Se spune ca zambetul este cartea de vizita a fiecarei persoane, un „accesoriu“ de care ar trebui sa avem intotdeauna grija. In acelasi timp, dantura este si una dintre cele mai expuse zone, iar sanatatea ei poate fi influentata de nenumarati factori, printre cei mai importanti fiind alimentatia si igiena.

De la aparent banalele carii la afectiunile serioase, cum este gingivita, problemele dintilor ne pot cauza o multime de neplaceri. Pentru a le evita, este important sa fim mult mai atenti la rutina de ingrijire a dintilor, un proces pe care, de multe ori, il neglijam.

Si cum preventia este intotdeauna cel mai bun mod de a evita problemele de sanatate, in randurile care urmeaza iti propunem cateva trucuri pentru un zambet frumos si sanatos in fiecare zi.

Periaza-ti corect dintii

Nu este suficient sa te speli pe dinti de minimum doua ori pe zi - dimineata si seara - dupa cum probabil ca ti se repeta inca din copilarie. Trebuie sa o faci corect: un periaj de cel putin doua minute, cu miscari circulare, delicate, acoperind toate suprafetele (partea interioara a dintilor, partea superioara si partea ocluzala - cea cu care muscam).

Apoi, nu uita de periajul limbii, pentru ca aceasta zona este plina de bacterii, iar simpla clatire cu apa nu le va elimina. O varianta buna este periuta electrica, pentru ca aceasta elimina rapid si eficient bacteriile din intreaga cavitate orala.

De asemenea, evita periutele de dinti cu peri tari, pentru ca-ti lezeaza gingiile si provoaca sangerari. Alege, in schimb, una cu peri moi, de preferat din par natural, nu din plastic. Nu uita sa iti schimbi periuta la fiecare trei luni. Sau chiar si mai devreme, daca perii dau semne ca s-au degradat sau iti provoaca rani.

Ia in calcul implanturile dentare

Deteriorarea sau pierderea unui dinte poate afecta serios sanatatea intregului organism, asta ca sa nu mai vorbim despre durerile si neplacerile pe care le induri atunci cand vrei sa mananci sau de problemele de ordin estetic.

Din fericire, domeniul stomatologiei a evoluat foarte mult, iar acum nimeni nu mai trebuie sa aiba de suferit de pe urma acestor probleme. Gratie implanturilor, dintii pierduti sau compromisi pot fi refacuti de la zero, avand o structura perfect functionala, exact ca cea a unui dinte sanatos, si un aspect natural.

Implantul dentar presupune introducerea unui surub (de regula, din zirconiu sau titan) in os, practic o radacina artificiala care va servi drept suport pentru constructia noului dinte. Procesul de legatura intre implant si tesutul osos poarta numele de osteointegrare si poate dura chiar si cateva luni.

Rezultatele sunt insa unele de durata, implantul iti poate reda confortul de care te bucurai inainte sa apara problemele cu dantura. Mai mult decat atat, interventia este una precisa si, in unele cazuri, destul de rapida, gratie tehnologiilor care au simplificat-o. Pretul unui implant dentar poate varia in functie de complexitatea lucrarii si a tratamentului, asa ca in mod sigur vei gasi cea mai buna optiune pentru tine.

Foloseste ata dentara si apa de gura

Multe persoane considera ca periajul danturii este singurul lucru de care trebuie sa aiba grija pentru a mentine sanatatea cavitatii bucale. Ei bine, acest pas nu este indeajuns.

Cele mai multe bacterii se aduna intre dinti. Din acest motiv, folosirea atei dentare dupa fiecare masa este extrem de importanta. Oricat de buna ar fi periuta ta de dinti, fie ea si una electrica, tot nu va reusi sa actioneze in acele spatii greu accesibile.

Pe langa ata dentara, indicat ar fi sa recurgi si la apa de gura, ale carui ingrediente contribuie la eliminarea bacteriilor si a placii dentare. Astfel, igiena ta orala va fi una completa.

Ai grija la alimentatie

Nu mai este un secret pentru nimeni ca zaharul, alcoolul, fructele cu aciditate ridicata (citricele, in special), cafeaua si bauturile carbogazoase se numara printre alimentele care pot afecta sanatatea dintilor, asta pe langa efectele pe care le au asupra organismului.

Daca nu poti renunta de tot la ele, incearca cel putin sa dozezi cantitatile si sa le consumi mai rar. Pe langa faptul ca iti pateaza dintii si favorizeaza dezvoltarea placii dentare, pot contribui la aparitia cariilor si chiar a unor infectii grave.

Nu ocoli cabinetul medicului stomatolog

Vizitele la stomatolog sunt necesare chiar daca tu nu crezi ca e nevoie si ar trebui efectuate de cel putin doua ori pe an: pentru controlul de rutina si pentru detartraj. In plus, sunt afectiuni care nu prezinta semne sau simptome decat intr-un stadiu foarte avansat. Si nu este deloc o idee buna sa astepti pana cand durerea devine insuportabila pentru a merge la medic.

In prezent, serviciile de stomatologie sunt foarte bine dezvoltate si tin pasul cu progresul tehnologic, asa ca teama de cabinetul dentistului ar trebui sa dispara. Procedurile stomatologice nu ar mai trebui asociate acum cu frica si durerea, ci, mai degraba, cu sanatatea dintilor tai, cu un confort ridicat, dar si cu o stare de spirit mai buna.

Asadar, esti pregatit pentru urmatoarea ta vizita la cabinetul stomatologic?

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri