EXCLUSIV | Adriana Pistol, președinta Comisiei COVID-19: Nu putem aprecia un vârf al epidemiei, întrucât acesta depinde de respectarea criteriilor de distanțare socială

Anunțul autorităților române cu privire la relaxarea măsurilor după 15 mai, deoarece ne aflăm în apropierea vârfului epidemic, bucură și oferă speranță. Contactată de wall-street.ro, dr. Adriana Pistol, noul președinte al Comisiei COVID-19 și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP (Institutul Național de Sănătate Publică), a declarat, însă, că ”nu putem aprecia un vârf al epidemiei, întrucât acesta depinde de respectarea criteriilor de distanțare socială”.

Epidemiologul Adriana Pistol, cea care a preluat președinția Comisiei COVID-19, înlocuindu-l pe prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, consideră că măsurile luate de statul român, în conformitate cu prevederile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ale Centrului European de Prevenire a Bolilor (ECDC) au fost corect implementate și au servit scopului general, acela de a limita răspândirea noului virus. În plus, normele adoptate au fost direct proporționale și cu evoluția pandemiei în celelalte state europene.

Toate măsurile de prevenire și limitare a posibilelor îmbolnăviri aplicate până în prezent au fost comune cu cele din alte state. La baza deciziilor luate atât la nivelul României, cât și la nivelul celorlalte state, stau recomandările OMS și ECDC”, a declarat președinta Comisiei COVID-19.

De asemenea, dr. epidemiolog Adriana Pistol este de părere că sistemul de sănătate românesc a reușit să facă față provocării realizate de pandemia COVID-19. Însă o evaluare completă a capacității sistemului sanitar din România va putea fi efectuată după traversarea perioadei de pandemie.

”Dată fiind amploarea acestui eveniment, al impactului pe care epidemia l-a avut asupra întregii lumi, considerăm că sistemul de sănătate românesc, până în prezent, a făcut față provocării. S-au implementat toate măsurile necesare evitării răspândirii infecției, precum creșterea capacității de testare”, a adăugat dr. epidemiolog Adriana Pistol.

Citeste si:
Confuzie la Suceava: raportări eronate și noi demisii la DSP Suceava
Confuzie la Suceava: cazurile...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Comisia COVID-19 este unitate consultativă pe domeniul medical, nu ia decizii în limitarea răspândirii virusului, acestea fiind atribuții ale Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne. Scopul comisiei este acela de a asigura un management optim pentru pacienții infectați cu SARS-COV-2, iar pentru membrii acesteia au fost stabilite/delimitate anumite atribuții, prevăzute în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 576/06.04.2020.

Atribuțiile președintelui comisiei sunt elaborarea și actualizarea, în funcție de evoluția bolii, a ghidului și protocoalelor de diagnostic și tratament pentru COVID-19. De asemenea, președintele monitorizează stadiul cercetării clinice medicale românești cu privire la vaccinurile specifice și convoacă membri pentru reuniuni de lucru.

Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel a fost înlocuit din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19, a informat Ministerul Sănătăţii la data 23 aprilie. Premierul Ludovic Orban a apreciat demisia prof. dr Adrian Streinu-Cercel drept ”o decizie de bun simț”, deoarece explicațiile acestuia din urmă reprezentau o sursă de panică pentru români.

Citeste si:
Coronavirus: Franţa a înregistrat un nou record de cazuri noi în 24...
Coronavirus: Franţa a...
Sursa foto: Agerpres FOTO

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Sănătate »Setari Cookie-uri