Un nou studiu sugerează că utilizarea obligatorie a măștilor de protecție în public, alături de măsurile de distanțare socială, ar putea reduce rata de transmitere a noului coronavirus și ar putea preveni ulterioarele valuri pandemice.

Un studiu realizat în Marea Britanie, condus de oameni de ştiinţă de la universităţile britanice Cambridge şi Greenwich, sugerează că măsurile de izolare, singure, nu vor putea preveni reapariţia noului SARS-CoV-2. Cu toate acestea, măsurile de izolare, combinate cu purtarea măştillor, ar putea reduce ratele de transmitere, scrie Metro.co.uk.

Cercetătorii spun că și măștile din bumbac confecționate în casă cu o eficiență limitată pot reduce dramatic ratele de transmitere dacă sunt purtate de suficientă lume, indiferent dacă prezintă simptome ale coronavirusului.

Te poate interesa și: Stare de alertă | Producătorii de medicamente recomandă “tripleta de aur” ca măsură anti-coronavirus

Această variantă este ''o modalitate acceptabilă de gestionare a pandemiei şi de repornire a activităţii economice'' înainte de dezvoltarea unui vaccin eficient contra COVID-19.

Constatările studiului au fost publicate în jurnalul ştiinţific Proceedings of the Royal Society A. Rezultatele descoperite arată că purtarea măștilor este de două ori mai eficientă în reducerea riscului de transmitere a bolii decât purtarea acestora doar după apariţia simptomelor.

„Există o percepție comună că purtarea unei măști înseamnă că îi consideri pe alții un pericol. De fapt, purtând o mască, îi protejezi în primul rând pe ceilalți de tine”, a explicat profesorul John Colvin de la Universitatea din Greenwich. ”Mesajul trebuie să fie clar: masca mea te protejează, masca ta mă protejează”, a completat acesta.

Vezi și: Cum poate influența vremea călduroasă numărul cazurilor de Covid-19 în perioada următoare

Dacă până acum nu au fost prea multe dovezi ştiinţifice cu privire la eficacitatea măştilor în încetinirea transmiterii bolii respiratorii, oamenii de știință au realizat mai multe cercetări, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat, marți, ca toată lumea să poarte măşti în public.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri