Noul virus a luat România prin surprindere. Economia a întâmpinat un blocaj, iar sectorul sanitar, încolțit între propriile lipsuri, a fost forțat să grăbească o formă de organizare din care să iasă învingător. Dacă a ieșit sau nu, vom vedea la finalul acestei crize. Între timp, ne îndreptăm atenția către farmacii, unde criza a lovit în stocuri de medicamente și prețurile acestora.

Aflată în sectorul 1, pe strada Gheorghe Ionescu Sisești, Farmacia Sisești este una dintre locațiile dotate cu laborator propriu. Încă de dinaintea izbucnirii crizei în România, în farmacie au fost înregistrate comportamente diferite ale oamenilor, manifestate prin numeroasele solictări pentru măști.

Iar odată cu primele cazuri de coronavirus înregistrate în România, cererile românilor în farmacie s-au diversificat, crescând, în mod alarmant, solicitările pentru paracetamol sau vitamina C.

”Imediat după declararea stării de urgență, oamenii s-au panicat și au început să își facă stocuri de medicamente. În primele zile, cererea a fost foarte mare pentru vitamina C, paracetamol, vitamina D, mănuși, dezinfectanți, măști, antiinflamatoare, antitusive și diferite combinații pentru dureri în gât – în general, tratamente pentru infecții respiratorii și alte produse percepute de oameni ca potențial necesare în perioada care avea să vină.

Citește și: Dragoș Damian, PRIMER: Medicamentele Paracetamol, Ibuprofen și Hidroxiclorochină, eficiente în tratarea COVID-19

Paracetamolul a fost un caz aparte. Cei mai mulți pacienți au dorit să îl aibă în casă, depășindu-ne și nouă așteptările. Deși făcusem un stoc suficient pentru 6-7 luni, paracetamolul s-a epuizat în două săptămâni din farmacie și chiar a existat o perioadă scurtă când nu l-am mai găsit nici noi la distribuitori”, a declarat Dana Șerban, famacist-șef și administrator Farmacia Sisești, pentru wall-street.ro.

De asemenea, Dana Șerban menționează că și prețul de achiziție al medicamentelor a crescut cu aproximativ 180% în acea perioadă.

Cum a afectat fake-news-ul activitatea farmaciilor

Deși pare că nu există legătură între cele două, fake-news-ul a intrat subtil și în activitatea farmaciilor. În perioada pandemiei, în special, pe durata Stării de Urgență, oamenii intrau în farmacii cu diferite liste de pastile care circulau pe rețelele de socializare și care erau descrise ca fiind tratament împotriva noului virus.

”Mulți pacienți ne-au solicitat atunci o listă de medicamente care a circulat în mediul online cum că ar fi folosită de medicii de la Spitalul MAI pentru întărirea imunității și protejarea față de infecția cu noul coronavirus – un fake news, dar mulți doreau doar produsele de pe acea listă și nimic altceva.

Și tratamentul pentru infecția cu noul coronavirus a fost la mare căutare. Ne-am confruntat cu o cerere foarte mare pentru medicamentele folosite în spitale pentru tratarea COVID-19”, a explicat Dana Șerban.

Criza bolnavilor cronici

Goana reorganizării spitalelor în vederea prioritizării cazurilor de coronavirus a generat o criză adiacentă, cea a bolnavilor cronici și a biletelor de trimitere.

Cu tratamente prescrise pentru trei luni, bolnavii cronici au fost nevoiți să înfrunte lacunele din sistemul medical, putând obține pastilele necesare pentru maximum o lună, în unele cazuri.

Medicamentele care nu se pot elibera fără prescripție au fost distribuite doar către spitale. Această direcționare către spitale a afectat tratamentul multor pacienți cu boli cronice autoimune, cum ar fi lupus eritematos sistemic și poliartrită reumatoidă, pentru că ei nu au mai avut de unde să și-l procure”, a mai spus Dana Șerban.

Dana Șerban a adăugat faptul că această parte de poveste continuă și în cazul antibioticelor, prescrise de medici.

”A crescut și numărul antibioticelor prescrise de medici și s-a înregistrat o creștere, din nou, în rândul pacienților cu boli cronice, aceștia primind rețete pe trei luni, pentru a evita deplasarea la medicul de familie.

Nu uita și de: Activitatea HOSPICE Casa Speranței, umbrită de pandemia COVID-19: Din punctul de vedere al sistemului public de sănătate noi ca țară am eșuat

Mulți dintre ei, fiind vârstnici, au avut nevoie de ajutorul rudelor, nepoților, copiilor, pentru că au primit rețetele în format digital.

După aproximativ o lună de la declararea stării de urgență, cererea pentru medicamente a început să scadă, un lucru care era oarecum de așteptat, având în vedere că majoritatea oamenilor își făcuseră deja stocuri, iar tratamentul pentru boli cronice fusese deja acoperit pentru trei luni”, a declarat Șerban.

Criza Euthyrox în farmacia Sisești

Pe lângă bolnavii cronici, dar și cererea crescută pentru măști și dezinfectanți, a mai apărut o altă problemă în sistemul farmaceutic și anume, lipsa pastilelor Euthyrox, destinată pacienților cu probleme endocrine.

Criza Euthyrox nu este un subiect nou. În România, cererea pentru acest medicament este mai mare decât oferta, ceea ce creează un șir nou de tensiuni în rândul pacienților români.

Vezi și: Goana după Euthyrox s-a încheiat. Lista farmaciilor în care poate fi găsit medicamentul pentru afecțiunile tiroidiene

O bună perioadă de timp nu am primit aproape deloc Euthryox, deși făceam cerere zilnic către distribuitori. Pentru că nu se găsea în farmacii, cererea a fost crescută. Problema cu Euhyrox există și în prezent, cantitatea primită de farmacii nefiind suficientă pentru a acoperi necesarul de care au nevoie oamenii.

În acest moment, avem un stoc limitat de Euthyrox, așa că am decis să eliberăm doar tratamentul pe o lună, în baza unei prescripții medicale, desigur”, a explicat Șerban.

Măști, mănuși și dezinfectați

În ultimele luni au fost la mare căutare dezinfectanții, mănușile și măștile. Prețul mănușilor a crescut între 150%-300% în perioada imediat următoare declarării stării de urgență - chiar și așa, mulți distribuitori aveau stoc 0.

Măștile au lipsit o bună perioadă de pe piață, iar singurele care se mai găseau erau cele de bumbac, confecționate local.

O bună perioadă am preferat să nu achiziționăm deloc, pentru că multe dintre măști nu îndeplineau standardele de calitate. La un moment dat, prețul unei cutii de 50 de măști ajunsese și la 450-500 lei!

Treptat, au început să ajungă în țară, cu prețuri între 200-300 lei/cutia, iar acum prețurile sunt în scădere (în jur de 180 de lei)”, a mărturisit Dana Șerban.

În martie 2020, Farmacia Sisești a înregistrat o creștere a vânzărilor cu 70-80% față de februarie, creștere pusă pe seama situației COVID-19. Cu toate acestea, farmacia a susținut creșterea și prin parteneriatele pe care le avea, dar și prin fabricarea de dezinfectant în laboratorul propriu.

”Până la jumătatea lui aprilie, până și dezinfectanții au lipsit de la distribuitori. Așa că în martie, când cererea a fost foarte mare, am luat decizia să îi preparăm noi în receptură (laboratorul nostru propriu), după formula Organizației Mondiale a Sănătății - o provocare și pentru noi, întrucât găseam cu greu materii prime, iar prețul lor creștea de la o zi la alta.

În cazul alcoolului etilic și izopropilic, au existat și creșteri de 200-250%. În plus, a fost nevoie ca un farmacist să se ocupe doar de prepararea soluțiilor dezinfectante. O provocare a fost să găsim și ambalaje pentru soluțiile preparate, majoritatea furnizorilor epuizând stocurile, iar importurile fiind îngreunate.

În acea perioadă de criză a dezinfectanților, am încercat să și ajutăm spitalele, cum am putut, donând 50 de litri de dezinfectanți preparați de noi, către Asociația Zi de Bine”, își amintește Dana Șerban.

Nu în ultimul rând, farmacistul-șef al unității menționează că a înregistrat creștere în vânzări și la nivelul cremei de mâini. Folosirea excesivă a dezinfectanților a determinat românii să cumpere cremă cu efecte reparatoare pentru pielea mâinilor.

Te poate interesa și: Adriana Pistol, președinta Comisiei COVID-19: Nu putem aprecia un vârf al epidemiei

Farmacia Sisești este o farmacie independentă, cu receptură (specializată în prepararea produselor farmaceutice în baza unei prescripții medicale, dar și altor produse, precum cele cosmetice), lansată în anul 2017, în București. Începând cu 21 aprilie, programul farmaciei a revenit la normal, de luni până vineri, între 8:00 și 21:00 și sâmbătă, între 9:00 și 19:00.

Farmacia funcționează ținând cont de noile norme de protecție socială, după cum urmează:

  • dezinfectarea locației,
  • asigurarea soluțiilor dezinfectante pentru personal și pacienți,
  • folosirea echipamentelor de protecție (măști, mănuși, halate),
  • montarea protecțiilor la punctele de eliberare a rețetelor,
  • încurajarea pacienților să respecte regulile întocmai, pentru ca toată lumea să se simtă în siguranță în farmacie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri