40% din serviciile stomatologice accesate în ultimele două luni de funcționare, de la redeschiderea cabinetelor după starea de urgență, sunt pentru aparate dentare, față de 20% cât reprezentau ele din totalul serviciilor stomatologice în perioada pre-pandemie. ”Cererea pentru aparate dentare s-a dublat în ultimele luni”, afirmă medicul Denisa Zaharia. Printre motive, ascunderea aparatului dentar sub masca de protecție.

“Ascunderea involuntară a zâmbetului în spatele măștii de protecție, socializarea redusă, dar și perioada de vară și de concedii când oamenii au mai mult timp pentru ei pot fi o parte dintre motivele care au dus la creșterea interesului pacienților pentru tratamentele ortodontice”, explică medicul Denisa Zaharia.

Aceasta spune că, din cauza pandemiei, oamenii socializează mai puțin, pleacă mai puțin în concedii, iar copiii și adolescenții nu își mai fac griji legate de reacția celor din jur în privința aspectului lor cu aparat dentar.

Vezi și: De la tricouri la măști personalizate: cum s-a adaptat pandemiei Tshirt Factory

”De obicei, vara, în perioada vacanțelor și a concediilor, este perioada ideală pentru începerea unui tratament ortodontic, pentru că pacienții se adaptează mult mai ușor cu disconfortul primelor zile după aplicarea aparatului, pentru că nu se suprapune cu activitățile școlare sau extrașcolare, cu stress-ul și oboseala de la muncă. Anul acesta am avut însă un număr neașteptat de mare de cereri, dublu față de până acum, atât din partea copiilor și a adolescenților, cât și a adulților tineri”, mai spune dr. Zaharia.

Retail jobs

Tehnologia și noile tipuri de aparate dentare apărute pe piață îi ajută pe pacienți să treacă peste disconfort și să reducă pe cât posibil atât efectele nedorite, cât și durata tratamentului ortodontic, precizează medicul ortodont. Aceasta arată că cei mici aleg cel mai frecvent aparatele metalice cu elastice colorate și vesele, spre deosebire de adulți, pentru care cel mai important este ca aparatul să fie cât mai puțin vizibil, cât mai eficient și cu o estetică cât mai fină.

Vezi care sunt cele mai bune și cele mai proaste măști sanitare, clasate după nivelul lor de protecție

Pacientul, indiferent de vârstă, trebuie să știe că tratamentul ortodontic este unul de durată, poate crea disconfort sau tensiuni la nivelul dinților în primele zile de purtare și necesită implicarea lui și multă disciplină.

“Trebuie să meargă periodic la controale și să respecte recomandările medicului în ceea ce privește igiena și alimentația. Doar în acest fel va avea parte la final de un zâmbet minunat și dinți perfect aliniați.”, avertizează dr. Denisa Zaharia care subliniază că tratamentul ortodontic se adresează în egală măsură copiilor și adulților, obiectivele fiind obținerea unei armonii dentare, un zâmbet frumos și echilibrat, dar și o mușcătura funcțională și sănătate la nivelul dinților, gingiilor.

Citeste si:
Medic ortodont: Copiii se întorc la școală cu mai multe probleme...
Atenție la copii. Ce probleme...

Totodată, dr. Denisa Zaharia recomandă efectuarea unui prim consult de către medicul specialist ortodont în jurul vârstei de 6-7 ani, acesta fiind cel care poate aprecia dacă există o dezvoltare corectă a maxilarelor, dacă dinții au spațiu suficient pe arcadă pentru eruptie.

Cea mai mare parte a adulților care apelează la medicul ortodont o fac pentru că nu sunt mulțumiți de aspectul dinților lor sau din cauza unor probleme funcționale (nu mănâncă bine, au durere, zgomote în articulație sau observă că au probleme la nivelul gingiilor – sângerare sau retracție gingivală).

Dacă încă ai prieteni care nu cred în utilitatea măștii de protecție, arată-i lista cu 70 (șaptezeci) de studii care arată eficiența acesteia

Citeste si:
DentalMed a investit două milioane de euro într-o nouă clinică în...
DentalMed a investit două...
Sursa foto: Pexels
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri