„Cautăm fete cu aspect fizic plăcut și întreținut, care să aibă până în 25 de ani, cu sau fără experiență”. Cam așa sună un anunț de recrutare pentru un job de hostess, promoter sau chiar recepționer care cu siguranță a trecut prin fața ochilor tăi când dădeai scroll la joburile pe care căutai în perioada din studenție sau chiar și după. Desigur, nu e nimic greșit în a căuta și a aplica la orice loc de muncă, indiferent de vârsta, sexul sau aspectul pe care îl ai, însă nu toți angajarii știu că încalcă legea, de fapt, când postează anunțuri de recrutare cu cerințe similare celui de mai sus.

Discriminarea din piața muncii începe deseori cu anunțurile de angajare, adică înainte chiar ca o persoană să se prezinte la un interviu de angajare în care să aibă o discuție unu la unu cu un manager sau cu un reprezentant din departamentul HR. Platformele de recrutare și rețelele sociale sunt pline de anunțuri de angajare care solicită în cuprinsul lor cerințe discriminatorii de tipul „căutăm femei”, și nu orice femei, ci „cu aspect fizic plăcut” - o expresie des amintită în cerințele jobului. Ba chiar unele solicitări arată că aspectul fizic nu trebuie să fie doar „plăcut”, ci și „îngrijit” sau „întreținut”.

La o primă căutare pe Google, am regăsit anunțuri de angajare care promovează discriminarea pe bază de gen (faptul că se doresc doar femei care să ocupe anumite posturi), convingeri (persoană căreia să îi placă petrecerile, după cum am regăsit într-un anunț de angajare), vârstă ( „să aibă între 19-30 ani”), dar și aspect fizic („aspect fizic plăcut”, „aspect fizic foarte plăcut”, „aspect fizic îngrijit”, „greutate ideală”, „înaltă”, „zveltă”, „păr lung”).

Iată un anunț de angajare postat pe un grup de Facebook dedicat studenților, de un utilizator anonim, care întrunește toate criterii discriminatorii pe care le-am enumerat mai sus. Persoana în cauză recruta pentru o companie de evenimente din București, în această vară, „fete” care să ocupe rolul de „ursitoare de botez” și care să nu aibă nici „alte obligații”.

Zâna pe care o așteptăm trebuie să aibă între 19-30 ani, aspect fizic foarte plăcut, înaltă, zveltă, cu dispoziție weekend de weekend, în general seara, ocazional în timpul săptămânii, fără alte obligații, domiciliul stabil în BUCUREȘTI.

anunț de angajare pe un grup de Facebook

job ursitoare botez

Sursa foto: captură Facebook

În Galeria Foto de mai sus, de la începutul articolului, regăsiți mai multe capturi cu anunțuri de angajare publicate pe ejobs.ro, olx.ro, dar și pe Facebook, pe grupuri dedicate persoanelor care caută joburi de hostess sau promoter.

Însă anunțurile pentru aceste joburi (pe care le putem încadra la categoria entry-level, având în vedere că multe nu solicită experiență anterioară) sunt discriminatorii, conform legii. Concret, aceste criterii discriminează în funcție de vârstă, gen și aspect persoanele care doresc să aplice la un astfel de loc de muncă, iar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) are reguli clare în acest sens.

Iată ce prevede Ordonanța nr. 137, din 31 august 2000:

Articolul 8

(1) Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, refuzul unei persoane fizice sau juridice de a angaja în muncă o persoană pentru motivul că aceasta aparține unei anumite rase, naționalități, etnii, religii, categorii sociale sau unei categorii defavorizate ori din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientării sexuale a acesteia, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.

(2) Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, condiționarea ocupării unui post prin anunț sau concurs, lansat de angajator ori de reprezentantul acestuia, de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată, de vârsta, de sexul sau orientarea sexuală, respectiv de convingerile candidaților, cu excepția situației prevăzute la art. 2 alin. (9).

(3) Persoanele fizice și juridice cu atribuții în medierea și repartizarea în muncă vor aplica un tratament egal tuturor celor aflați în căutarea unui loc de muncă, vor asigura tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă accesul liber și egal la consultarea cererii și ofertei de pe piața muncii, la consultanța cu privire la posibilitățile de ocupare a unui loc de muncă și de obținere a unei calificări și vor refuza sprijinirea cererilor discriminatorii ale angajaților.

Discriminare la locul de muncă. Ce scrie în Codul Muncii

Și Codul Muncii are prevederi clare cu privire la discriminarea din piața muncii și arată, negru pe alb că „în cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii”, conform Art. 5, din Capitolul 2 - Principii fundamentale, din Codul Muncii.

Constituie discriminare directă orice act sau faptă de deosebire, excludere, restricție sau preferință, întemeiat(ă) pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării drepturilor prevăzute în legislația muncii.

alin (4), din Art. 5. [egalitatea de tratament], din Codul Muncii

Ce amenzi sunt prevăzute de CNCD pentru discriminare

CNCD arată la capitolul III - Dispoziții procedurale și sancțiuni, Art. 26, că o acțiune discriminatorie se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate.

Cazul unei persoane care a raportat la CNCD o discriminare, într-un anunț de angajare

Un bărbat a sesizat CNCD în urma unui anunț de angajare postat de o cafenea din Oradea, în 2019, pe Facebook, care suna așa:

Angajăm chelneriţe în Columbus Cafe. Se cere un aspect fizic plăcut şi vârstă minimă de 18 ani.

anunț de angajare la o cafenea din Oradea, 2019

Bărbatul în cauză a transmis către CNCD că respectivul anunț reprezintă, conform legii, o discriminare pe criteriul genului, al aspectului fizic şi al vârstei, fapt ce descurajează alte persoane să aplice pentru respectivul loc de muncă, după cum se arată în HOTĂRÂREA nr. 1 din 15.01.2020.

Reprezentanții cafenelei au susținut, însă, în răspunsul acordat autorității de stat că bărbatul vrea să „păteze imaginea societății” și că o face cu „rea-credință”. Deși partea reclamată susține că „ exprimarea nu a fost dintre cele mai oportune”, consideră că „nu a existat o încălcare a principiului egalităţii de tratament, fiind o practică a tuturor angajatorilor la momentul în care anunţă un post liber în domeniu şi nu numai”, dar și faptul că „anunţul nu a produs efectele vreunui act de discriminare din moment ce au aplicat și persoane de sex masculin pentru angajare”.

În final, CNCD a ajuns la concluzia că fapta reprezentanților respectivei cafenele a constituit o discriminare multiplă, ca urmare a faptului că a generat o deosebire pe bază de gen („angajăm chelnerițe”), vârstă („minim 18 ani”), dar și aspect fizic („ se cere un aspect fizic plăcut”) și nu a oferit condiții de egalitate a accesului la muncă (aspect stipulat, de altfel și în Codul Muncii).

„1. Fapta reclamatei reprezintă discriminare conform dispoziţiilor art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 6 şi art. 15 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de discriminare, republicată.

2. Aplică sancţiunea de avertisment conform art. 5 alin. 2 lit. a), art. 6 şi art. 7 din O.G. nr. 2/2001 faţă de partea reclamată.

3. Recomandă părţii reclamate ca pe viitor să nu mai publice anunţuri descurajante pentru angajarea personalului”, se mai arată în documentul CNCD.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri