Foarte putini dintre noi pot afirma ca au reusit sa isi transforme pasiunea in loc de munca si, implicit, in sursa de venit. Pentru restul, ne ramane sa ne bucuram de avantajele pe care ni le aduce prezenta unui hobby in viata noastra. Multe dintre aceste pasiuni le-am descoperit la varsta copilariei, altele - in adolescenta, altele poate chiar in urma cu mai putin de un an.

Parintii sunt primii care au reusit sa ne aduca fata in fata cu viitoarea noastra pasiune. In prezent, din ce in ce mai multi parinti isi expun copiii la activitati extrascolare diverse. Printre cele mai populare regasim cursuri in domeniul artelor si sportul. Aceste activitati prin care ne umplem timpul ne urmaresc evolutia, raman alaturi de noi si incet-incet ajung sa se transforme in pasiuni si activitati care ne definesc ca oameni.

Ele sunt cele care ne ajuta sa ne deconectam de la task-urile zilnice venite din viata profesionala, sa ne organizam mai eficient si sa ne bucuram mai mult de viata.

1. Teatrul de improvizatie castiga din ce in ce mai mult teren in marile orase ale Romaniei si este cel care transforma oamenii obisnuiti de toate varstele in actori improvizitori. Teatrul de improvizatie are ca element unic interactiunea permanenta cu publicul si reactiile spontane, neregizate. Capacitatea de a improviza poate fi folosita pentru a facilita diverse forme de comunicare sau manifestare in domenii diferite, de la arta la afaceri, inventica, in relatii de serviciu sau personale, teatru, educatie sau marketing.
Echipa de traineri a fundatiei LEADERS, a inteles rapid avantajele teatrului de improvizatie multi dintre noi au experimentat cel putin pentru 6 luni aceasta pasiune. Cea care a mers mai departe si adus teatrul de improvitatie la nivel de pasiune si performanta este Adina Sandu, trainer al echipei. Ea are propria trupa si anual participa la festivaluri internationale. Aceasta pasiune o ajuta sa se adapteze usor in situatii neprevazute si sa isi dezvolte nivelul de empatie si ascultare activa.

2. Tirul cu arma poate suna periculos si intrigant. Chiar este. Aceasta pasiune presupune ultilizarea cu indemanare a unei arme de diferite tipuri: pistol, pusca sau arc. Aceasta pasiune cere o doza foarte ridicata de responsabilitate si disciplina. Peformanta apare rapid sau poate sa se lase asteptata. Rabdarea, o virtute din ce in ce mai absenta din viata in secolul XXI, este dezvoltata in acest proces.

3. Calatoriile reprezinta hobby-ul cel mai prezent in viata generatiei Z. Este incurajat de companiile aeriene low-cost, de simplificarea procedurilor premergatoare deplasarilor si este considerat si unul dintre cele mai potrivite spatii de invatare. Calatoriile dezvolta nenumarate abilitati pe care le putem transfera rapid in viata profesioanala: abilitatea de identificare de solutii, flexibilitate cognitiva, capacitatea de a intelege si accepta faptul ca ceilalti sunt diferiti. Diversitatea este un lucru valoros, fie ca vorbim despre o echipa de la locul de munca, fie ca vorbim de diversitatea culturala intalnita in Africa de Sud, de exemplu.

4. Trekking (drumetiile montane). E o pasiune care poarta straie diferite de cele putin patru ori pe an, presupune multe deplasari, weekenduri si concedii la altitudine si, de cele mai multe ori, alaturi de alti oameni. Aceasta activitate repetitiva te provoaca sa devii din ce in ce mai bun, sa te bucuri de tot ce ofera prezentul. Mai presus de orice, dezvolta abilitatile de lucru in echipa prin situatii extreme la care grupul este expus. Ploi de vara insotite de descarcari electrice, intalnirea inopinata cu ursul, orientare prin paduri. Acest hobby te ajuta sa devii un membru de echipa asumat, responsabil si un administrator excelent al resurselor.
4. Sportul care reuseste sa antreneze simultam toate grupele de muschi si este recomandat inca de la varste fragede pentru ca modeleaza si antreneaza atat trupul cat si mintea este alpinismul. Te ajuta sa iti dai seamna ca tu esti singurul care stabileste cat de sus poti ajunge si daca ii spui creierului tau “nu pot” el nu te va contrazice. Fiecare centrimetru pe care il avansezi presupune o decizie, ma indrept catre priza din stanga sau din drepta? Mut piciorul drept sau ma agat cu mana stanga? Pasionatii de alpinism inteleg ca viata este o alegere si invata sa ia decizii rapide pe care si le asuma.

Pasiunile sunt parte din viata noastra si este esential sa nu le lasam in urma oricat de provocatoare si solicitante sunt activitatile de la locul de munca. Direct sau indirect, ele ne cresc performanta profesionala si ne ofera energie si incredere in fortele proprii.

Sursa foto: Maria Savenko/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri