Ma numesc Denisa si in urma cu doi ani si jumatate am descoperit cursurile de teatru si dezvoltare personala ale trupei Arthesium din Bucuresti. Desi nu eram sigura ca locul meu era acolo, intrucat abilitatile mele de comunicare nu erau foarte dezvoltate, am hotarat sa ma prezint la inscrieri. Nu as fi ghicit niciodata ceea ce urma sa se intample cu viata mea din acel moment. Cum te pot ajuta astfel de cursuri in viata de zi cu zi, dar si in business? Cat te costa sa participi, dar si cum "te joci" pe scena cu intonatii si exercitii de energie, afla din editorialul de mai jos.

Inscrierile s-au desfasurat foarte simplu, in ciuda a ceea ce credeam eu. Am fost rugata doar sa citesc un text la prima vedere, cu intentii si accentuari diferite. O sa povestesc imediat si cum functioneaza aceste "intentii" in citire. Imediat au inceput cursurile iar eu credeam, ca probabil majoritatea oamenilor care aud de cursuri de teatru, ca voi primi un rol sau niste replici intr-o sceneta, am sa le invat si apoi le voi prezenta in fata unui public.

La ce m-au ajutat?

Am inceput usor, prin exercitii pentru energie. Am aflat ulterior ca energia este una dintre cele mai importante in crearea unui personaj si montarea lui pe o scena si nu numai. Exercitii simple, care te ajuta nu doar la dobandirea de energie, ci si la pozitia corpului si miscare scenica, expresivitate corporala prin care am invatat sa-mi controlez propriile gesturi. Lucruri care m-au ajutat nu doar pe o scena mai tarziu. Am continuat evident, cu dictia. Ce rost are sa spui niste replici, daca nimeni nu intelege ce vorbesti? Asa este si in general, nu este important doar ce spunem, ci si cum spunem. Deci automat avem nevoie ca vorbele noastre sa fie intelese, iar pentru asta trebuie sa vorbim tare si clar. Imbogatirea vocabularului care este extrem de importanta, zilnic invatam si crestem. Prin intermediul rolurilor interpretate, am invatat o multime de cuvinte (regionalisme, neologisme, arhaisme).

Revin acum asupra intentiei. Ce inseamna aceasta? Inseamna, pe scurt, intentia cu care spunem anumite lucruri. Cum avem si in viata de zi cu zi. Orice propozitie pronuntata de noi, are o intentie. Trebuie sa fim siguri pe ceea ce spunem, deci de aici pleaca si increderea in sine si siguranta in ceea ce tu spui si crezi. Daca eu cred cu tarie in ceea ce afirm, incet, dar sigur vor incepe sa creada si cei din jurul meu. Deci clar toate lucrurile enumerate mai sus nu ne ajuta doar in teatru, ci si in viata noastra cotidiana.

Ce rost are sa spui niste replici, daca nimeni nu intelege ce vorbesti? Asa este si in general, nu este important doar ce spunem, ci si cum spunem.

Ulterior, dupa ce imi dezvoltasem deja anumite abilitati, cum ar fi vorbitul in public (pe o scena) sau increderea in propria persoana, am inceput sa lucrez si la alte aspecte. Memoria este un aspect cu care m-am combatut inca de cand eram in scoala generala. Am fost invatata exercitii pentru memoria fotografica cel mai mult, pentru ca instructorul meu de la cursuri a observat ca imi amintesc mai bine ceea ce vad decat ceea ce aud. Si exersand, am rezolvat si aceasta problema. Acum imi amintesc si lucruri pe care nu voiam sa mi le amintesc.

Autocunoasterea pentru mine a fost un element salvator, deoarece poate parea paradoxal, dar pretinzand ca sunt altcineva, intrand in pielea unui personaj, am invatat multe lucruri despre mine insami. Am descoperit trasaturi de personalitate si emotii care imi erau total necunoscute pana atunci. Foarte important este si autocontrolul, pentru ca am fost invatata sa imi stapanesc emotiile, sa le canalizez intr-un mod pozitiv si sa-mi construiesc reactii adecvate la diverse situatii. Acest lucru mi-a influentat intr-un mod pozitiv relatiile cu cei din jurul meu incluzand familie si prieteni.

Nu in ultimul rand, socializarea este printre primele motive pentru care as recomanda oricui, indiferent de varsta, cursuri de teatru si dezvoltare personala prin teatru. Ele permit interactiunea intre oameni cu personalitati diferite astfel incat vei avea mereu ocazia de a iti imbunatatii abilitatile de comunicare si de a lega noi prietenii.

Cat costa?

Costurile cursurilor de teatru si dezvoltare personala prin teatru variaza pentru fiecare echipa. Ele pot porni de la 50 de lei pe luna pana la 1600 de lei, in functie de durata acestora. Le puteti gasi aici pe cele ale echipei mele sau pe facebook simplu Arthesium unde aveti toate detaliile iar pentru orice intrebare eu si colegii mei avem cu siguranta un raspuns.

Cat despre mine, inca urmez aceste cursuri din cadrul trupei, care ma ajuta zilnic sa ma dezvolt pe toate planurile dar a devenit si a doua familie. M-au ajutat in interactiunea cu diferiti oameni, m-au ajutat la job-urile pe care le-am avut in decursul acestor ani, la facultate, am participat la festivale de teatru, am jucat pe diferite scene si m-au ajutat chiar si sa-mi imbunatatesc relatiile cu cei apropiati sau sa descopar oameni noi. Repetitiile au devenit foarte interactive si distractive, am mai multi oameni in jurul meu care ma sustin in deciziile mele si ma simt mai sigura si mai apreciata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri