Gault&Millau a anuntat finalizarea evaluarilor pentru primul ghid din Romania. 141 de restaurante si localuri POP (cele care ofera o atmosfera mai relaxata si mai accesibila decat cea din restaurant) din sase orase intra in ghidul Gault&Millau Romania 2018.

90 de restaurante si 51 de localuri POP din Bucuresti, Cluj, Timisoara, Oradea, Brasov si Sibiu sunt selectate in prima editie a ghidului Gault&Millau Romania. Acesta urmeaza sa fie lansat, luni, pe 14 mai.

"Misiunea noastra principala este sa sustinem cultura gastronomica in ansamblul ei, de la bucatari si restaurante la producatori si ingrediente locale. Gault&Millau a inceput acum 50 de ani prin promovarea noii bucatarii franceze si a reprezentantilor acesteia, cel mai cunoscut fiind Paul Bocuse. Intrarea noastra in Romania a coincis cu o miscare similara, din care suntem bucurosi ca facem parte si pe care o vom sprijini atat in Romania cat si in afara ei", a declarat Raluca Hritcu, co-CEO Gault&Millau Romania.

"Lansarea in mai a primei editii locale a ghidului Gault&Millau va reprezenta o premiera multipla. Pentru prima data s-a realizat o evaluare a restaurantelor din Romania la standarde internationale, urmand aceleasi principii si acelasi sistem care se aplica in toata reteaua Gault&Millau, indiferent ca este vorba despre Franta, Polonia, Australia, Canada sau Japonia. Restaurantele din Romania vor deveni astfel mai vizibile si mai conectate cu ce se intampla in prezent in lumea gastronomica. De asemenea, pentru prima data bucatarii vor fi in centrul atentiei si nu doar cei deja cunoscuti publicului larg”, a adaugat Stefan Mortici, co-CEO Gault&Millau Romania.

Sistemul de evaluare Gault&Millau

Procesul de selectie a restaurantelor si localurilor POP pentru Gault&Millau 2018 s-a desfasurat in perioada noiembrie 2017 si aprilie 2018 si a implicat o echipa mixta de 14 evaluatori romani si internationali.

Citeste si:
Optiune noua in Uber Eats prin care iti poti ridica personal comanda
Uber Eats introduce optiunea...

Pentru prima data in Romania, restaurantele incluse in ghidul Gault&Millau Romania vor primi puncte si bonete cu echivalare si recunoastere internationala. Sistemul de notare este de la 0 la 20 si vor intra in ghid doar restaurantele care obtin minim 10 puncte in urma evaluarii.

Pe langa puncte, restaurantele primesc si bonete, respectiv 1 boneta pentru restaurantele cu note intre 11 si 12.5, 2 bonete pentru restaurantele cu note intre 13 si 14.5, 3 bonete pentru restaurantele cu note intre 15 si 16.5, 4 bonete pentru restaurantele cu note intre 17 si 18.5 si 5 bonete pentru restaurantele cu note intre 19 si 19.5, acesta fiind de altfel si punctajul maxim care se poate obtine. Restaurantele cu note intre 10 si 11 nu primesc bonete.

Evaluarea restaurantelor se face pe baza mai multor criterii pentru a reflecta conceptul de experienta completa in care elementele centrale sunt viziunea si tehnica bucatarului-sef. Ponderea cea mai mare (70%) in evaluarea unui restaurant este cea legata strict de meniu, de ceea ce li se ofera clientilor in farfurie, iar serviciul, atmosfera, designul, raportul calitate-pret etc. reprezinta diferenta de 30% din punctajul final.
In analizarea meniului de mancare din restaurante, evaluatorii iau in calcul mai multe puncte de referinta: viziunea bucatarului-sef, creativitatea meniului, sezonalitatea acestuia, tehnici care presupun un grad mediu sau ridicat de complexitate, calitatea ingredientelor, utilizarea ingredientelor locale.

Ghidul va include si localuri din categoria POP – care ofera o atmosfera mai relaxata sau/si mai accesibila decat cea din restaurante. Meniul este in continuare important si evaluat, dar de cele mai multe ori nu reflecta o viziune personala a unui chef, iar experienta culinara este completata in cazul acestor localuri si de alte elemente care le fac relevante si populare - design, un meniu mai special de cocktailuri sau o lista semnificativa de vinuri.

Citeste si:
Cat timp pierd angajatii din Capitala, in medie, intre casa si birou
Cushman & Wakefield Echinox:...

Localurile POP sunt evaluate, dar nu primesc puncte si nici bonete, fiind o categorie separata de cea de restaurante in ghid.

Cine sunt evaluatorii Gault&Millau

Evaluatorii sunt persoane care cunosc foarte bine si sunt pasionate de domeniul gastronomic, au un stil de viata care le permite sa calatoreasca si sa viziteze des restaurante, atat din Romania, cat si din afara tarii si prin urmare stapanesc un sistem solid de referinte culinare care le permite sa evalueze corect si complet o experienta culinara. Echipa locala de evaluatori este formata din cetateni romani, dar si expati care traiesc si lucreaza in Romania.

Despre Gault&Millau

Gault&Millau este primul ghid international gastronomic care intra pe piata romaneasca. Ghidul a fost publicat mai intai in Franta acum 50 de ani de doi jurnalisti pasionati - Henri Gault si Christian Millau - si s-a facut cunoscut prin sustinerea reprezentantilor noii bucatarii franceze precum Paul Bocuse sau fratii TroisGros. In timp, ghidul a cunoscut un success international, Gault&Millau fiind acum prezent in peste 30 de tari si 6 continente.

Citeste si:
KFC vrea sa introduca kiosk-uri in 30% din restaurantele din Romania
KFC vrea sa introduca...

Sursa foto: Facebook / Gault&Millau Romania

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »



Citeste si
Bistro Ateneu si Le Bistrot Francais fuzioneaza