Ochiul Magic, concursul de fotografie organizat de edilii Capitalei, care a ajuns la a doua editie, isi propune sa descopere locuri frumoase si sa scoata la suprafata o alta fata, mai putin stresata, a societatii si a "calatorilor" din Bucuresti. Castigatorii isi vor regasi numele si fotografia in albumul oficial al Bucurestiului.

Traian Radu Negrei, directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic (AMPT), a spus intr-un interviu acordat WALL-STREET>RO ca isi doreste prin acest concurs de fotografie sa lanseze catre "traitorii si calatorii in Bucuresti un proiect prin care sa fie stimulati sa se uite in jur, sa observe lucruri, nu neaparat frumoase, ci asa cum le vad ei".

Ne-am dorit sa stimulam posibilitatea de socializare, nu putem trai numai intr-o lume virtuala. Este bine din cand in cand sa ne mai intalnim unii cu altii, sa incercam sa discutam, sa ne imprietenim, nu doar sa ne injuram la semafor.

Proiectul aflat la a doua editie isi propune sa mai reduca din tensiunea cotidiana, resimtita in special in Bucuresti. "O intalnim in presa de breaking news, in televiziuni care fac doar breaking news-uri. Cred ca acest eveniment va fi o oaza de frumos, de placut, in toata atmosfera asta care incepe sa exceada nivelul de suportabilitate. Sa incercam sa si admiram lucruri, nu doar sa le criticam, sa ne uita putin si la cei apropiati noua, poate si in noi insine", spune directorul AMPT.

Sper sa vedem o alta fata a unei societati, a unui oras in care traiesc oameni putin cam prea stresati.

Negrei recunoaste ca la editia de anul trecut a avut emotii si sperante foarte mari. "Acum pot sa spun ca emotiile s-au dus, iar sperantele au fost pe deplin implinite". Gasiti mai multe detalii despre premii, criteriile de selectie si regulile de participare pe site-ul oficial, Ochiul Magic.

Anul trecut, AMPT a contorizat peste 3.000 de fotografii, de la cei 1.715 participanti inscrisi la concursul Ochiul Magic. Dupa jurizare, toti cei 400 de laureati din 2014 si-au regasit fotografia si numele in albumul oficial al Bucurestiului, care a fost tradus si in engleze si a fost promovat si in strainatate. "Albumul a fost folosit in protocolul primariei, de catre persoanele care au contacte, mai ales externe. A fost caracterizat ca cel mai frumos album facut vreodata pentru si despre Bucuresti", spune Negrei.

Nu va descurajati daca nu sunteti fotograf profesionit, pentru ca Ochiul Magic se adreseaza oricui are o idee, un telefon, o tableta sau un aparat foto nu neaparat foarte performante, iar criteriile de selectie nu sunt descurajante, tehnica fiind doar unul dintre criteriile de selectie.

"Un lucru frumos poti sa il surprinzi printr-o gramada de mijloace datorita tehnologiei actuale. Si cu un iPad si cu un telefon mai putin performant. De altfel, nici nu mai gasesti telefoane cu mai putin de 2 MP si de la 2 megapixeli in sus chiar poti sa faci o poza", afirma Negrei.

Festivitatea de premiere va avea loc in 11 iulie, cand AMPT va organiza si un spectacol, piesa de opereta Paris, mon amour.

Pe langa realizarea unui nou album al Bucurestiului, pe baza fotografiilor castigatoare, AMPT isi propune in plus sa promoveze cat mai mult arta fotogafica si sa expuna cat mai multe fotografii ale participantilor, chiar si dintre cele necastigatoare.

"Avem un protocol cu Aeroportul International Otopeni si am fost invitati sa infrumusetam cea mai mare galerie din aeroport, culoareul de trecere dintre sosiri si plecari, un culoar lung in care am avut probleme pentru ca majoritatea zonei avea lumina directa. Am gasit insa o tehnologie prin care, cu un material special, am folosit lumina soarelui care in mod normal ne incurca. Cu aceasta ocazie am facut si un album al expozitiei", spune directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic.

Acum, AMPT pregateste o alta expozitie, care va fi expusa pentru prima data la Sala Palatului. "Este vorba de 87 de casete luminoase, iar dupa ce vor fi prezentate publicului de la Ochiul Magic si tuturor oamenilor care trec pe acolo, intrarea fiind libera, vor fi mutate in cele doua pasaje pietonale de la Piata Presei", anunta Traian Radu Negrei.

De mentionat este faptul ca aceste lucrari au fost alese preponderent din fotografiile necastigatoare.

Seful AMPT sustine ca a mai incercat sa promoveze acest proiect si prin alte institutii, BNR, Aeroportul Otopeni sau companiile de transport aerian, dar multe institutii nu au fost foarte deschise fata de acest proiect. "Desi am trimis mostre catre toate institutiile, incepand de la Presedintie, BNR, Institutul Cultural Roman si pana la ministere, nu am primit un feedback prea bun. Am facut o deschidere, dar in dansul asta este nevoie de doi".

De ce nu este (inca) Bucurestiul o atractie pentru turisti?

"E greu sa pavazezi mireasa daca nu are si niste daruri date de Dumnezeu. Bucurestiul are niste daruri si niste calitati. Este inca un oras sigur, ceea ce in Europa este o calitate, pentru ca din ce in ce mai putine orase sunt sigure. Sa ne uitam ce s-a intamplat la Paris, de exemplu", subliniaza seful AMPT.

Negrei a punctat faptul ca Festivalul Caragiale a fost un adevarat succes pentru turisti, mai ales de cand au fost traduse toate piesele. "Este foarte multa populatie turistica care este curioasa sa vada ce joaca actorii din Romania. De multe ori am avut jumatate din spectatori persoane care nu vorbeau romaneste". Din reactiile colectate de AMPT, turistii straini au fost impresionati de initiativa teatrului de strada si a celui de la terase. Casa Poporului este totusi cel mai popular obiectiv turistic din Capitala, urmat de Centrul Vechi.

Ce monumente vor mai infrumuseta Capitala

Directorul AMPT spera ca in scurt timp sa fie aprobate ultimele fonduri pentru a termina cel mai mare monument din Bucuresti, Monumentul Aripi sau Monumentul Luptatorilor Anticomunisti.

Monumentul Ion I. C. Bratianu de pe bulevardul Dacia, autorul fiind Ivan Mestrovic, este unul dintre cele mai valoroase monumente din portofoliu.

Negrei sustine ca a incercat sa initiez o dezbatere pentru evenimentul din 2018, 100 de ani de la Marea Unire. "Am vorbit cu Ministerul Culturii, cu Presedintia, care are si consilieri dedicati subiectului jubileului. Inca nu s-a concretizat nimic".

Daca bani nu sunt, nimic nu e.

In general, un proces de restaurare a unui monument dureaza in medie 2 ani. Toate proiectele AMPT sunt discutate, inainte de a ajunge in fazele birocratice, intr-un consiliu consultativ, din care fac parte 37 de membri, personalitati culturale, arhitecti si urbanisti, care nu sunt platiti pentru acest lucru.

"Toate cererile au o logica, iar la noi este o logica institutionala. Se fac constatari, se iau avize, se iau aprobari, se cauta restauratori, se liciteaza. Este o procedura laborioasa si este bine ca e asa, ca sa nu fie stricaciuni in domeniu, care poate de multe ori sunt irecuperabile", explica directorul AMPT.

Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic este o institutie publica de cultura aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. AMPT se ocupa de administrarea monumentelor statui, la care se adauga Arcul de Triumf si, in viitorul apropiat, Mormantul Eroului Necunoscut.

Sursa foto: fotograf, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri