Studiu: Cu cât o țară a impus mai repede purtarea măștii, cu atât numărul deceselor COVID-19 a fost mai mic

Anumite țări au fost devastate de noul coronavirus (COVID-19), în vreme ce altele au reușit să treacă peste criza sanitară fără să aiba probleme majore. De unde această diferență? Un studiu al cercetătorilor din Virginia Commonwealth University arată că impunerea purtării măștii la scară largă este factorul decisiv.

Autorii studiului au analizat rata deceselor din 198 de țări, încercând să arate de ce unele dintre ele au înregistrat cifre foarte ridicate, scrie globalnews.ca.

”Am realizat că unul dintre factorii variabili majori pe care îi poți controla și care influențează rata mortalității este purtatul măștii. Țările unde măștile au fost purtate încă de la începutul pandemiei, au avut rate ale mortalității mult mai reduse. Nu vorbim de doar câteva procente; în anumite țări rata mortalității a fost și de sute de ori mai mică”, spune Christopher Leffler, unul dintre autorii studiului.

Citiți și Cum faci diferența între o mască de protecție utilă și una neconformă.

Majoritatea țărilor cu mortalități scăzute au fost în Asia de Est, în special Coreea de Sud și Japonia.

Citeste si:
Coronavirus | Jandarmii au încătușat un tânăr la metrou în București
Coronavirus | Jandarmii au...

”Mai sunt si Taiwan, Hong Kong, Macau – sunt multe țări care au impus devreme folosirea măștilor. Vietnam și Thailanda sunt alte exemple bune – aceste țări au limitat numărul deceselor”, a mai adăugat Leffler.

Citiți și Purtarea măștilor ar putea preveni un al doilea val de COVID-19.

În Europa, Slovacia și Cehia, țări care au impus rapid purtarea măștii, înregistrează rate mici ale mortalității.

Măștile purtate de oamenii obișnuiți, chiar și cele improvizate din materiale textile, ajută la reducerea răspândirii virusului, spun cercetătorii. Cel mai important lucru este ca un număr ridicat de persoane să le poarte, în special în spațiile închise.

Citeste si:
Sondaj: COVID-19 i-a făcut pe oameni să fie mai preocupați de...
Sondaj: COVID-19 i-a făcut pe...

”Este important de știut că măștile nu trebuie să fie perfecte. Dacă toată lumea le-ar purta și daca astfel ar bloca doar jumătate din transmiterea bolii, efectul ar fi unul uriaș la nivelul întregii populații”, concluzionează studiul.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Bogații cer taxe mai mari pentru ei cu scopul de a plăti revenirea economică
Setari Cookie-uri