Fortareata Petrovaradin din orasul Novi Sad, Serbia, a gazduit saptamana trecuta festivalul de muzica Exit, aflat la cea de-a 16-a editie. Desi initial Exit a fost un protest al tinerilor vizavi de regimul corupt al lui Milosevici, cu timpul a ajuns unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzica din Europa, vizitat anual de aproximativ 200.000 de persoane si care contribuie la bugetul national cu sute de mii de dolari.

La editia din acest an au participat circa 195.000 de persoane in toate cele patru zile, dar ultima seara a inregistrat un record in istoria festivalului: 55.000 de oameni. Exit contribuie la promovarea turismului din Serbia si in special a zonei Novi Sad si Belgrad, pentru ca majoritatea vizitatorilor straini ajung intai in capitala. In ultimii cincisprezece ani, turismul a crescut rapid, iar acum reprezinta 2,5 miliarde dolari din veniturile anuale ale populatiei, potrivit publicatiei djmag.com. De pe urma festivalului beneficiaza hotelurile si unitatile de cazare, care in fiecare an sunt pline, dar si restaurantele, cafenele, producatorii si retailerii locali, care participa la targuri special amenajate in centrul orasului Novi Sad.

Exit Festival

Festivalul a avut loc in perioada 7-10 iulie si de obicei se tine in prima parte a lunii iulie. Tema de anul acesta a fost Exit Magic, iar printre principalii performeri care au fost prezenti s-au numarat David Guetta, Bastille, Ellie Goulding, Nina Kravitz, The Prodigy, Dimitri Vegas & Like Mike si multi altii. De altfel, festivalul nu propune un singur gen muzical, ci o varietate, de la muzica electronica, la rock, hip-hop sau chiar reggae. Exit si-a castigat o notorietate in randul festivalurilor de muzica dupa ce a primit de mai multe ori premiul pentru cel bun festival european. Ce face ca Exit sa fie o destinatie din ce in ce mai vizitata, dat fiind numarul de turisti in continua crestere?

Istoria festivalului Exit

Exit are o istorie fabuloasa, iar locuitorii din Novi Sad au grija sa le povesteasca tuturor cum a luat nastere acest festival. Totul a inceput in 2000, cand studentii din Novi Sad au inceput sa protesteze impotriva coruptiei si a instabilitatii regimului lui Milosevici. Acestia se adunau si ascultau muzica tare, in aer liber, iar incet-incet intalnirile s-au transformat in festivaluri, bazandu-se pe ideea ca muzica poate fi un instrument de politica in randul lor, iar Exit- un loc unde se putea face schimb de informatii si idei. De-a lungul celor 16 ani de existenta, festivalul a strans peste doua milioane de vizitatori, atat din Serbia, cat si din alte 60 de tari.

Locatia: fortareata Petrovaradin, una dintre cele mai mari din Europa

Exit Festival

Sursa foto: Wikipedia by Aleksandar Kamasi, EXIT photo team

Festivalul se desfasoara in fortareata Petrovaradin din Novi Sad, fosta capitala a Serbiei, inca din 2001. Localizata pe malul Dunarii, cetatea a fost finalizata in 1780 si reprezinta una dintre principalele atractii turistice ale Serbiei si una dintre cele mai mari cetatii din Europa. Simbolul acesteia si al orasului Novi Sad este ceasul stricat (Drunken Clock), ale carui ace sunt inversate, iar minutarul arata ora si invers, pentru ca marinarii sa poata vedea timpul exact, de la departare. Scenele sunt amplasate in diverse locuri ale fortaretei, iar acustica nu are de suferit pentru ca sunetele nu interfereaza, desi concertele au loc in acelasi timp.

Atmosfera in ton cu tema festivalului: Exit Magic

Pe langa scenele principale, Dance Arena, Main Stage, Fusion sau Novi Sad, festivalul mai are si locatii secundare. Astfel, iubitorii de muzica latino au avut o locatie special amenajata, la fel si cei care indragesc karaoke, iar in incinta fortaretei au loc tot felul de activitati in aer liber. De altfel, ca orice festival international, Exit isi promoveaza artistii locali, acestia avand performante in numar mare pe scenele festivalului. In line-up-ul festivalului si-au facut loc si doua trupe romanesti, Implant pentru Refux si RoadKillaSoda, care au deschis joi festivalul.

Exit Festival

Alte festivaluri organizate de Exit: unul dintre ele are loc in Timisoara

Pe langa evenimentul organizat in cetatea Petrodaravin, creatorii Exit organizeaza, de cativa ani, alte doua festivaluri. Lansat in 2014, Sea Dance Festival are loc, de obicei, in weekendul dupa Exit, si se tine in Budva, Muntenegru. „Fratele mai mic al festivalului Exit”, Sea Dance a strans anul trecut 110.000 de vizitatori in cele patru zile de festival. Un alt eveniment organizat de Exit este Revolution Festival, care are loc chiar in Romania, in Timisoara. Cea de-a doua editie a festivalului a avut loc pe 3-4 iunie, la Muzeul Satului. Creatorii Exit au in plan sa se extinda cu aceste festivaluri si in alte tari balcanice, tocmai cu scopul de a promova aceasta regiune a Europei.

Sursa foto: Exit Festival Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri