Purtarea măștii, împreună cu spălarea frecventă și corectă a mâinilor, reprezintă două dintre cele mai importante și simple măsuri de prevenire și limitare a răspândirii noului coronavirus, dar și a unor boli respiratorii.

În ultima perioadă au apărut măștile din material textil și se pare că mai multă lume a achiziționat astfel de produse. Este important de menționat faptul că purtarea unor astfel de măști nu este recomandată.

Acest tip de produs nu face parte din categoria măștilor medicale sau chirurgicale și nu oferă o protecție prea eficientă.

Cum trebuie să procedăm atunci când purtăm o mască de protecție din material textil

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București avertizează că trebuie să fim precauți în ceea ce privește utilizarea și igienizarea acestora.

Vezi și: Medic: Ce boli dermatologice putem dezvolta ca urmare a purtării măștilor sanitare

După fiecare utilizare, sau ori de câte ori este necesar, masca se spală cu apă și detergent sau săpun, la temperaturi cât mai mari (900 C), pentru a fi siguri că virusurile sunt eliminate de pe suprafața măștii, după care se clătește bine cu apă.

”Mai puteți dezinfecta masca și prin fierbere, folosind de asemenea detergent sau săpun. După spălare, măștile vor fi puse la uscat, apoi trebuie călcate. Până în momentul în care o veți reutiliza, păstrați masca într-un ambalaj de unică folosință (pungă din material plastic, care să ajute la izolarea măștii)”, arată sursa citată.

Te poate interesa și: FOTO REPORTAJ | Cum a schimbat coronavirusul all inclusive-ul din hotelurile grecești

Care sunt regulile pentru utilizarea și înlăturarea corespunzătoare a măștii

Regulile pentru utilizarea și înlăturarea corespunzătoare a măștii:

  • Înainte de a pune masca, trebuie să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun, ori să le dezinfectați cu soluție pe bază de alcool.
  • Apucați masca de șnurul acesteia și evitați să o atingeți! Trebuie să vă asigurați că masca va fi pusă corespunzător, cu partea colorată spre exterior.
  • Așezați masca cu partea metalică spre nas, apoi fixați acea parte a măștii cât mai bine pe nas.
  • Masca trebuie să acopere nasul, gura și bărbia și să fie cât mai bine fixată pe față.
  • Dacă masca este defectă, nu o folosiți!
  • Dacă masca devine umedă, trebuie să o schimbați! Măștile de unică folosință nu trebuie refolosite!
  • Schimbați masca la fiecare 3 sau 4 ore!
  • Pentru a arunca masca, trebuie să o apucați doar de șnur atunci când o dați jos și să o aruncați la un coș cu capac. După ce ați aruncat masca, trebuie să vă spălați pe mâini sau să vă dezinfectați cu o soluție pe bază de alcool.
  • Nu atingeți fața imediat după ce ați aruncat masca, fără a vă dezinfecta sau spăla mâinile!!

”Măștile medicale sunt proiectate în așa fel încât să acopere atât gura, cât și nasul, oferind astfel o protecție ridicată, blocând picăturile sau particulele de salivă care pot fi purtătoare de virusuri”, mai spune ASSMB.

Sursa citată reamintește că simpla purtare a măștii nu ne protejează 100% de noul coronavirus, motiv pentru care trebuie să ținem cont de toate celelalte măsuri și recomandări de distanțare socială transmise de autorități!

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri