1. Fluidizarea spatiului

Masuta Cube - 4Interior

In mod traditional, cand oamenii se gandesc la amenajarea spatiului din casa, o fac matematic: o canapea + un televizor = sufragerie sau living room. Un pat + o mobila cu sertare = dormitorul. Odata cu restrangerea spatiului locuintei, asa cum prevede Organizatia Mondiala a Sanatatii, aceste spatii vor fi mai fluide si mai putin diferentiate, in asa fel incat spatiul sa fie tot mai larg. Marcus Engman, designer IKEA, spune ca in viitor masa va deveni piesa de mobilier centrala, fiind ideala pentru munca, mancat, joaca si socializare.

2. Mobilier multifunctional

Scaun KARTELL - 4Interior

Urbanizarea este o tendinta in intreaga lume, pe masura ce marile aglomerari urbane se extind, ceea ce inseamna ca oamenii vor locui in spatii mai mici, cu mobilier mai putin si mai versatil. "Este foarte posibil ca in curand, scaunul sa devina cea mai importanta piesa de mobilier din casa, avand in vedere ca poate avea mai multe utilitati", spune designerul IKEA. Poate fi folosit ca noptiera, ca o completare a mesei, ca scara sau ca spatiu de depozitare.

3. Spatiile de depozitare dispar - totul la vedere

1. - Dulap transparent. 2. - Etajera tip tablou. 3. - Biblioteca rafturi transparente

Oriunde exista putin spatiu, cu siguranta incape o comoda, o mica bilioteca, rafturi pentru carti sau CD-uri. Asta urmeaza sa se schimbe. "Este mult mai putin de depozitat", spune Engman.

Rafturi supraetajate

Cartile, filmele, muzica sunt acum accesibile virtual, de aceea vom avea mai putin lucruri de acest fel, iar cele car vor fi pastrate cu siguranta ca nu vor fi ascunse intr-un sertar. Locul lor va fi luat de rafturi si dulapuri de sticla, care iti permit sa tii totul la vedere.

4. Mobilier ""destept"

Citeste si:

Lampadar tip trepied

Asa cum electronicele ne fac viata din ce in ce mai usoara, mobila ar trebui sa fie mai degraba un adjuvant in activitatile de zi cu zi decat o simpla bucata de lemn sau de plastic. Mobila de silicon va fi probabil comuna, in timp ce lampile care iti pot incarca gadgeturile prin sistem wireless vor deveni noul trend in materie de design interior.

5. Design plat si pliabil

Canapea Kartell pliabila

In cativa ani, mobila va deveni mult mai plata si mai simpla ca design, ceea ce va reduce si costurile de transport. Va puteti gandi chiar si la materiale 4D care vor lua o anumita forma in functie de temperatura si umezeala.

6. Mobilier personalizat

Fotoliu Pantof

Mobila este uneori expresia personalitatii celui care o detine. Insa daca vrei sa detii o piesa de mobilier unica, e nevoie de timp pentru a fi creata. De aceea, provocarea pentru designerii de mobilier pentru urmatorii ani va fi sa creeze elemente personalizate la nivel industrial.

7. Materiale cu textura complicata, senzatii ciudate

Fotoliu Razeena

"Oamenii isi petrec cea mai mare parte a timpului atingand ecrane", spune designerul IKEA Marcus Engman. Tocmai de aceea, mobilierul viitorului va fi mai tactil, cu materiale ciudate si cu texturi intortocheate, care vor contrasta cu smartphone-ul si ecranul tabletei.

Sursa foto: Mobilier de interior/ Shutterstock.