Chris Simion-Mercurian, una dintre cele mai cunoscute regizoare din Romania, vrea sa fondeze primul teatru independent din Romania construit in ultimii 70 de ani, investitia necesara fiind de aproximativ un milion de euro.

Chris Simion-Mercurian este unul dintre oamenii care au pus bazele teatrului independent romanesc, ea fondand in 1999 Fundatia D’AYA, una dintre primele companii de teatru independent de pe piata locala. Ulterior, in 2008 a lansat Undecloud, primul festival de teatru independent din Romania, care in prezent se afla la a treia editie internationala. De-a lungul anilor, Chris Simion-Mercurian a montat piese precum “Dragostea dureaza 3 ani”, “Maitreyi”, “Mecanica Inimii”, “Oscar si Tanti Roz”, “Ce ne spunem cand nu ne vorbim”.

Demersul artistic al regizoarei vine in contextul in care in Romania nu exista un teatru pentru artistii independenti, acestia jucand in spatii inchiriate.

“Am asteptat 17 ani pentru ca visul meu sa se implineasca curat, fara compromisuri, pe cont propriu. Anul trecut, dupa 16 ani, am hotarat sa pun punct asteptarii promisiunilor facute de autoritati si, cu acordul parintilor, am vandut casa bunicii, iar cu banii obtinuti am cumparat un teren pe care sa construim primul teatru independent din Romania. In tara noastra, de 70 de ani nu a fost construit niciun teatru privat. Teatrul independent din Romania de dupa '89 s-a nascut si se dezvolta in spatii inchiriate precum subsoluri, poduri, carciumi, magazine”, a explicat Chris-Simion Mercurian.

Unde va fi construit teatrul independent

Cu banii obtinuti din vanzarea casei bunicii, Chris Simion a cumparat un teren in Calea Grivitei, nr 53 din Bucuresti.

Arhitectul acestui proiect este Codrin Tritescu, iar constructia va fi finalizata in aproximativ trei ani. Acesta va fi dotat cu o sala de circa 150 de locuri, sala de repetitii, cafenea, galerie de arta, iar afara se va construi o terasa si o gradina de vara.

Investitia in construirea teatrului si dotarea cu echipamente se va ridica la aproximativ un milion de euro.

Scriitorul Pascal Bruckner sustine infiintarea teatrului

Primul sustinator al acestui proiect este celebrul scriitor si filosof francez Pascal Bruckner cu care Chris Simion a infiintat si compania de teatru D’AYA in 1999.

Evenimentul de lansare a proiectului “Primul teatru independent din Romania” a avut loc in cadrul celei de-a noua editii a Festivalului International de Teatru Independent Undercloud. Acesta se desfasoara intre 22-31 august la Arcub-Gabroveni, in Centrul Vechi al Bucurestiului. In cadrul festivalului sunt prezentate peste 40 de spectacole si participa mai mult de 150 de artisti.

Citeste si Fundatia DAYA: povestea uneia dintre primele companii de teatru independent din Romania

Sursa foto: Alex Galmeanu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri