizei la inceputul anului, iar reducerea consumului de bere are impact inclusiv asupra industriei ospitalitatii, a declarat marti Constantin Bratu, directorul general al asociatiei Berarii Romaniei, potrivit Mediafax.

"Primele opt luni au facut ca piata berii sa ajunga la cel mai redus nivel din 2008, cand s-a atins un varf. Din pacate fiscalitatea sporita din acest an, respectiv cresterea cu 10% a accizei in euro, la care s-a adaugat evolutia cursului de schimb valutar, astfel ca pe total a fost o crestere de 16%, a dus la reducerea consumului cu 8%. Este foarte mult pentru un sector in care totul este integrat in aceasta tara, iar scaderea va afecta si alte sectoare economice, in primul rand cea ospitaliera", a spus Bratu.

El a aratat ca lucrurile nu se vor imbunatati, avand in vedere noile masuri fiscale, care vor intra in vigoare in 2014. "Suntem ingrijorati de presiunea fiscala. Nu poti creste la infinit taxele, nu este o solutie. Autoritatile trebuie sa se concentreze pe cresterea gradului de colectare, iar cresterea economica trebuie sa vina din combaterea evaziunii fiscale, din analiza sectoarelor care creeaza valoare adaugata si dintr-un dialog cu mediul de afaceri", a afirmat Bratu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Citește și
Romania, a 7a piata de bere din UE. Statistici si tendinte
Setari Cookie-uri