Cum va influența vremea călduroasă numărul cazurilor de Covid-19. Infectările cu coronavirus ar putea să scadă în sezonul cald, însă nu foarte mult, sunt de părere cercetătorii americani, care au studiat efectele temperaturii, precipitațiilor și luminii solare (indicele UV) asupra numărului de cazuri Covid-19 din Statele Unite.

Astfel, oamenii de știință de la Spitalul Mount Auburn din Cambridge au descoperit că rata infecțiilor cu coronavirus a scăzut pe măsură ce temperaturile s-au încălzit până la 11 grade Celsius. Cu toate acestea, reducerile au fost modeste peste acest prag de temperatură.

Un indice UV mai mare a încetinit, de asemenea, cazurile noi, dar efectul a fost modest, iar ploaia nu a avut niciun efect, a constatat studiul.

„Pe baza analizei noastre, putem spune că este puțin probabil ca transmiterea bolii să încetinească dramatic în lunile de vară, doar de la creșterea temperaturii singure”, a declarat dr. Shiv Sehra, primul autor al studiului. Totodată, acesta a raportat că a văzut cele mai puține cazuri noi în zilele în care temperatura a crescut cu 10 grade Celsius. Cele mai mari rate de infecție au fost raportate atunci când temperaturile au scăzut sub – 1 grad Celsius.

Citește și: Alexandru Rafila: Vaccinul anti-COVID se va administra repetat, într-un timp relativ scurt

De asemenea, dr. Sehra a declarat că rata infectărilor cu coronavirus ar putea să crească ”în lunile de toamnă și de iarnă”.

Rezultatele studiului ar trebui să ridice un semn de întrebare pentru țările din emisfera sudică care se îndreaptă spre anotimpul rece.0

Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA prevăd că pandemia se poate agrava toamna și iarna pe măsură ce temperaturile scad. „Rezultatele noastre sunt în conformitate cu aceste predicții”, a precizat Sehra, potrivit revistei Clinical Infectious Diseases, în care a fost publicat studiul.

Vezi și: Un medicament pentru durerea de cap, testat ca posibil tratament pentru COVID-19

Dr. Michael Mina, profesor de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan, a spus într-un comunicat de presă că „problema temperaturii a apărut din nou și din nou și cred că încă nu înțelegem foarte bine această parte a biologiei."

"Sperăm că această sezonalitate va rămâne puternică în următoarele luni de vară și vom vedea o transmisie comunitară din ce în ce mai mică. Sperăm că vremea va juca un rol în această chestiune, în situația în care celelalte reguli de distanțare socială rămân în picioare”, a mai spus Mina.

El a menționat că riscul va crește în toamnă, când vremea va deveni mai răcoroasă iar oamenii ar putea să lase garda jos cu privire la măsurile deja impuse în societate.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri