Călătoritul fără restricții, o libertate pierdută în urma izbucnirii pandemiei de Covid19, nu presupune în mod obligatoriu renunțarea la petrecerea vacanței în alt loc decât orașul în care locuiești. Călătoritul în această perioadă este ceva mai dificil decât înainte, nu doar prin prisma faptului că purtarea măștilor faciale este obligatorie, ci și din cauza anumitor restricții impuse de alte țări României.

Plecarea în călătorii este importantă pentru susținerea economiei, în special a sectorului turismului, iar eventualele neplăceri cauzate de problemele de sănătate pot fi evitate prin urmărea câtorva recomandări simple.

Destinația și zborul cu avionul

În primul rând, este importantă verificarea restricțiilor de călătorie și de carantină pentru țara pe care îți dorești să o vizitezi. Unele țări impun o perioadă de carantină de două săptămâni la sosirea din zone pe care le consideră de mare risc. Aceste detalii sunt importante pentru că influențează aspecte precum: sănătatea membrilor familiei sau data la care te poți întoarce la serviciu. De exemplu, dacă trebuie să călătorești în altă țară pentru a-ți vizita părinții sau alți membri apropiați ai familiei, este recomandat să iei în calcul gradul de risc de îmbolnăvire a acestor persoane, dar și dacă ele au fost în grupuri mari de oameni și în zone aglomerate. În același timp, dacă locul de muncă îți solicită prezența la birou după întoarcerea din vacanță, dar legea impune izolarea la domiciliu timp de două săptămâni, atunci destinația aleasă pentru călătorit să nu fie potrivită.

Călătoritul cu avionul nu este în sine mai periculos decât utilizarea oricărei alte forme de transport în comun. Totuși, și în acest caz, există câteva recomandări de evitare a riscurilor asociate cu îmbolnăvirea cu noul Coronavirus. Astfel, un prim pas ar fi să verifici politica pe care compania aeriană o are în legătură cu măsurile preventive. De exemplu, unele companii aleg să nu vândă bilete pe scaunul din mijloc, iar altele îți permit să alegi opțiunea ca locul din dreapta sau din stânga ta să fie liber. Alte câteva recomandări de călătorit cu avionul presupun:

  • curăţarea și dezinfectarea locului pe care urmează să stai pentru următoarele câteva ore cât durează călătoria;
  • purtarea măștii pe întreaga durată a călătoriei;
  • dezinfectarea mâinilor înainte și după folosirea toaletei;
  • evitarea cozilor care se formează la toaletă.

Hotelurile şi spaţiile de cazare

În ceea ce privește locurile de cazare, în cazul în care îți vizitezi familia, este recomandat să înnoptezi în alte spații decât cele în care părinții sau ceilalți membri ai familiei locuiesc. Întâlnirea cu membrii familiei ar trebui, apoi, să aibă loc în spații aerisite și în care este posibil să păstrați distanța de măcar 1 m.

În cazul în care călătorești cu scop de relaxare, avem câteva recomandări pentru alegerea cazării:

  • solicitarea unor camere care se pot aerisi ușor;
  • evitarea luării de gustări de la recepția hotelului;
  • solicitarea unor așternuturi proaspăt spălate și igienizate;
  • solicitarea unei perioade de buffer între două ocupări ale aceleiași camere (ideal ar fi ca oaspetele care a ocupat camera să fi plecat cu două-trei zile înainte);
  • dezinfectarea suprafețelor din cameră cu care vei intra frecvent în contact, precum capacul de toaletă, chiuveta, mânerele de la duș, telecomanda etc.;
  • dacă nu ești mulțumit de nivelul de curățenie din cameră, poți face chiar tu curățenie așa cum îți dorești.

Drumeţiile

În cazul în care călătorești cu mașina sau cu trenul, există câteva recomandări care te vor ajuta să te simți în siguranță:

  • să ai mereu la îndemână dezinfectantul, șervețelele umede și cele uscate;
  • să eviți să te oprești des pe drum: o dată la 2-3 ore este un ritm recomandat pentru opriri;
  • să eviți benzinăriile aglomerate;
  • să îți dezinfectezi mâinile de fiecare dată când urci înapoi în mașină;
  • să plătești totul online sau folosind cardul bancar;
  • să îți pregătește pachetul și gustările de acasă și să nu le consumi în tren, ci numai în spații deschise sau în mașina personală;
  • să îți cureți suprafețele de contact din mașina o dată la câteva ore;
  • să porți masca pe tot parcursul călătoriei cu trenul și de fiecare dată când intri în spații închise precum benzinăriile.

Călătoritul poate fi plăcut dacă urmezi recomandările legate de transport, cazare şi interacţiunea cu alte persoane. Mai mult, călătorind în siguranţă şi purtând masca de protecţie, dai exmplu altor persoane pentru un comportament responsabil şi vei contribui la revenirea economiei mondiale la un nou normal.

Sursa foto: Cottonbro (Pexels)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri