2 Mai 2014

Cum s-au adaptat expatii la noi: 10 experiente intr-o Romanie dinamica, prietenoasa, dar cu problemele ei



Expatii din Romania s-au adaptat relativ usor la noi. Iata experientele si opiniile lor despre piata locala.

Spaniolul de la carma Happy Tour: Cand esti trimis intr-o alta tara ai o responsabilitate in firma pe care o conduci

Garcia del Valle, seful Happy Tour, spune ca s-a adaptat usor in Romania.

"Romania este diferita de Spania, insa mentalitatile noastre sunt apropiate, de aceea nu mi-a fost foarte dificil sa ma adaptez. Problema este ca imaginea Romaniei in Spania nu este cea mai buna. Pentru mine a fost o surpriza fantastica cum am gasit Romania. Nu este corect ce se crede despre aceasta tara, insa din pacate nimeni nu face nimic sa schimbe aceste lucruri, iar informatiile care ajung in mass-media din Spania reflecta ceea ce se intampla acolo. De multe ori mass-media generalizeaza si nu este corect sa fie asa. Inca de cand am ajuns aici am avut o surpriza foarte placuta, am spus inca si sustin in continuare ca Romania are mult potential, insa din pacate nu tot potentialul este transformat in realitate", explica Garcia del Valle.

Cand vine vorba despre timp liber, Javier Garcia del Valle recunoaste ca in Bucuresti nu are prea multe optiuni, si, fiind pasionat de golf, prefera sa isi petreaca week-end-urile in Bulgaria, unde exista terenuri pentru practicarea acestui sport.

"Din pacate, nu imi vad familia foarte mult timp, motiv pentru care incercam sa recuperam in week-end. Cand esti trimis intr-o alta tara ai o responsabilitate in firma pe care o conduci, familia este foarte importanta, insa in aceasta perioada focusul este pe companie. (...) In Bucuresti in afara de cateva parcuri nu prea ai unde sa petreci timpul liber, iar daca vrei sa pleci in Constanta sau Brasov faci mult pe drum. Imi place golful, insa cum in Romania nu ai unde sa practici, aproape in fiecare weekend merg impreuna cu familia in Bulgaria sa jucam golf", a precizat seful Happy Tour.


Francezul care conduce Volksbank: Romanii sunt un popor foarte prietenos

Inainte de a fi numit presedinte al Volksbank, Benoit Catel stia destul de putine lucruri despre tara noastra, majoritatea informatiilor venind pe canalul sportului, intrucat urmareste competitiile fotbalistice si, ca urmare, stia si unele echipe romanesti. Totodata, revolutia si caderea regimului comunist era un alt aspect despre care citise.

Din pacate, spune el, Romania este cunoscuta in Franta si din povestile si comentariile de presa referitoare la romi. "Este gresit ca francezii isi formeaza o impresie pe baza faptelor pe care romii le fac in Franta, pentru ca sunt si multi romani corecti si chiar romani celebri, precum Brancus, Ionesco sau Cioran, care au intrat in cultura franceza", apreciaza bancherul.

Despre trafic spune ca "nu ma deranjeaza traficul din Bucuresti. Ce-i drept ca stau si aproape de locul de munca si vin devreme la banca, dar traficul din Paris este oricum mult mai dificil decat cel din Bucuresti", spune Catel.

Catel este de circa un an in Romania si nu s-a familiarizat cu limba inca, preferand sa vorbeasca in engleza sau sa foloseasca cele cateva cuvinte invatate, in special cand este vorba de a comanda la restaurante. Recunoaste ca, desi nu pare o limba grea, fiind destul de asemanatoare cu franceza, pentru a putea sustine o conversatie in romana ai nevoie sa iti dedici cateva ore in fiecare zi pentru studiul individual si pentru a pune in practica ce ai invatat.

"Daca as fi fost student acum, as fi invatat romana, dar dupa cum se vede nu mai este cazul”, a spus razand bancherul francez.

Intrebat ce i-a placut la primul contact cu Romania, Benoit Catel nu sta prea mult pe ganduri si raspunde zambind ca limonada este minunata. "In Franta nu gasesti limonada ca aceasta. Este acelasi produs, dar nu are acelasi continut. La noi este un suc carbogazos, nu are lamaie in el, pe cand in Romania este o bautura foarte populara si este foarte buna".

El se declara foarte multumit de viata de bucurestean, pentru ca este un oras in care poti sa gasesti orice doresti. Totodata, Romania l-a surprins pentru ca are foarte multe atractii turistice, pe care incearca sa le descopere de fiecare data cand are timp.

Ca multi dintre strainii care ne viziteaza tara, Catel se declara incantat de Transilvania, dar isi doreste mult sa ajunga si in Bucovina, regiune despre care a auzit numai de bine.

Insa, bancherul francez recunoaste ca este dificil sa ajungi in Bucovina si aici se loveste de problema infrastructurii pentru care mai este renumita tara noastre. "As face o zi cu masina si, din pacate, nici avionul catre Iasi nu este pus la o ora convenabila. Trebuie sa imi liber cel putin 4 zile ca sa ajung in Bucovina, ceea ce este mai dificil".

Intrebat despre cum se poarta localnicii cu turistii straini, presedintele Volksbank a subliniat ca "romanii sunt un popor foarte prietenos, dispus sa ajute un turist strain daca are probleme sa gaseasca ceva".

"Cred sincer ca romanii sunt mai prietenosi comparativ cu francezii din anumite regiuni, pentru ca acestia din urma nu accepta prea usor strainii. In general, romanii sunt politicosi si corecti", afirma Benoit Catel.


Polonezul care conduce Skanska: Sfatul meu pentru managerii expati este sa vina cu familia in tara in care lucreaza

"Ca acasa" a ajuns Marcin Lapinski, seful Skaska, sa se simta in Bucuresti, orasul in care ocupa prima sa pozitie de management ca expat. Pana acum, in cei 11 ani de imobiliare, el a lucrat exclusiv in Polonia.

Spune ca nu a avut parte de surprize negative in Bucuresti. Stia la ce sa se astepte pentru ca inainte de a se muta, a calatorit cu regularitate in Bucuresti timp de cateva luni, iar procesul de adaptare ulterior mutarii a fost unul rapid, Marcin Lapinski si sotia sa definindu-si repede locurile preferate.

“Eu si sotia mea ne-am construit foarte repede caminul din Bucuresti. Si eu m-am intrebat, inainte sa vin aici, cat va dura sa ma adaptez noului mediu fiind primul job in strainatate", spune Lapinski, care marturiseste ca "Oriunde ma duc ambitia mea este sa transform acel loc in “acasa”. Am facut tot ce am putut sa simtim Bucurestiul ca fiind casa noastra cat mai repede. Mi-a luat doar 6 luni".

Ce ii place la Bucuresti?"Imi plac oamenii. Sunt creativi, cauta lucruri noi tot timpul. Imi place centrul istoric, vad un mare potential in centrul vechi, iar atunci cand prietenii mei vin in Romania ii duc aici. De asemenea in Bucuresti exista o retea de metrou foarte buna si compar acum cu Varsovia, unde nu avem atatea linii de metrou".

Faptul ca sotia sa s-a mutat cu el in Bucuresti este un factor care a contribuit enorm la adaptarea rapida la noul mediu, astfel ca printre sfaturile pe care seful Skanska le-ar da unui manager aflat la primul job in strainatate este sa isi ia familia cu el/ea.

"Sa vina cu familiile (sotia lui va lucra tot in Bucuresti cand se va intoarce la munca din concediu de maternitate - in septembrie-n.r.), doar asa pot simti locul cu adevarat si pot sa isi creeze un camin acolo, altfel ajung sa locuiasca in doua case. De asemenea ar fi bine sa nu compare prea mult, sa caute lucrurile pozitive si sa nu se uite doar la diferente. Ia tara asa cum este si incearca sa te simti bine cu ceea ce iti ofera", a mai spus Marcin Lapinski.


Polonezul de la carma Kruk: Mediul de lucru din Romania este mult mai bun, oamenii sunt sociabili si te adaptezi usor

Polonez de origine, Tomasz Ignaczak (34 de ani) se distinge usor de tiparul obisnuit al managerului din finante-banci, asa cum este perceput pe plan mioritic, si se arata pe toata durata discutiei noastre o persoana extrem de comunicativa, echilibrata si cu prioritati clare: familia si munca.

L-am intalnit pe Tomasz Ignaczak in restaurantul cu specific japonez Sushi Ko situat in proximitatea lacului Herastrau, langa Soseaua Nordului, unul dintre localurile sale preferate din Capitala. Frecventeaza, de asemenea, cu familia si prietenii restaurantul Caru' cu bere din Centrul Vechi si ii place sa guste din specialitatile culinare romanesti, precum ciorba taraneasca sau de vacuta.

In opinia sa, mediul de lucru din Romania este unul mult mai bun decat in alte tari, iar romanii sunt persoane oneste, muncitoare si sociabile, ceea ce considera ca l-a ajutat sa se adapteze foarte usor. "Cu romanii? Nu am intalnit bariere culturale!" spune Tomasz Ignaczak si evidentiaza apoi similaritatile observate aici cu tara sa natala: "Fara prejudecati sau idei preconcepute fata de persoanele din strainatate. Cred ca aceasta trasatura de caracter exista in spiritul romanilor".


Olandezul care conduce JLL: In Romania este un mediu de lucru pozitiv, tarii ii lipseste marketingul

Gijs Klomp, directorul general al JLL spune ca in Romania este un mediu de lucru mai pozitiv decat in alte piete

“Am lucrat doar in real estate, la ING, insa in foarte multe domenii: research, evaluare, strategie, asset management, achizitii. Acum la JLL ma ocup de departamentul de investitii si evident de coordonarea intregii companii. Ma bucur ca m-am intors in Romania, imi place aici, oamenii sunt mai calzi decat in alte tari din regiune si atmosfera de lucru este mai placuta”, spune Klomp, care adauga ca romanii sunt si mai muncitori, nu se plang, nu spun ca nu se poate. Ce-i drept, pe de alta parte, se intampla sa spuna ca rezolva un proiect imediat si sa dureze, dar per total daca iti iei o marja de timp pentru rezolvarea unei sarcini, “Romania este un mediu de lucru pozitiv. In alte piete, angajatii iti spun de multe ori ca nu se poate ceva, aici nu se intampla asta”.

“Orice strain care a lucrat sau locuit in Romania stie ca este o piata cu un mare potential, cu un cost al vietii scazut, personal calificat si relativ ieftin. Din nefericire, Romania nu este promovata corespunzator, asa ca international apar doar stirile negative, preconceptiile. Daca nu faci marketing activ este normal ca presa internationala sa vada doar partea goala a paharului”, spune Klomp.


Israelianul care conduce AFI Europe: turismul si tinerii profesionisti sunt principalele active ale Romaniei

David Hay, israelianul care conduce AFI Euroe spune ca, in general, sfarsitul de saptamana si-l petrece in Israel. In timpul saptamanii, cand este in Bucuresti sta la birou pana la ora 8-9 seara asa ca nu are prea mult timp liber. Mai merge sa inoate, atunci cand are cate un moment de respiro, insa daca ar avea mai mult timp si l-ar consacra calatoriilor, marea sa pasiune. Si acum managerul calatoreste frecvent, insa in mare parte sunt deplasari de business, asa ca nu se poate bucura cum ar dori de destinatiile vizitate.

Din punct de vedere al potentialului turistic, Hay vede Romania ca pe “o oportunitate ratata”. “Romania are peisaje minunate, orase vechi splendide. Alba Iulia a fost renovat. Nu vezi des un astfel de oras, dar nu sunt turisti. Infrastructura nedezvoltata este o pierdere uriasa pentru Romania. Ar trebui sa fie o tinta majora pentru autoritati in viitorul apropiat”, spune Hay, care a marturisit ca incearca sa ajute orasul Alba Iulia sa se promoveze ca viitoare Capitala Culturala Europeana.

In opinia managerului, turismul si tinerii profesionisti sunt principalele active ale Romaniei.


Austriacul care conduce Danone: In timpul liber sunt ambasadorul Romaniei in Austria.

Dieter Schulz, seful Danone, se autointituleaza “ambasador al Romaniei” in Austria, acolo unde locuieste familia sa – sotia si cei doi copii.

“Pentru multi straini care nu au vazut-o, Romania apare mai mult ca o tara agricola, cu multe ferme, nu foarte dezvoltata coroborat cu background-ul politic. Toti stiu de Ceausescu. Sunt putin precauti, insa cand vin aici - si eu am devenit un ambasador al tarii in randul prietenilor mei - sunt surprinsi ca lucrurile sunt foarte diferite. Schimbarea politica a fost una foarte curajoasa, exista stabilitate pe acest plan, accesul la UE ajuta, numarul locuitorilor este mare. Romania este un loc bun pentru investitii. Austria este cel mai mare investitor in Romania. Ar trebui insa sa fie facute mai multe eforturi pentru a va promova in afara tarii”, crede Dieter Schulz.

Pana acum a calatorit si a vizitat Brasovul (care ii aminteste de Austria prin prisma reliefului), Clujul si Branul. Chiar daca recunoaste ca mai are multe locuri pe care doreste sa le viziteze, spune ca a testat deja toate preparatele cunoscute din bucataria romaneasca, in topul preferintelor regasindu-se sarmalele si mititeii. In plus, se declara un mare fan al vinurilor rosii romanesti si a palincii, “din cand in cand”.

“Am trait in opt tari din toate colturile lumii si experienta mancarii este foarte interesanta. Nu sunt mofturos. Cand eram mic am fost invatat sa nu fiu selectiv, mancam ce aveam. Sunt insa un mare fan al produselor din carne”, completeaza managerul Danone.


Britanicul care conduce Yum! Oamenii sunt mult mai calzi in Romania

Mark Hilton nu este strain de Romania. Vine in tara inca din 1997, primind insa functia de CEO peste brandurile Yum! in septembrie 2011. “Infrastructura Romaniei s-a schimbat extraordinar de mult in acesti ani. Au aparut mai toate brandurile internationale, mall-uri, centre de shopping mari. Aeroporturile se dezvolta si ele. Acum, daca si strazile se ridica la inaltimea asteptarilor, este discutabil”, puncteaza, la inceputul dialogului nostru de peste o ora si jumatate, CEO-ul brandurilor Yum!. De altfel unul dintre motivele pentru care Mark Hilton a acceptat jobul este faptul ca ii place foarte mult Romania, dar mai ales romanii.

Mark a comparat Romania cu Polonia, tara unde in 1994 conducea lantul de distributie regional al Pizza Hut si KFC. “Toata lumea din Romania zambea! Venind din Polonia, unde oamenii erau mai seriosi, am remarcat ca cei din Romania sunt mult mai calzi. De asemenea, ca expat, remarc ca a crescut gradul de incredere in Romania, per total”. Cumulat cu faptul ca Romania a inceput sa gandeasca din ce in ce mai mult la nivel international si ca a crescut interesul pentru antreprenoriat, Mark se arata, per total, incantat de faptul ca multe zile din luna le petrece in tara.

Spre deosebire de multi expati, Mark Hilton nu petrece in Romania weekendurile, mergand aproape la fiecare final de saptamana in Marea Britanie, pentru a sta alaturi de familie si copii– unul dintre ei are in curand Bacalaureatul.


Pakistanezul de la sefia Deloitte: Transportul din Romania este mai eficient, mai relaxat decat in Londra, iar orasul mai prietenos

Venirea in Romania a fost o decizie spontana pentru Ahmet Hassan, seful Deloitte. “Stabilisem sa ma mut in Canada, eram 90% hotarat sa lucrez acolo, cand Romania a aparut in peisaj, chiar in ultimul moment. O persoana si doua propozitii m-au convins imediat”. Cele doua enunturi au fost “Vreau sa construiesc un biroul local al Deloitte in Bucuresti. Am nevoie de tine sa fii parte din acest proiect. Primele 6 luni au fost dificile in Bucuresti”, isi aminteste consultantul financiar. Ce l-a tinut aici in ciuda ofertelor din alte tari? “Colegii de birou, care erau foarte amabili. Mi-am zis ca nu ii pot dezamagi. Am crescut in paralel cu firma noastra. A evolua pana la pozitia de partener Deloitte e ca si cum ai deveni antreprenor”, explica Ahmed Hassan. Mereu a avut optiunea sa devina CFO de multinationala, insa aceasta varianta nu a fost o tentatie suficient de atragatoare: in opinia sa, functia de director financiar presupune un job mai limitat, cu mai putine perspective decat cea de consultant. “Aici am mai multi clienti, totul seamana cu antreprenoriatul”.

Londra, metropola in care a lucrat multi ani, nu ii mai place atat de mult, a devenit un oras supraincarcat, in opinia lui. “E prea mult haos acolo, jumatate din timp il petreci in trafic. Singapore si Bucurestiul sunt mai prietenoase, transportul este mai eficient, mai relaxant, chiar mai sigur din multe puncte de vedere.”


Britanicul care a fondat Portland Trust: Europa Centrala este o experienta incredibila. Imi place energia Bucurestiului

Robert Neale, fondatorul Portland Trust, locuieste in Praga, iar in Bucuresti sta circa doua zile la doua saptamani, exceptie facand perioadele mai aglomerate cand vine mai des. Totusi el marturisteste ca regreta ca nu a locuit in Bucuresti.

“Europa Centrala este o experienta incredibila. Bucurestiul este de asemenea un oras foarte bun. Vremea e mai buna decat in Praga, are un anumit dinamism, este trafic pana la 2 dimineata, imi place energia Bucurestiului”, spune Neale.

Ce ii displace la Bucuresti? Faptul ca nu este mai multa ordine in infrastructura, cablurile de pe stalpi si faptul ca se parcheaza haotic peste tot.




Citeste si