O scrisoare inedita a lui Charles Baudelaire, adresata unui destinatar anonim, in care poetul il numeste pe Victor Hugo "idiot", va fi scoasa la vanzare la New York, alaturi de editia princeps din "Florile raului", in cadrul unei licitatii organizate de Christie's, conform theguardian.com.

Intr-o scrisoare din 1860, adresata unui destinatar anonim, Charles Baudelaire deplange faptul ca Victor Hugo "ii trimite in continuare scrisori stupide", adaugand ca acest lucru l-a inspirat sa "scrie un eseu care demonstreaza ca, printr-o lege fatala, un geniu este intotdeauna un idiot". Scrisoarea va fi vanduta la o licitatie a casei de licitatii Christie's din New York, impreuna cu editia princeps a volumului de poeme "Florile raului/ Les fleurs du mal", care contine cele sase poeme eliminate din editia a doua, potrivit Mediafax.

Lotul este estimat la suma de 100.000 de dolari, potrivit casei de licitatii. Publicarea primei editii din "Florile raului", in 1857, a fost urmata de punerea sub acuzare a lui Baudelaire, pentru "ofense aduse moralei publice", motiv pentru care editorul poetului a primit ordin judecatoresc de a elimina sase poeme din antologie, in care apar aluzii la iubirea lesbiana si referinte la vampiri. Interdictia avea sa fie ridicata in Franta abia in 1949.

Victor Hugo l-a sustinut pe Baudelaire dupa punerea sub acuzare, din august 1857, spunandu-i ca "ale tale «Fleurs du mal» stralucesc si fascineaza ca stelele", adaugand in anul 1859: "ne-ai daruit o noua cutremurare". Pe de alta parte, Baudelaire i-a dedicat lui Victor Hugo trei poeme din "Les Fleurs du Mal", insa poetul C.K. Williams avea sa explice mai tarziu ca, in ciuda acestui lucru, "Baudelaire il dispretuia in secret pe Hugo".

"Baudelaire, spre intristarea sa si, probabil, ca un factor al autodistrugerii sale ultime, rivaliza probabil cu Victor Hugo: poet, romancier, eseist, polemist de o fluenta si energie incredibila (...), cel mai celebru om din lume (...), care domina poezia si cultura", a spus C.K. Williams. Scrisoarea din 1860 face referire in cea mai mare parte la scriitorul american Edgar Allan Poe, a carui opera a fost tradusa de Charles Baudelaire in limba franceza, iar mentionarea lui Victor Hugo apare in post-scriptum.

In cadrul licitatiei de la New York, Christie's propune, de asemenea, spre vanzare o editie a volumului de poeme "Leaves of Grass", de Walt Whitman, tiparit pentru autor (estimat la 150.000 de dolari) si un carnet cu lucrari de poezie si proza, create de Robert Louis Stevenson (estimat la 120.000 de dolari). Poetul francez Charles Baudelaire (1821 - 1867) este considerat poetul care a revolutionat directia lirica franceza si europeana prin originalitatea volumului sau controversat "Florile raului" (1857). Va avea o influenta puternica asupra viziunilor poetice ale autorilor de mai tarziu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri