Exporturile de ceasuri ale Elvetiei au inregistrat in iulie cel mai mare declin din ultimii cinci ani, din cauza prabusirii livrarilor in Asia, in conditiile in care turistii chinezi au cumparat mai multe ceasuri in Europa si au evitat Coreea de Sud, din cauza unui virus respirator mortal, scrie Mediafax.

Federatia industriei elvetiene a ceasurilor a anuntat ca exporturile au scazut cu 9,3% in iulie, la 1,9 miliarde de franci elvetieni. Vanzarile in China au scazut cu 40%, fata de o crestere de 49% in iulie 2014. Livrarile au coborat cu 20% in Coreea de Sud si cu 29% in Hong Kong, fiind compensate partial de exporturile mai mari in Europa, relateaza Bloomberg.

"Datele privind exporturile in China ar putea fi socante la prima vedere, dar trebuie comparate cu nivelul foarte ridicat de anul trecut. Turistii chinezi au calatorit in Europa pentru a cumpara mai multe ceasuri, ceea ce arata soliditatea turismului in Europa", a declarat Rene Weber, analist la Bank Vontobel in Zurich.

Producatorii elvetieni de ceasuri au probleme in China inca din 2012, cand autoritatile au lansat o campanie de combatere a cheltuielilor extravagante ale oficialilor guvernamentali.

Protestele politice de anul trecut din Hong Kong, unde chinezii cumpara ceasuri si bijuterii mai ieftine decat in China continentata, afecteaza inca industria de profil. La acestea se adauga devalorizarea recenta a yuanului, care afecteaza vanzarile in moneda locala, in timp ce turistii ar putea cheltui mai putin in strainatate.

Un alt motiv de ingrijorare pentru industria elvetiana a ceasurilor este debutul pe piata a ceasului inteligent Apple Watch, care ar putea determina retailerii sa micsoreze comenzile de teama concurentei mai mari.

Actiunile Swatch Group sunt in declin cu 1,8% la bursa din Zurich, iar titlurile Financiere Richemont, proprietarul marcilor Cartier si Montblanc, cu 1,2%.

Sursa foto: www.rolex.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri