Cand iti atingi potentialul de productivitate imediat ce ai ajuns la birou, poti sa duci la bun sfarsit toate activitatile, fara sa mai stai peste program.

De cum a sunat alarma si pana ajungem la birou, nivelul energiei noastre fluctueaza din diverse motive si de multe ori mai avem nevoie de inca o ora, poate chiar doua, pentru a intra in ritmul cotidian. Te regasesti in acest scenariu? Ei bine, exista cateva obiceiuri, alimente si elemente, care ne pot pune mintea si corpul in miscare inca de la prima ora, astfel incat sa fim mai productivi si mai eficienti de-a lungul zilei. Iata cateva dintre ele:

1. Cafeaua, un obicei de mare ajutor, dar care are si mai mult potential daca stii cum sa o bei si cand

Primul lucru care ne vine in minte tuturor atunci cand vorbim despre eficienta la prima ora a diminetii este cana de cafea aburinda, care ne da boost-ul de energie de care avem nevoie pentru a incepe ziua. Totusi, nu orice cafea e buna si nu oricand.

Daca nu vrei sa iti incepi ziua la birou cu o pauza, atunci cel mai bine este sa bei cafeaua acasa. Totodata, pentru a obtine doar substantele benefice din cafea - si o aroma mai intensa - este de preferat sa optezi pentru rasnirea cafelei acasa si pentru prepararea ei acasa in cafetiera, ibric sau oricum iti place. Lipsa timpului nu trebuie sa fie o problema pentru ca iti poti comanda cafea boabe acasa, iar rasnirea ei dureaza 1-2 minute.

Daca optezi pentru cafeaua rasnita si preparata acasa nu mai consumi si aditivi, toata casa miroase a cafea, iar gustul e net superior. Totodata, pentru ca dureaza circa 45 de minute pentru ca ea sa-si faca efectul, este indicat sa o bei fie inainte sa pleci de acasa, fie sa o pui intr-un termos si sa o bei pe drum, in functie de cat timp petreci pe drum pana la birou.

2. Alarma si orele de somn. Ce nu trebuie sa faci niciodata

Pentru a atinge culmile productivitatii ai nevoie, in primul rand, de odihna. Creierul si corpul uman au nevoie de 5-6 cicluri de somn pe noapte pentru a functiona bine, iar fiecare ciclu are 90 de minute, asa ca un prim pas pentru a te trezi la capacitate maxima este sa mergi la culcare la ora potrivita. Un alt aspect foarte important este butonul de snooze. Nu trebuie niciodata, oricat de obosit te-ai simti, sa cazi in capcana butonului de snooze. Chiar daca pare o idee buna sa mai dormi 10 minute, tot ce faci este sa-ti induci corpul in eroare si sa faci trezirea si mai dificila si startul zilei mai lent. Tine minte mereu ca ziua ta incepe si depinde, de fapt, de cum ai pus capul pe perna cu o seara in urma.

Daca trebuie sa te trezesti la ora 7.00 dimineata, este indicat sa adormi la orele 22.00, 23.30 sau ora 1.00, iar daca vrei sa te simti plin de energie, trezeste-te imediat ce suna alarma.

3. Pune-te in miscare, la propriu

Sportul este printre cele mai bune remedii pentru a scapa de oboseala si de lipsa puterii de concentrare. Miscarea ne energizeaza, iar la primele ore ale diminetii este exact ce ai nevoie pentru a incepe ziua cu dreptul. Nu trebuie neaparat sa ai acasa aparate de fitness sau sa mergi la sala, e suficient sa faci cateva exercitii de stretching imediat ce te trezesti. Deschide larg fereastra, pune cafeaua la facut si fa 5 minute de exercitii. Vei observa o diferenta in randamentul tau inca din prima saptamana.

Aceste trei aspecte nu iti vor ocupa prea mult timp - 10-15 minute maximum - insa pot face o diferenta enorma in ceea ce priveste felul in care se desfasoara zilele tale de lucru si nu numai. S-ar putea sa descoperi noi dimensiuni ale eficientei si productivitatii.

Sursa foto: bbernard/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri