30% dintre pacienții vechi au revenit la stomatolog cu probleme dentare agravate, precizează Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont, în cadrul unui bilanț pe care l-a făcut la o lună după redeschiderea clinicii de stomatologie pe care o deține în centrul Bucureștiului.

Medic ortodont: 30% dintre pacienții vechi au revenit la stomatolog cu probleme dentare agravate

”Vorbim despre o scădere cu 30% a activității, pacienți noi cu 50% mai puțini, o creștere între 3-5 ori a prețului echipamentelor de protecție și cu 20% a prețurilor tuturor materialelor medicale folosite în tratamentele stomatologice. Totodată, 30% dintre pacienții vechi au revenit la cabinet cu probleme agravate care au necesitat tratamente mai complexe și mai costisitoare”, a declarat dr. Denisa Zaharia.

Vezi și: Ionuț Leahu, CEO Clinicile Dr. Leahu: Nu avem tarif suplimentar, păstrăm prețurile neschimbate. Sunt două aspecte care influențează decizia noastră

Cel mai alarmant aspect semnalat de medicul ortodont la o lună după redeschiderea clinicilor stomatologice este lipsa prevenției în rândul oamenilor și amânarea vizitei la stomatolog de la primele semne care anunță apariția unor probleme.

Este foarte important ca oamenii să revină la controale și la tratamente în clinicile stomatologice. Amânarea începerii tratamentelor adecvate nu face decât să agraveze problemele, să complice tratamentele necesare, să prelungească durata procesului de intervenție și să scumpească procedurile.

Dr. Denisa Zaharia

Medicul precizează că în prima lună de la redeschidere a sesizat complicații la mare parte din pacienții aflați în tratament care nu au putut accesa serviciile stomatologice.

Ce afecțiuni stomatologice au dezvoltat românii pe perioada pandemiei

”Am avut multe cazuri cu inflamații gingivale, semne de igienă precară dentară, deteriorarea dinților la nivelul unor lucrări începute și nefinalizate, probleme la aparatele dentare, dureri acute cu inflamarea nervului, carii la copilașii care probabil au făcut exces de dulciuri în perioada aceasta. Problemele nu se rezolva ignorându-le!”, a avertizat dr. Denisa Zaharia.

Perioada de vacanță pentru elevi și de lucru de acasă pentru adulți poate fi o ocazie bună pentru începerea unui tratament ortodontic în siguranță și cu mai puține implicații psihologice.

Te poate interesa și: FOTO REPORTAJ | Cum s-a schimbat apetitul românilor pentru mall-uri, după două luni de izolare

„Este o perioadă optimă de aplicare a aparatelor dentare pentru cei care au recomandare, fie că ne referim la adulți, care mulți lucrează de acasă în această perioada, fie că ne referim la copii sau adolescenți care au la dispoziție 3 luni până la redeschiderea școlilor și a universităților. În această perioada se pot acomoda mai ușor cu disconfortul primelor zile și pot veni mai ușor la controalele periodice.”, a adăugat dr. Zaharia.

În prima lună de la redeschiderea clinicii stomatologice PerfectDent, dr. Denisa Zaharia a constatat că toate categoriile de pacienți vechi au accesat serviciile medicale, însă foarte puțini au fost pacienții noi, cel mai probabil din cauza temerilor sau a regandirii bugetului existent.

Vezi și: Medic, despre întoarcerea la birouri: Mulți dintre noi vom ajunge să ne infectăm. Nu putem ține garda sus șapte zile pe săptămână

„Am avut pacienți de la 2 ani până la 80 de ani. Am programat persoanele vârstnice în prima parte a zilei și am avut surpriza plăcută, datorită lucrului de acasă, ca persoanele active și părinții să-și dorească să se programeze la clinică pe tot parcursul zilei, fără a se mai înghesui la orele de seară care înainte de pandemie erau supraaglomerate. Toți cei care au venit și-au recăpătat încrederea în sistemul medical, au fost încântați de rigorile de siguranță măsurilor implementate și au fost foarte disciplinați în respectarea orelor de programare și a purtării echipamentului de protecție”, adaugă medicul ortodont Denisa Zaharia care nu a avut în această luna niciun pacient cu simptomatologie specifică prezenței Covid-19.

Printre măsurile luate în clinică se numără triajul epidemiologic telefonic, iar persoanele întoarse recent din străinătate au fost amânate pentru câteva săptămâni. ”Persoanele care prezentau febră au rămas acasă”, a conchis medicul ortodont.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri