Soarele, vremea calda si cerul albastru de vara ii fac pe oameni sa se simta mai fericiti, mai relaxati si mai calmi. Studiile ne arata ca starea noastra de spirit se imbunatateste pe parcursul verii, in mare parte si pentru ca ne petrecem mai mult timp in aer liber. Insa oricat de mult te-ai bucura de vremea calda de vara, s-ar putea sa te confrunti si cu un efect mai putin placut al acesteia: odihna proasta.

Daca nu dormi bine pe timpul verii, trebuie sa stii ca nu esti singurul. Exista mai multe motive pentru care somnul din anotimpul cald nu este suficient de odihnitor si ne trezim adeseori abia la al cincilea snooze al alarmei, simtindu-ne lipsiti de energie si chef de viata. Bustle a intocmit o lista a motivelor pentru care somnul din timpul verii nu este la fel de bun ca acela din anotimpurile mai reci si ce poti face pentru a te odihni mai bine:

Temperatura din dormitor este prea mare

„Unul dintre motivele pentru care avem probleme cand incercam sa adormim este pentru ca organismului ii ia un timp sa se adapteze la schimbarile de temperatura. Am face fata mai bine daca verile ar dura mai mult”, spune profesorul Paul Gringras, de la centrul pentru somn al copiilor din Londra. Potrivit lui John Shegerian, fondatorul SOM Sleep, temperatura ideala din dormitor ar trebui sa fie cuprinsa intre 15 si 19 grade Celsius.

De aceea, ar trebui sa iti instalezi in dormitor sau intr-o incapere adiacenta un aer conditionat cu functie de noapte, care sa regleze temperatura silentios, sa porneasca si sa se opreasca automat, astfel incat sa nu iti deranjeze somnul. Montarea unui aer conditionat nu este foarte complicata si nu dureaza foarte mult, astfel incat poti rezolva rapid problema incaperilor sufocante, in care temperatura depaseste chiar si pe timpul noptii pragul confortului termic.

Nu dormi la fel de adanc

In timpul noptii, organismul nostru trece prin mai multe faze de somn: de la somnul usor, profund, pana la REM, acel stadiu in care se produc visele. Insa temperatura prea mare din camera iti poate da peste cap ciclul de somn. „Cand ti-e foarte cald si transpiri, organismul nu mai intra la fel de usor in faza de somn profund. In aceasta situatie, corpul nostru nu mai beneficiaza de hormonii necesari odihnei”, spune Mihael Trufant, expert somnolog.

Atunci cand faza de somn profund dureaza prea putin, ne trezim obositi, nu mai dam randament bun la locul de munca, nu avem energie pentru activitati fizice si suntem usor iritabili pe tot parcursul zilei.

Alergiile pot afecta calitatea odihnei

Persoanele alergice stiu ca primavara si vara sunt cele mai problematice perioade pentru somnul lor, care este adeseori tulburat de episoade de stranutat si de dificultatile respiratorii care pot aparea. Cel mai des, alergiile apar pe finalul primaverii, atunci cand polenul se ridica in aer. Cei care obisnuiesc sa doarma cu fereastra deschisa sunt cei mai afectati. In schimb, pe timpul verii, vremea calda si aerul uscat favorizeaza ridicarea prafului in atmosfera, un puternic alergen pentru cei cu probleme.

Mancam la ore tarzii

Pentru ca pe parcursul zilei este prea cald sa mancam, seara, cand se mai racoreste afara, ni se face foame. Insa atunci cand mananci cu o ora sau doua inainte de culcare, calitatea somnului tau va avea cel mai mult de suferit. „Exista o crestere a ratei metabolismului, care duce la cresterea temperaturii corpului, iar acest lucru iti strica somnul”, spune un expert. Desi poate parea o idee buna sa bei un pahar de vin inainte de culcare, acest lucru ar putea avea efectul advers celui asteptat. Alcoolul, in cantitati moderate, te poate ajuta sa adormi, insa somnul din a doua parte a noptii s-ar putea sa fie afectat din aceasta cauza.

Ti-ai dat peste cap rutina de odihna

Vara avem tendinta sa ne culcam la ore mai tarzii sau sa pierdem nopti in weekend, asa ca ritmul nostru obisnuit este dat peste cap. Daca la acest lucru mai adaugam si efectul unui concediu, diferentele de fus orar si schimbarile programului obisnuit de somn, este usor de inteles de ce vara ne chinuim sa adormim si ne trezim obositi. Specialistii ne recomanda sa facem tot ce ne sta in putere pentru a mentine un program de somn cat de cat constant, iar daca vrem sa dormim dupa-amiaza sau la pranz sa tragem un pui de somn de 15-20 de minute, suficient pentru a scapa de oboseala si a ne reenergiza, dar fara sa ne stricam somnul din timpul noptii.

Sursa foto: Shutterstock/tommaso79

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri