Dacă în primăvară purtarea măștii de protecție nu producea un mare disconfort, odată cu creșterea temperaturilor din ce în ce mai multe persoane se plâng de diferite reacții ale pielii. Care sunt principalele boli dermatologice cu care ne putem confrunta în această perioadă și cum le putem evita, explică pentru wall-street.ro dr. Mara Mihai, medic dermatolog în cadrul Spitalului ”Elias”.

Purtarea măștii este obligatorie deoarece limitează răspândirea bolii COVID-19, precizează sursa citată. Totodată, se consideră că beneficiul pe care îl are purtatul măștii asupra stării de sănătate a oamenilor depășește dezavantajele precum respirația îngreunată, iritațiile pielii sau alte probleme dermatologice care pot apărea.

Reacțiile de piele pot fi tratate și chiar prevenite, de aceea nu ar trebui ca acestea să ne împiedice să purtăm corect masca, expunandu-ne unor riscuri mult mai mari”, a declarat Mara Mihai, medic specialist dermatolog în cadrul CronosMed și la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”.

Dacă în primăvară purtarea măștii de protecție nu producea un mare disconfort, odată cu creșterea temperaturilor, din ce în ce mai multe persoane se plâng de diferite reacții ale pielii, arată sursa citată.

Reacții alergice la substanțele impregnate în materialul măștii

”Presiunea măștii, cu un efect ocluziv, creșterea sudorației și a producției de sebuum pot să declanșeze sau să agraveze acneea, initial prin apariția comedoanelor (a punctelor negre și albe), urmate de pustule și chiar noduli”, explică medicul dermatolog.

De asemenea, persoanele cu un ten sensibil pot să dezvolte iritații (dermatită de contact iritativă) sau chiar alergii la substanțele impregnate în materialul măștii. În plus, căldura poate agrava rozaceea/ cuperoza, fiind posibile erupții în regiunea acoperită de mască.

Vezi și: Țara în care oamenii au devenit miliardari după ce a crescut cererea de mănuși din cauciuc

”A crescut și frecvența infecțiilor pielii, fapt influențat și de educația fiecărei persoane asupra măsurilor de igienă și de folosire corectă a măștii”, a mai spus dr. Mihai.

Cum ne putem proteja de apariția reacțiilor pe ten

Adeseori bolile de piele au un aspect înșelător pentru persoanele care nu au o pregătire de specialitate, fiind dificil de recunoscut, spune medicul dermatolog, care recomandă apelarea la un specialist, atât pentru un diagnostic corect, cât și pentru a primi recomandări adaptate tenului pentru a preveni reacțiile neplăcute. ”Desigur că tratamentele sunt diferite (spre exemplu acneea rozacee vs. o alergie) și de aceea automedicația poate fi nepotrivită, cu agravarea problemelor tenului”, a precizat dr. Mara Mihai.

Acesta recomandă prevenția, care este cea mai potrivită în acest sens.

Astfel, produsele de îngrijire ar trebui să fie unele de calitate, destinate tenului sensibil, pentru a nu irita suplimentar pielea. De asemenea, după îndepărtarea măștii este bine să curățăm tenul cu un produs blând (soluție micelară, gel spumant) pentru a înlătura atât substanțele din material care pot să rămână pe piele, cât și sebuumul în exces sau sudorația. ”Aplicarea unui gel sau creme hidratante prin masaj usor poate contribui la restabilirea echilibrului pielii”, explică dr. Mihai.

Citește și: INTERVIU: Totul despre cum funcționează sistemele de termoscanare

De reținut este factul că trebuie să folosim produse de îngrijire blânde, adaptate fiecărui tip de ten. Cremele cu factor de protecție solară ar trebui să fie aplicate în continuare, în special pe zonele expuse la soare. ”Ideal, ar trebui să ne adaptăm sezonului cald și să evităm încărcarea tenului cu multe produse de machiaj, spre exemplu prin folosirea unui fond de ten mai fluid, cu un grad de acoperire mai mic”, a recomandat medicul dermatolog.

Risc de infecție sporit în momentul în care îndepărtăm masca sanitară

Atunci când purtăm o mască, în primul rând ar trebui să fie acoperite și nasul și gura. Totodată, masca se poziționează în așa fel încât să nu rămână spații care să permită intrarea și ieșirea aerului în regiunea gurii.

Momentul îndepărtării măștii este foarte important, deoarece atunci se produc cel mai frecvent erorile care pot să conducă la infectare. Ar trebui să o începem ajutându-ne de elasticele din zona urechilor și să pliem ușor marginile laterale ale măștii astfel încît să nu ne atingem cu mâinile sau cu fața exterioară a măștii pielea, nasul, gura sau ochii

Mara Mihai - medic dermatolog

În ceea ce privește igiena, ar trebui să ne spălăm pe mâini sau să folosim gel dezinfectant de fiecare dată, înainte și după atingerea măștii.

”Dacă măștile sunt de bumbac e indicat să le spălăm după fiecare folosire la mașina de spălat sau de mână cu o soluție de clor (spălarea simplă cu săpun nu este suficientă). Măștile se refolosesc după uscarea completă; altfel scade eficiența măștii și crește riscul unor infecții respiratorii cu mucegaiuri”, a precizat medicul dermatolog.

Citește și: În pandemie, românii au cumpărat medicamente după recomandările de pe Facebook

Dr. Mara Mihai spune că este foarte dificil să ne dezvoltăm reflexele potrivite astfel încît să nu greșim niciodată.

”Consider că suntem norocoși: avem această perioadă de vară de „exercițiu” în care să ne educăm, să ne dezvoltăm ritualuri simple de protecție, potrivite stilului fiecăruia de viață și pe care să le respectăm constant. Acum ne pregătim pentru ceea ce va urma: sezonul rece marcat de infecții virale respiratorii”, mai spune dr. Mihai.

De ce nu este bine să purtăm o mască sanitară mai mică

Totodată, pe lista de greșeli pe care le-a observat la români se remarcă următoarele:

  • Utilizarea unor măști de protecție cu o mărime nepotrivită, mult prea mică. Cu cât masca este mai mică, cu atât respirația este mai îngreunată și disconfortul mai mare. Totodată, tendința de a atinge masca este mai frecventă (pentru a o repoziționa, pentru a respira mai bine etc.).
  • Purtarea măștii în jurul gâtului sau pe frunte. Deoarece masca are rolul de a opri inhalarea virusurilor, există posibilitatea ca aceștia să rămână la exterior; astfel, masca este un obiect contaminat, iar mutarea ei nu face, teoretic, decât să „transporte” microorganismele în alte regiuni ale corpului.
  • Așezarea măștii în locuri posibil contaminate (spre exemplu pe mese, birouri, bănci în parc) și refolosirea lor ulterior.
  • Atingerea frecventă a măștii fără dezinfectarea/ spălarea mâinilor.
  • Refolosirea măștii, cu așezarea ei între utilizări, în buzunar, în poșetă etc.

Cu privire la românii care reutilizează masca sanitară, riscul principal este cel reprezentat de infectare. ”Cuvintele de „unică folosință” spun tot. Spălarea este totuși permisă pentru materialele de protecție (eșarfe/măști) care nu sunt de unică folosință. Chiar și CDC (Centers for Disease Control and Prevention) recomandă spălarea măștilor, la mașina de spălat sau de mână, după ce sunt ținute cel puțin 5 minute într-o soluție de clor”, a completat medicul specialist.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri